Mano Gargždai



Apie paramą ir pagalbą ūkininkams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Ligita Liutikienė. Klaipėdos r. sav. nuotr. Ligita Liutikienė. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Rudeninės liūtys, lėmusios ekstremalią situaciją rajone, tapo vienu iš didžiausių šių metų iššūkiu ūkininkams. Apie ūkininkų situaciją rajone kalbamės su Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene.

 

Šie metai ūkininkams pilni iššūkių. Kaip Savivaldybė padeda ūkininkams?  

Šie metai ūkininkams buvo išbandymų metai, dar vasarą ūkininkai galėjo džiaugtis derliumi ir turbūt niekas nesitikėjo tokių gamtos išdaigų rudenį. Klaipėdos rajone ūkininko ūkio registro duomenimis, yra 3886 ūkiai, kuriuose sunkiai dirbama, kad būtų gaunamas pelnas, ūkiuose kuriamos darbo vietos. Liūtys sugriovė ūkininkų planus, pelno skaičiavimus ir jau dabar akivaizdu, kad ši žemės ūkiui ekstremali situacija, ko gero, nebus paskutinė, todėl reikia ruoštis panašiems įvykiams. Rekomenduojame ūkininkams drausti savo turtą, pasėlius, ieškoti pagalbos ir atsakymų į klausimus Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriuje.

Per 2017 m. į Žemės ūkio skyrių kreipėsi 11 ūkininkų, kurie apdraudė 3695,97 ha pasėlių. Apskaičiuota kompensacijos suma – 18293,41 eurai pagal Valstybės pagalbos taisykles ir 26516,21 eurų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Rizikos valdymas“ veiklos sritį „Pasėlių, gyvūnų ir augalų draudimo įmokos (pasėlių ir augalų draudimo įmokų kompensavimas)“.

Pagal tos pačios priemonės veiklos sritį „Pasėlių, gyvūnų ir augalų draudimo įmokos“ (ūkinių gyvūnų draudimo įmokų kompensavimas) gautos 2 paraiškos apdraudusių ūkinius gyvūnus. Kompensacijos suma – 6540 eurų.

Skiriama papildoma parama ir bičių maitinimui reikalingam cukrui įsigyti. Dėl to į Savivaldybę kreipėsi 112 rajono bičių laikytojų, turinčių 3133 bičių šeimas. Numatoma parama bitininkams turėtų siekti apie 18 tūkst. Eur.

 

Ar bus kompensuojami ūkininkų patirti derliaus nuostoliai?

Šių metų rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais iškritę gausūs krituliai lėmė tai, kad susikaupė perteklinis vandens kiekis, kuris daro įtaką darbams laukuose, derliaus nuėmimui, žiemkenčių sėjai bei jos kokybei.

Dėl patirtų derliaus nuostolių į Savivaldybę kreipėsi 113 žemės ūkio veiklos subjektų, ūkininkų. Iš deklaruotų žuvusių pasėlių labiausiai nukentėjo vasariniai rapsai, grikiai ir vasariniai kviečiai. Žuvusių arba nebegalimų nuimti rapsų plotai sudaro 284 ha, grikių – 234 ha, vasarinių kviečių – 208 ha. Bendras žuvusių 2017 metų pasėlių plotas 1233,69 ha.

Turime informacijos iš 122 ūkių, kurie jau skaičiuoja nuostolius 2018 metų derliui. 2017 metų rudenį negalėjo būti pasėta arba pasėjus užmirko ir žuvo apie 4749 ha žieminių pasėlių, kurių plotus teks naudoti pavasarį vasarinėmis kultūromis.

Kol nukentėję žemdirbiai laukia kompensacijų iš Europos Sąjungos, Savivaldybė ruošia projektą dėl liūčių padarytos žalos žemdirbiams, žemės mokesčio sumažinimo arba atleidimo nuo jo Savivaldybės biudžeto sąskaita.

 

Ūkininkai gauna ir tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenas ir pasėlių plotus. Ar tos išmokos auga?

Taip, palyginus su 2016 metais, tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenas ir pasėlių plotus augo. Šiemet buvo priimtos 2636 paraiškos, deklaruotas didesnis nei 61 tūkst. ha plotas. Ūkininkai taip pat deklaravo daugiau nei 24,6 tūkst. ha ploto daugiamečių ganyklų ir pusiau natūralių pievų.

Jei 2016 m. pagrindinė išmoka buvo 59,37 Eur už ha, tai 2017 m – 62,78 Eur už ha. 2016 m. už pirmuosius 30 ha išmoka buvo 51,81 Eur už ha, 2017 m. – 56,25 Eur už ha. Išmokos jaunajam ūkininkui nekito.

2018 metams jau yra patvirtintos naudmenų deklaravimo taisyklės siekiantiems gauti ES tiesiogines išmokas už valdomus naudmenų plotus. Tačiau jose nėra esminių pokyčių. Kaip ir kiekvienais metais, primename ūkininkams, kad paraiškas išmokoms gauti už žemės ūkio naudmenas ir pasėlių plotus galima užsipildyti patiems, prisijungus prie el. bankininkystės.

Taip pat džiugu, kad žemės ūkio sritis neatsilieka nuo naujovių ir ūkininkų ūkių ir žemės ūkio valdų registravimas, duomenų atnaujinimas nuo 2018 m. sausio 1 d. persikelia į elektroninę erdvę – tai bus galima padaryti neišeinant iš namų, nes pradės veikti bendras Žemės ūkio ir kaimo verslo ir ūkininkų registrų portalas.

 

Į kokią paramą ūkininkai gali kandidatuoti 2018 metais?

Dar šiemet ūkininkus raginame iki gruodžio 15 d. teikti paraiškas pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“. Šiais metais paraiškas gali teikti ne tik naujai įsteigtos ir kaimo vietovėje registruotos labai mažos įmonės, bet ir viešosios įstaigos socialiniam verslui vykdyti. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad paslaugų žemės ūkiui teikimo veikla neremiama, kai paraišką teikia pareiškėjas, vykdantis žemės ūkio veiklą.

Kitąmet smulkieji ūkininkai, siekiantys ūkius modernizuoti ir padidinti jų konkurencingumą, gali pasinaudoti parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklą „Parama smulkiems ūkiams“. Paraiškos bus teikiamos nuo 2018-05-02 iki 2018-06-29.

Taip pat ūkininkams primename, kad nuo 2018-08-01 iki 2018-09-28 bus galima teikti paraiškas paramai pagal priemonę „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Tikslinės sritys: veiklos įvairinimas, mažųjų įmonių kūrimas ir plėtojimas, taip pat darbo vietų kūrimo lengvinimas.

Dar viena priemonė, kuria gali pasinaudoti ūkininkai, tai „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“. Paraiškos bus priimamos nuo 2018-11-02 iki 2018-11-30. Pagal veiklos sritį remiama ekonominė ne žemės ūkio veikla.

Visą informaciją mūsų rajono ūkininkams visuomet maloniai suteikia Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrius, kuriam vadovauja Genovaitė Valauskienė. Raginu ūkininkus nedvejoti ir atvykti į Savivaldybę dėl jums rūpimų klausimų.

O artėjančių gražiausių metų švenčių proga bei kopiant į Naujuosius metus linkiu visiems laimės, sėkmės, derlingų ateinančių metų, kantrybės, sveikatos, geros nuotaikos ir kuo gražiausių švenčių visiems ūkininkams, jų šeimoms bei Klaipėdos rajono gyventojams.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 278 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,