Mano Gargždai



Vaikų globa nėra darbo sutartimi reglamentuojami santykiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Atsižvelgiant į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad neva pablogintos sąlygos asmenims, laikinai globojantiems vaikus, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija akcentuoja, kad 2018 m. sausio 1 dieną, įsigaliojus Civilinio kodekso ir Socialinių paslaugų įstatymo nuostatoms, atsirado nauja vaiko globos (rūpybos) forma – vaiko globa (rūpyba) Globos centre, kuomet vaiko įstatyminis atstovas – Globos centras, tačiau vaikas prižiūrimas (t. y. vaikas gyvena) budinčio globotojo šeimoje. Tokiu vaiko globos (rūpybos) atveju budintys globotojai veikia pagal individualios veiklos pažymėjimą.

 

Įsigaliojęs naujas teisinis reguliavimas nepablogina sąlygų iki tol veikusiems ir vaikus globojusiems žmonėms, t. y. fiziniams asmenims, kurie vykdo susijusio giminystės ryšiais vaiko globą (rūpybą) ir yra įstatyminiai vaiko atstovai. Pagal Išmokų vaikams įstatymą vaikai, tiek globojami (rūpinami) fizinių asmenų, tiek prižiūrimi budinčio globotojo, gauna globos (rūpybos) išmoką (4 BSI), kuri visada eina „paskui vaiką“ (152 Eur). Jeigu fizinis asmuo yra vaiko įstatyminis atstovas, jis taip pat gauna ir globos (rūpybos) išmokos tikslinį priedą (152 Eur).

Globos centras globos (rūpybos) išmokos tikslinį priedą gali naudoti papildomai pagalbai vaikui ir (ar) pagalbai budinčiam globotojui organizuoti, bet tikslinis priedas gali būti skiriamas ir tiesiogiai budinčiam globotojui, jei taip sutarta tarpusavio bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartyje.

Kai kuriose savivaldybėse dar iki 2018 m. buvo taikoma praktika, kuomet fiziniai asmenys, kurie globoja vaikus ir yra jų įstatyminiai atstovai, papildomai buvo įdarbinami įstaigose, kurios vykdo Globos centro funkcijas. Tačiau reikia pastebėti, kad tokie asmenys gavo darbo užmokestį dėl to, kad su įstaigomis yra susieti darbo santykiais, o ne dėl to, kad vykdo vaiko globą (rūpybą). Jeigu tokia praktika yra priimtina globėjams (rūpintojams), Globos centrams, savivaldybėms, ji ir toliau galima, tačiau nėra privaloma.

Savivaldybė bei Globos centras, įvertindami geriausius interesus ir savivaldybės gyventojų poreikius, tardamiesi su pačiais vaikus globojančiais asmenimis, gali pasirinkti, kokia forma bus organizuojama vaikų globa šeimoje: Globos centre per budinčius globotojus ar kaip iki 2018 m. sausio 1 d. pas fizinius asmenis (šeimose).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kviečia vaikus globojančius asmenis (šeimas), Globos centrus ir kitus suinteresuotus asmenis kreiptis į ministeriją, jei kyla klausimų dėl vaikų globos (rūpybos).

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 261 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,