Mano Gargždai



Pagerbti laisvę rūpi ne visiems

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vėliava su gedulo ženklu keliama birželio 14-ąją (Gedulo ir vilties diena), birželio 15-ąją (Okupacijos ir genocido diena), ir rugsėjo 23-iąją (Lietuvos žydų genocido diena). S.Gulbino nuotr. Vėliava su gedulo ženklu keliama birželio 14-ąją (Gedulo ir vilties diena), birželio 15-ąją (Okupacijos ir genocido diena), ir rugsėjo 23-iąją (Lietuvos žydų genocido diena). S.Gulbino nuotr.

Šiandien minime Sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną. Nors nėra privaloma, pasiaukojusius už laisvę įprasta pagerbti iškeliant vėliavą. Tačiau šios rekomendacijos ir pilietiškumo Gargžduose paiso ne visi.

Tautinės vėliavos šiandien trūksta ne tik ant individualių namų – jos neišsikėlė ir kai kurios įstaigos. Pavyzdžiui, bankai „DnB“ ir „Swedbank“.

Tiesa, remiantis Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos įstatymu, šiandien iškelti vėliavą privaloma tik valstybės ir savivaldybių institucijoms. Ar kelti vėliavą prie individualių namų, įstaigų ir organizacijų, yra tik pačių pastatų savininkų pilietiškumo klausimas.

„Atmintinomis ir valstybės švenčių dienomis vėliavą privalo išsikelti tik valstybės ir savivaldybių institucijos. Vėliavą kelti visi – ir įstaigos, ir gyventojai - privalo valstybinių švenčių dienomis: Vasario 16, Kovo 11 ir Liepos 6 dieną“, - informavo Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji inspektorė Vida Matulaitytė.

Pasak inspektorės, Viešosios tvarkos skyriaus viena iš pareigų – prižiūrėti, ar per valstybines bei atmintinas dienas visos rajono valstybinės ir savivaldybės įstaigos paiso įstatymo.

„Mūsų skyrius turi teisę skirti įspėjimą arba baudą, jei yra užfiksuojamas Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo nustatytos tvarkos pažeidimas. Pažeidimas, remiantis įstatymu, užtraukia įspėjimą arba baudą įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijos vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo 10 iki 30 litų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams – nuo 30 iki 60 litų“, - įspėjo V. Matulaitytė.

 

Iškelti vėliavai – 18 progų

Vyriausioji inspektorė V. Matulaitytė akcentavo, kad privatūs asmenys ir įstaigos vėliavas išsikelti privalo tik tris kartus per metus. Visos kitos progos yra piliečių sąžinės reikalas. O štai valstybės ir savivaldybės įstaigos vėliavą privalo kelti net 18 kartų per metus, taip pat valstybės paskelbtomis gedulo dienomis. Vėliavą galima iškelti ir kitomis progoms, svarbu, kad ji nebūtų pažeminta. Valstybės vėliava iškeliama nuo 7 iki 22 valandos. Vėliava keliama šiomis atmintinomis dienomis:

Sausio 1 – Lietuvos vėliavos dieną

Sausio 13 – Laisvės gynėjų dieną

Vasario 16 – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną

Vasario 24 – Estijos Nepriklausomybės dieną

Kovo 11 – Lietuvos nNpriklausomybės atkūrimo dieną

Kovo 29 – Lietuvos įstojimo į NATO dieną

Gegužės 1 – Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą dieną

Gegužės 9 – Europos dieną

Birželio 14 – Gedulo ir vilties dieną (su gedulo ženklu)

Birželio 15 – Okupacijos ir genocido dieną (su gedulo ženklu)

Liepos 6 – Valstybės dieną

Liepos 15 – Žalgirio mūšio dieną

Rugpjūčio 23 – Europos dien1 stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio dieną

Rugpjūčio 31 – Laisvės dieną

Rugsėjo 23 – Lietuvos žydų genocido dieną (su gedulo ženklu)

Spalio 25 – Konstitucijos dieną

Lapkričio 18 – Latvijos Nepriklausomybės dieną

Lapkričio 23 – Lietuvos karių dieną

 

Iškelti vėliavą sutrukdė renovacija

Valstybės vėliava šiandien neplevėsavo ir prie Klaipėdos rajono savivaldybės sporto centro. Tačiau prie šio pastato vėliavos nebuvo įmanoma iškelti dėl nepabaigtų darbų.

„Pastatas yra po renovacijos, jo darbų baigimo dar nepatvirtino ir atitinkamos komisijos. Todėl vėliavos nebuvo kaip pakabinti. Tačiau žuvusiuosius už laisvę pagerbėme ne tik juos atsimindami, bet ir prisidėdami prie visuotinės akcijos – kartu su vaikais sporto centro languose įžiebėme atminimo žvakutes“, - sakė sporto centro direktorius Vaidotas Liutikas. 

 

S.Gulbino fotografijos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 222 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,