Mano Gargždai



Geriausia 2017 m. rajono sportininkė L. Jakaitė: „Svarbiausia judėti į priekį“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
L. Jakaitė. Sandros Vaičienės nuotr. L. Jakaitė. Sandros Vaičienės nuotr.

Devyniolikmetė Lapių kaimo gyventoja Lijana Jakaitė praėjusiais metais pripažinta geriausia Klaipėdos rajono sportininke. Sunkiąja atletika užsiimanti mergina sutiko papasakoti, kaip sekasi derinti sportą, darbą ir studijas, ką mėgsta veikti laisvalaikiu ir kokie jos užsibrėžti tikslai.

 

Papasakok, kas paskatino užsiimti sportu? Kodėl būtent sunkioji atletika?

Draugė norėjo, kad eičiau sportuoti į tą pačią salę, palaikyčiau kompaniją. Ilgai įkalbinėjo – apie mėnesį, kol sutikau pabandyti. Vietoj dviejų sutartų savaičių, jau sportuoju tris metus.

Gyvenime nebūčiau pagalvojusi, kad lankysiu sunkiąją atletiką. Tiesiog taip išėjo. Treneris (Edvardas Šauklys – aut. past.) priėjo, pasiūlė. Jei ne jis, tikriausiai nelankyčiau sunkiosios atletikos. Būtų dvi savaitės praėjusios ir viskas. Treneris labai padeda, palaiko. Yra buvę momentų, kai atrodė, kad nebegaliu, bet treneris padrąsindavo, suprasdavau, kad turiu jėgų, galiu. Dabar neįsivaizduoju savaitės be sporto, nepraleidžiu treniruočių, jei kažkas atsitinka, skambinu treneriui, deriname kitą laiką, dėl manęs jis ir šeštadienio vakarą atvažiuoja.

 

Kaip reaguoja žmonės, kai pasakai, kad lankai sunkiąją atletiką?

Įvairiai. Tėvai neprieštarauja, tai gal paskatina tęsti užsiėmimus. Žinau atvejų, kai tėvai neleisdavo, ar nenorėdavo, reikėdavo laiko „persilaužti“, o mano tėvai nieko nesako. Į varžybas jų irgi nekviečiu, neturiu tokio poreikio, kad ateitų.

 

Kokie tavo didžiausi sporto pasiekimai?

Šiuo metu esu pasiekusi aukščiausią lygį. Savo svorio kategorijoje esu Lietuvos čempionė. Rekordus pagaliau sumušiau. Esu absoliuti Lietuvos nugalėtoja tarp moterų pagal Sinklerio lentelę. Rezultatai jau po truputį džiugina. Esu trečia Lietuvoje mergina, kuri išstūmė 100 kg.

 

Ar anksčiau užsiėmei kokiu kitu sportu? Kiek laiko skiri treniruotėms? Ar dažnai dalyvauji varžybose?

Profesionaliai sportu neužsiėmiau. Mokykloje, nors sutariau su visais, buvau linkusi dažniau su berniukais sportuoti, žaisdavome futbolą.

Dabar treniruotes lankau keturis kartus per savaitę po 2 val., kartais ilgiau, o varžybose dalyvauju maždaug 12 kartų per metus, kartais dažniau, kartais rečiau. Daugiau laiko užima pasiruošimas.

 

L. Jakaitė su treneriu E. Šaukliu. Sporto centro nuotr.

 

Ar planuoji ateitį sieti su sportu?

Ne, niekada nebuvo tokios minties. Negaliu pasakyti, kiek dar sportuosiu. Buvau mėnesiui išvykusi į Angliją, ten neapleidau sporto. Po treniruotės jaučiu malonų nuovargį, tuo pačiu tarsi atsigaunu. Tai gal ir nesustosiu, bet ar ir toliau sportuosiu šioje srityje – nežinia.

 

Kaip manai, kas lemia sėkmę sporte?

Ryžtas, užsibrėžti tikslai. Aišku įtakos turi technika, įdirbis, tikėjimas savimi ir noras ko nors pasiekti, nenuvilti trenerio. Svarbu eiti toliau, nestovėti vietoje, judėti.

 

Kaip vertini galimybes siekti sporto aukštumų Klaipėdos rajone?

Atvirai? Neseniai pradėjau gauti tokią kaip ir stipendiją, maistpinigius iš Sporto centro. Iš Savivaldybės gaunu 58 eurų stipendiją, ji tikrai nėra didelė. Jei norėtum kažko siekti, tai tikrai nėra pakankamas finansavimas. Aš šiuo metu dirbu, studijuoju ir sportuoju. Gerai, kad galiu darbą greito maisto restorane suderinti su kitomis veiklomis.

