Mano Gargždai



Žudikas su inteligento dvasia

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Ivanas Rūstūsis. wikipedia iliustr. Ivanas Rūstūsis. wikipedia iliustr.

Sausio 16 dieną 1547 metais pirmuoju Rusijos caru karūnuotas Ivanas Vasiljevičius, pasauliui labiau žinomas Ivano Rūsčiojo vardu. Tokią pravardę valdovas gavo nebe reikalo – caras surengė ne vieną galingą karo žygį ir savo valdymo metais susidorojo su daugiau kaip trim tūkstančiais savo oponentų.

 

Ivanas Rūstusis surengė tris žygius į Kazanę, du žygius į Astrachanę, kariavo su Krymu bei Švedija. Valdovas taip pat troško išėjimo prie Baltijos jūros, todėl įsitraukė į karą su Livonija. Ivanas Rūstusis netgi kandidatavo į Abiejų Tautų Respublikos, kuriai priklausė Lietuva, karaliaus vietą, tačiau išrinktas nebuvo.

Karingasis caras per kelis savo valdymo dešimtmečius nuolat kovojo dėl įtakos, žemių, negailestingai dorojo savo priešininkus. Jo valdomi artilerininkai ir pėstininkai buvo pranašesni net už galingų Europos valstybių batalionus.

Vis dėlto, Ivanas Rūstusis nebuvo vien tik tironas. Valdovas turėjo ir visiškai kitokią asmenybės pusę. Asmenybės, kuri troško naudingų permainų, mokslo šviesos, intelektualių pokalbių ir net poezijos.

Ivanas Rūstusis tobulino karines pajėgas, įsteigė pirmąjį Rusijos parlamentą, siekė centralizuoti valstybę, įvedė naują įstatymų rinkinį.

Caras buvo gabus mokslams, turėjo neįtikėtiną atmintį ir buvo puikus oratorius bei eruditas. Rūstusis valdovas rašė laiškus Europos valdovams – dabar šie laiškai yra neįkainojama vertybė. Be to, nuo karų ir tironijos pavargęs valdovas mėgo rašyti nedidelius literatūrinius kūrinius.

 

Įvykiai ir vardadieniai

1991 metais Vilniuje palaidotos Sausio 13-osios aukos.

1581 metais Anglijos parlamentas šalyje uždraudė Katalikų bažnyčią.

1724 metais caras Petras I uždraudė santuoką per prievartą.

1920 metais JAV įsigaliojo „sausasis įstatymas“ – šalyje uždrausta prekiauti alkoholiu bei jį gaminti.

1963 metais Nikita Chruščiovas paskelbė, kad SSRS turi šimto megatonų vandenilinę bombą.

1963 metais tarptautiniu reisu skrendantį lėktuvą pirmą kartą pilotavo moteris – anglė Ivona Poup.

Šiandien vardadienį švenčia Marcelė, kurios vardas kildinamas iš karo dievo Marso vardo, Norgailas – turintis stiprų norą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 75 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,