Mano Gargždai



Vasarinis peršalimas: nesuklyskite manydami, kad jums alergija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Kaltė dėl tokių simptomų, kaip čiaudulys ar tekanti nosis, vasarą dažniausiai suverčiama įvairioms alergijoms. Iš tiesų, dėl žydinčios gamtos pavasarį ir vasarą alergijų mastas gerokai išauga, tačiau, užėjus karščiams, šie simptomai gali signalizuoti ir apie vasaros peršalimą.

 

„Šiuo metu į vaistinę labai dažnai užsuka klientai, besiskundžiantys sloga ar kosuliu, ir prašo vaistų alergijos gydymui. Bet, pasigilinus į požymius, paaiškėja, kad tai visai ne alergija“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė.

Pasak jos, peršalimo ir alergijų simptomai vasarą būna tokie panašūs, kad kartais itin sudėtinga juos atskirti. Tačiau atskirti įmanoma ir netgi būtina, nes nuo to priklauso gydymas. Alergijai būdingas akių ašarojimas, niežulys, paraudimas ir dažnas čiaudulys, o peršalimui – pakilusi kūno temperatūra, skaudanti gerklė ir galva.

„Tekanti nosis būdinga abiem susirgimams, tad peršalimą nuo alergijos galite atskirti ir pagal išsiskiriančių gleivių spalvą. Žalsvos gleivės pasireiškia alergijos atveju, skaidrios – peršalimo“, – aiškina vaistininkė.

M. Kazakevičienės teigimu, vasaros peršalimas niekuo nesiskiria nuo žiemos, todėl ir gydymo metodai išlieka tie patys.

„Viena iš priežasčių, kodėl taip lengvai peršąlame – nusilpęs imunitetas, todėl jį stiprinti reikėtų ne tik žiemą, bet ir pavasarį bei vasarą. Mūsų organizmas po žiemos būna nusilpęs, jam trūksta kai kurių vitaminų ir mikroelementų. Pagelbėti gali pilnavertė mityba, maisto papildų, vitamino D, omega rūgščių ir antioksidantų vartojimas, darbo ir poilsio režimas“, – sako farmacininkė.

Pasak M. Kazakevičienės, persišaldžius labai svarbu laiku ligą atpažinti ir pradėti gydymą. Visiškai taip pat, kaip ir žiemą, negydomas ir užsitęsęs vasarinis peršalimas gali sukelti komplikacijų: sinusitą, bronchitą ar net plaučių uždegimą. Pasak farmacininkės, medikamentai galėtų pagelbėti sumažinti nosies užgulimą, gerklės ir galvos skausmą. Taip pat svarbu ilsėtis, gerai miegoti ir maitintis.

„Eurovaistinės“ farmacininkė pabrėžia, kad šiltuoju metu laiku peršalimą dažniausiai sukelia radikali ir dažna temperatūrų kaita. Paprastai vasarą oro temperatūra yra aukšta, ypač, užėjus karščiams. O patalpose ar automobiliuose būna kur kas vėsiau.

„Žmonės, patys to net nesuprasdami, pastumia save ligai į glėbį. Bandydami išsigelbėti nuo karščio, vėsinasi šaltais gėrimais, maudosi vėsiame vandenyje ir persistengia su kondicionierių nustatymais. Šiltuoju metų laiku patarčiau į šiuo dalykus žiūrėti labai atsakingai“, – sako vaistininkė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 355 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,