 

Buvai nominuota 2017 m. geriausia rajono sportininke. Ką tau reiškia šis apdovanojimas?

Šis apdovanojimas buvo netikėtas, negalvojau, kad laimėsiu. Kai Sporto centras darė 2018 m. kalendorių, prašė nuotraukos, bet atrodė, kad ir kitų prašo, todėl nesitikėjau laimėti. Nors rezultatus pažiūrėjusi žinojau, kad būsiu aukštoje pozicijoje, bet pirmos vietos užimti nesitikėjau.

 

Kokie tavo užsibrėžti tikslai?

Jei bus rėmėjų, pinigų, laiko, kol studijuoju ir turiu progą, galiu derinti veiklas, planuoju dalyvauti tarptautinėse varžybose – tiek jaunimo iki 20 m., tiek suaugusiųjų Europos čempionate 2018 metais, o planuose – ir 2020 m. olimpiada Japonijoje.

 

L. Jakaitė treniruojasi 4 kartus per savaitę. Sandros Vaičienės nuotr.

 

Ką mėgsti veikti laisvalaikiu? Kokie tavo hobiai? Kokie dalykai mokykloje sekėsi geriausiai?

Nelabai turiu laisvalaikio (juokiasi). Mėgstu detektyvines knygas paskaityti, leisti laiką su seserimis, dukterėčiomis.

Hobiai be sporto? Mokykloje lankydavau šokius. Nuo vaikystės turėjau užsidegimą ir norą šokti, bet galimybės neleido, o vėliau atsirado sportas, tad kitos veiklos atkrito. Lankiau kažkada ir teatrą.

Mokykloje geriausiai sekėsi matematika. Finansų studijas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje pasirinkau galima sakyti paskutinę minutę, bet buvau apsisprendusi gyvenimą sieti su matematika, nes sekasi ir patinka.

 

Ar įmanoma suderinti sportą su linksmybėmis? Kokios tavo vertybės? Gyvenimo kredo?

Manau, jei yra noro, visada atsiras laiko pasilinksminti. Nors to noro ne visada būna. Vertybės, sakyčiau, klasikinės – šeima, draugai, pasitikėjimas. Kredo: judėk į priekį.

 

2017-ųjų Lijanos Jakaitės pasiekimai:

Birželio 9–10 dienomis Klaipėdoje vykusiame Lietuvos vyrų ir moterų sunkiosios atletikos čempionate L. Jakaitė neturėjo sau lygių. Svorio kategorijoje iki 69 kg ji rovimo rungtyje išrovė 80 kg, stūmimo rungtyje išstūmė 96 kg. Susumavus abiejų rungčių rezultatus (iš viso 176 kg) L. Jakaitė tapo Lietuvos čempione. Verta paminėti, kad net 4-is kartus šioje rungtyje sportininkė gerino Lietuvos rekordą.

Rugsėjo 8–9 d. Panevėžyje vyko tarptautinis sunkiosios atletikos turnyras, kuriame L. Jakaitė savo svorio kategorijoje (iki 63 kg) nugalėjo ir pagerino Lietuvos moterų rekordus. Ji rovimo rungtyje pasiekė 75 kg, stūmimo – 93 kg, dvikovėje – 168 kg. Mergina rekordą pagerino visose rungtyse, tačiau dvikovėje labiausiai – 27 kg. Šis rezultatas Europos jaunimo čempionate iki 20 m. būtų tarp šešių geriausių.

Klaipėdoje vykusiame Lietuvos moterų ir vyrų sunkiosios atletikos atskirų veiksmų čempionate Lijana Jakaitė ne tik tapo absoliučia varžybų nugalėtoja tarp moterų, bet ir pagerino visus Lietuvos rekordus svorio kategorijoje iki 69 kg. L. Jakaitė rovimo veiksme iškėlė 81 kg, stūmimo veiksme – 97 kg, dvikovės – 178 kg, tai – nauji Lietuvos rekordai.

Lapkričio 24–25 d. Panevėžyje vyko Panevėžio regiono sunkiosios atletikos varžybos, kuriose Lijana Jakaitė svorio kategorijoje iki 69 kg iškovojo 1 vietą ir pagerino Lietuvos rekordą rovimo veiksme – 82 kg.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 64 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,