Mano Gargždai



Atlikėjas Rushkeys: „Nebūtinai tie, apie kuriuos kalbama garsiausiai, yra geriausi“

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Domo Ruškio kūriniai skamba ne viename kino projekte, pagal jo muziką podiumu yra žingsniavę jaunų Lietuvos dizainerių modeliai. D.Ruškio asmeninio archyvo nuotr. Domo Ruškio kūriniai skamba ne viename kino projekte, pagal jo muziką podiumu yra žingsniavę jaunų Lietuvos dizainerių modeliai. D.Ruškio asmeninio archyvo nuotr.

Gargždiškis Domas Ruškys elektroninės muzikos gerbėjams labiau žinomas Rushkeys vardu. Jaunojo muzikanto kūriniai skamba ne viename kino projekte, pagal jo muziką podiumu yra žingsniavę jaunų Lietuvos dizainerių modeliai. Savo darbu besimėgaujantis Domas sako, kad nusiteikti galima ne tik kūrybai, bet ir darbui.

 

 Gargždiškiai tikrai yra apie Jus girdėję, ypač tie, kurie domisi muzika, bet, vis dėlto, papasakokite šiek tiek apie save, prisistatykite

Esu Domas Rushkeys. šiuo metu dirbu ir studijuoju kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Vilniuje. Kuriu muziką sau ir kitiems - reklamai, trumpametražiams filmams, spektakliams, madų pristatymams.

 

Jūsų atliekamą muziką būtų galima pavadinti mistiška, paslaptinga. Nesu muzikos ekspertė, tad įvardinkite – kokią muziką kuriate, kokią grojate, kuo ji išskirtinė, į kokius rėmus telpanti, o galbūt iš jų išsiveržianti?

Didžiąją dalį mano kuriamos muzikos galima priskirti elektroninei, nes ji kuriama naudojant elektroninius instrumentus. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau tenka kažką parašyti ir „gyvų“ instrumentų sudėčiai. Patį skambesį apibūdinti nėra lengva, stengiuosi per daug neprisirišti ir neįsprausti savęs į rėmus, neapsiriboti ties vienu konkrečiu muzikiniu stiliumi.

 

Kas Jus atvedė į muziką, nes iš pradžių lyg ir studijavote Informaciją ir komunikaciją?

Muzika visada buvo tai, kas mane labiausiai domino: lankiau muzikos mokyklą, dalyvaudavau konkursuose, kaupiau muzikos įrašus. Norėjau studijuoti garso režisūrą LMTA, tačiau tais metais, kai baigiau mokyklą, naujo kurso nerinko - kursas renkamas kas 4 metus. Todėl rinkausi studijas Klaipėdos universitete. Jas baigęs, išvažiavau į Vilnių. Kurį laiką dirbau muzikos įrašų parduotuvėje, tada įstojau į garso režisūrą LMTA, gavau pasiūlymą ten įsidarbinti. Magistro studijoms pasirinkau kompoziciją, nes labiau negu techninis darbas traukė galimybė pačiam kurti muziką. Taip jau septinti metai gyvenu sostinėje.

 

Jūsų biografijoje – ne vienas įdomus projektas, renginiai (muzika filmams, mados renginiams). Kaip juos surandate, o galbūt suranda Jus?

Pradėjus studijas viskas kažkaip natūraliai išėjo – kažkam reikėjo muzikos ir pasiūlydavo mane, taip savaime surasdavome vieni kitus.

 

Kokiame projekte darbas buvo pats įdomiausias, netikėčiausias, galbūt pareikalavęs daugiausiai jėgų bei gebėjimų?

Turbūt visi projektai, kuriuose dalyvavau, pačiam buvo idomūs. Iš paskutinių išskirčiau dalyvavimą festivalyje „Ahead” VU observatorijoje, kur savo muziką pristatėme specialiai festivaliui sukurtoje 23 garsiakalbių sferoje. (Pamatyti ir išgirsti kaip visa tai atrodė galima čia), taip pat koncertas „Muzika fontanams”, festivalis „Druskomanija“,  kur atlikome specialiai Druskininkų grojančiam fontanui sukurtus audiovizualinius kūrinius. Video čia:

 

 

Esate muzikos atstovas – kokią muzikos pasaulio padėtį matote Lietuvoje?

Lietuvoje, o taip pat ir Gargžduose yra tikrai talentingų muzikantų. Galbūt ne visus juos pamatysite per televiziją, tačiau galite išgirsti, pavyzdžiui, per BBC Radio 1 arba pamatyti grojančius užsienyje. Taigi, nebūtinai visi, apie kuriuos kalba garsiausiai, yra geriausi.

 

Neseniai įvykusiuose M.A.M.A apdovanojimuose dėmesio buvo skirta ir, taip pavadinkime, netradicinei muzikai. Vis dėlto, scenos daugumą valdo pop muzika. Ar kitokiai muzikai yra vietos Lietuvos scenoje, klausytojų ausyse, gal pigiąją muziką pamažu išstums aukštesnės kokybės kūryba?

Lietuvoje situacija nėra išskirtinė – kaip ir visur, čia dominuoja pop muzika, tačiau nematau tame nieko blogo. Nereikia norėti, kad visi klausytųsi nekomercinės muzikos, kuri taip pat ne visada yra kokybiška. Nesu nusistatęs nei prieš vieną muzikos stilių, todėl manau, kad ir pop muzika gali skambėti kokybiškai ir būti pateikta įdomiai. Lietuvoje taip pat turime tokių pavyzdžių.

 

Ar Jums reikalingas įkvėpimas, kur jo ieškote?

Manau, kad tikrasis įkvėpimas ateina tada, kai mėgaujiesi tuo, ką darai. Svarbu nusiteikimas, o nusiteikti galima ne tik kūrybai, bet ir darbui.

 

Muzikos kūrėju gimstama ar tampama? Ar mūsų šalyje diegiamas geras muzikinis išsilavinimas, gilios žinios?

Manau, kad talentas yra būtinas, tačiau vien jo nepakanka. Reikalingas kryptingas ir nuoseklus darbas, kuriuo kartais galima kompensuoti net ir talento trūkumą. Šalyje turime tikrai gerai savo darbą išmanančių specialistų, nuoseklią ugdymo sistemą, tačiau mokymo institucijos nėra pakankamai aprūpintos šiuolaikine įranga.

 

Jei ne paslaptis, pasidalinkite savo artimiausiais muzikiniais planais, svajonėmis

Šiuo metu daug dėmesio skiriu savo asmeninei kūrybai, tačiau daugiau kalbėti kol kas nenoriu – paskui neišsipildys.

 

 

Domą Rushkeys galima rasti:

http://www.rushkeys.com/

http://www.facebook.com/rushkeys

http://www.soundcloud.com/rushkeys

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 194 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,