Mano Gargždai



Ar rajono kaimo turizmo sodybos atitinka higienos reikalavimus?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos vykdo apgyvendinimo paslaugų valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę, kuri atliekama pagal kiekvienų metų pradžioje patvirtintus planus. 2017 m. Klaipėdos rajone buvo numatyta patikrinti 50 apgyvendinimo paslaugas teikiančių kaimo turizmo sodybų. Periodinės kontrolės planas buvo sudarytas vadovaujantis Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos registru, kuris pateiktas interneto svetainėje adresu http://www.tourism.lt.

 

Patikrintos kaimo turizmo sodybos

Periodinės kontrolės metu įvertinta kaimo turizmo sodybų atitiktis Lietuvos higienos normos HN 118:2011 „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ (toliau – higienos norma) reikalavimams. Periodinės kontrolės tikslas – nustatyti, ar objektai laikosi visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ar tinkamai juos vykdo, bei siekiant įgyvendinti priemones, mažinančias galimų pažeidimų skaičių. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad patalpų nuomos paslaugoms šios higienos normos nuostatos netaikomos.

Š. m. balandžio–rugpjūčio mėn. NVSC Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus specialistai atliko 26-ių apgyvendinimo paslaugas teikiančių kaimo turizmo sodybų patikrinimus, 8-iose kaimo turizmo sodybose patikrinimų metu buvo nustatyti higienos normos reikalavimų pažeidimai.

Patikrinimų metu dažniausiai buvo nustatyti šie pažeidimai:

patalpų įrengimas neatitiko higienos normos reikalavimų;

patalpos ir įranga buvo netinkamai prižiūrimos;

karšto geriamojo vandens temperatūra neatitiko reglamentuojamo dydžio;

apgyvendinimo paslaugų teikėjai nebuvo atlikę geriamojo vandens mikrobiologinio tyrimo legionelėms nustatyti;

neparengtos vidaus tvarkos taisyklės;

paslaugų teikėjai buvo neišklausę privalomųjų higienos įgūdžių ir pirmosios pagalbos mokymo kursų, neturėjo sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimų;

paslaugų teikėjai buvo nepasitikrinę sveikatos, neturėjo asmens medicininės knygelės.

Už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir taikytos administracinio poveikio priemonės bei nustatytas terminas pažeidimų pašalinimui.

 

Legionelės plačiai paplitusios

Pažymėtina, kad minėtoje higienos normoje yra nemažai reikalavimų, siekiant sumažinti užsikrėtimo legionelioze riziką. Legionelės aplinkoje yra gana plačiai paplitusios, tačiau dažniausiai jų randama dušuose ir čiaupuose, oro kondicionieriuose, aušinimo bokštuose, sūkurinėse voniose, turkiškose saunose ir pan. Legionelioze užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio. Legionelių bakterijos dauginasi vandenyje, kurio temperatūra yra 20–45 laipsniai, o ypač gerai – stovinčiame vandenyje. Sezoninėse apgyvendinimo vietose yra didžiausia rizika užsikrėsti legionelioze. Tokiuose apgyvendinimo paslaugas teikiančiuose objektuose ne sezono metu vanduo nenaudojamas, todėl jis užsistovi, o tokiame vandenyje sąlygos legionelėms daugintis yra ypač palankios.

NVSC specialistai visiems apgyvendinimo paslaugų teikėjams primena:

ne rečiau kaip vieną kartą per metus atlikti geriamojo vandens (šalto ir karšto) mikrobiologinį tyrimą legionelėms nustatyti. Jeigu paslaugos teikiamos tik tam tikru metų laiku, tyrimas atliekamas prieš apgyvendinimo paslaugų teikimo sezono pradžią. Tyrimus turi atlikti akredituota (atestuota) laboratorija, tyrimų protokolus būtina saugoti apgyvendinimo paslaugų teikimo vietoje;

kas 3 mėnesius karšto vandens tiekimo sistemoje vandens temperatūrą pakelti iki 66 laipsnių ir išlaikyti ne mažiau kaip 25 min;

pastoviai palaikyti karšto vandens čiaupe temperatūrą ne žemesnę kaip 50 laipsnių, šalto – ne aukštesnę kaip 20 laipsnių;

ilgiau nenaudojus karšto ar šalto vandens, rekomenduojama kelias minutes nuleisti vandenį iš čiaupų ir dušų, būtina ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį išvalyti ir dezinfekuoti dušų galvutes, čiaupus.

 

NVSC specialistai nuolat konsultuoja

NVSC Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus specialistai nuolat teikia metodinę pagalbą paslaugas teikiantiems objektams, juos konsultuoja visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų įgyvendinimo klausimais. Kiekvienas paslaugų teikėjas, teikdamas, paslaugas privalo atsakingai įvertinti galimus rizikos veiksnius ir jų galimą poveikį vartotojų sveikatai. Tik saugiai suteiktos paslaugos gali užtikrinti visuomenės sveikatos saugą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 216 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,