Mano Gargždai



Gedulo diena, alsuojanti laisve

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo fotografija Asociatyvi redakcijos archyvo fotografija

Šiandien minime Laisvės gynėjų dieną. Tryliktuoju skaičiumi pažymėta diena yra aplaistyta krauju. Tačiau kiekvienas lietuvis žino – kasmet gedėdami Vilniuje žuvusių tautiečių, galime kvėpuoti laisve. 

Apie Sausio 13-ąją yra sukurtas ne vienas dokumentinis filmas, kuriamos laidos, įvykiai atpasakojami mokyklose. Todėl trumpai priminsime, kad 1991 metais sausio 13 dieną įvyko taikus lietuvių pasipriešinimas Sovietų Sąjungai. Jos vadovybė bandė jėga užimti Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą bei Seimą. Tą dieną prieš taikiai rankomis susikibusius ir tautines daina dainuojančius lietuvius stojo ginkluoti kareiviai, tankai.

Sostinėje pasipriešinimo dieną buvo sužeista daugiau negu pusė tūkstančio žmonių, 14 žuvo. Visų drąsių žmonių dėka sovietų kareiviams teko pasitraukti, o pasaulis sužinojo apie brutalų įvykį.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Liūdnas sutapimas, bet toji pati diena lietuviams buvo liūdna ir 1864 metais. Tada Vilniaus generalgubernatorius Michailas Muravjovas uždraudė lietuvišką spaudą, uždarė beveik pusšimtį vienuolynų ir prie jų veikusių mokyklų. Dešimtį katalikų bažnyčių M. Muravjovas pavertė stačiatikių cerkvėmis.

1559 metais Elžbieta I karūnuota Anglijos karaliene.

1733 metais Anglijos parlamentaras Eduardas Ogltorpas su dar 130 žmonių atvyko į Čarlstono miestą dabartinėse Jungtinėse Amerikos Valstijose. Čia britas įkurė koloniją, kuri vėliau karaliaus Džordžo II garbei buvo pavadinta Džordžija.

1962 metais dizaineris Yvas Sen Loranas Paryžiuje pristatė pėdkelnes.

2000 metais vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų Bilas Geitsas atsisakė kompanijos vadovo posto.

Vardadienį šiandien švenčia Veronika – nešanti pergalę, Iveta, kurios vardas prancūziškai reiškia kukmedžio lanką, Raimonda – lemties gynėja, Vera – teisingoji, Hiliaras – linksmuolis, Gilvyda – skaudinanti ir Dargaudas – siekiantis gaudyti ir veikti. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 149 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,