Mano Gargždai



Rajono kūno kultūros mokytojai vyko į Punską, Seinus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Gegužės 31 dieną Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklų kūno kultūros mokytojų ratelio dalyviai lankėsi lietuvių etninėse žemėse Punske ir Seinuose (Lenkija). Kelionės tikslas – „Kūno kultūros vieta Lenkijos švietimo sistemoje, lietuvybės sklaida Suvalkų krašte“.

 

Kelionėje dalyvavo 11 rajono šios srities atsakingų darbuotojų. Pakeliui buvo aptartos ką tik pasibaigusios 2017–2018 mokslo metų Lietuvos mokyklų žaidynės, pristatyti varžybų rezultatai, iškelti tikslai ateičiai.

Punske mus pasitiko ir visos programos metu lydėjo Punsko Kovo 11-tosios bendrojo lavinimo licėjaus mokytoja-bibliotekininkė Rūta Burdinaitė. Ji ne tik supažindino su šio krašto istorija, bet ir pristatė pagrindinius regiono etnokultūros židinius, tautinių papročių puoselėjimo gerąsias tradicijas.

Punsko Kovo 11-tosios bendrojo lavinimo licėjuje bei Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinėje mokykloje – gimnazijoje apžvelgėme turimą sporto bazę, kūno kultūros mokytojas Darius Valinčius pristatė regiono sporto pasiekimus, kūno kultūros mokytojo darbo kasdienybę.

Kadangi šiemet gegužės 31 dieną – Devintinės, tai pataikėme į šios Dievo kūno šventės renginių ciklą Lenkijoje. O čia ypatingos tradicijos, svarbiausia – nedarbo diena. Teko iš arti patirti tiek lenkišką, tiek lietuvišką Devintinių procesiją Punske, susipažinti su renginio subtilybėmis.

Lydimi aktyvios šio krašto tradicijų puoselėtojos Rūtos Burdinaitės, vykome į Seinus, kur aplankėme Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklą, jos sportinę bazę, susipažinome su Seinų miesto istorija, knygnešių veikla, čia veikusia kunigų seminarija, žymių ugdytinių – lietuvių (Vinco Mykolaičio – Putino, Vinco Kudirkos, Antano Baranausko) veikla, užsukome į Seinų Švč. Mergelės Marijos baziliką, kur palaidotas Vyskupas Antanas Baranauskas.

Pakeliui iš Seinų į Punską stabtelėjome prie lietuviškos Vidugirių pagrindinės mokyklos, ką tik paminėjusios savo šimtmetį, užsukome į Ožkinių kaime esančią paskutiniu jotvingiu save tituluojančio Petro Lukoševičiaus gyvenvietę.

Viskas mums įdomu ir naudinga. Laikas nelaukia – diena su pabaiga. Atsisveikinę su Rūta Burdinaite ir kitais aktyviais lietuviškų tradicijų krašte puoselėtojais, pasukome link namų. Juk rytoj jau kiti klausimai, iš kurių svarbiausi – Gargždų miesto gimtadienio renginiai, kur bemaž kiekvienam teks dalyvauti. Sukauptą patirtį reikia perteikti ir savam krašte.

 

Išvykos akimirkos – Zigmo Bitino nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 473 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,