Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tarybos posėdyje – dėmesys rajono švietimui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Taryboje nepritarta sprendimui privačius darželius lankančių vaikų tėvams skirti 180 eurų kompensaciją. Asociatyvi Pixabay nuotr. Taryboje nepritarta sprendimui privačius darželius lankančių vaikų tėvams skirti 180 eurų kompensaciją. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ketvirtadienio rytą Klaipėdos rajono politikai pradėjo nuo Tarybos posėdžio, kuriame buvo svarstytas 61 klausimas bei 3 informacijos. Jame dalyvavo 24 Tarybos nariai iš 27, dėl asmeninių priežasčių neatvyko Aušra Gudauskienė, nedalyvavo ir šiuo metu nedarbingumą turinti Andžela Šakinienė bei išvykęs Egidijus Preibys.

 

Pasveikinta nauja vadovė

Posėdis prasidėjo nuo džiugių naujienų švietimo srityje. Praėjus daugiau nei metams, buvo svarstyta ir priimta naujo Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ vadovo kandidatūra. Nuo rugpjūčio įstaigai 5 metus vadovaus iki šiol Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktoriaus pavaduotojos pareigas ėjusi Raimunda Mockuvienė.

Po balsavimo, kuriam pritarė 22 Tarybos nariai, naujoji vadovė buvo pasveikinta susirinkusiųjų aplodismentais, o Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, linkėdamas sėkmės, R. Mockuvienei įteikė rožės žiedą. Naujoji lopšelio-darželio direktorė dėkojo Tarybai už pasitikėjimą.

Posėdyje buvo svarstyta ir daugiau klausimų, kurie buvo susiję su rajono vaikų bei jų tėvelių gerove. Vienas iš tokių – klausimas dėl mokesčio už vaikų išlaikymą ir priežiūrą privačiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose kompensavimo pakeitimo.

Dar 2016 metais Savivaldybė buvo įsipareigojusi tėveliams, kurie yra sudarę mokymo sutartį su Klaipėdos rajone esančioms privačiomis švietimo įstaigomis, kompensuoti 150 eurų mokamo mėnesio mokesčio kiekvienam vaikui ir 100 eurų, jei sutartis yra sudaryta su įstaiga, esančia kitoje savivaldybėje. Dabar, siekiant skatinti privačių ikimokyklinių ugdymo įstaigų atsiradimą Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje, Švietimo skyrius siūlė didinti iš Savivaldybės biudžeto kompensuojamą sumą nuo 150 eurų iki 180 eurų. Kitaip tariant, tikimasi, kad padidinus paramą, tokių privačių įstaigų galėtų atsirasti Sendvario, Priekulės, Gargždų seniūnijose, kuriose gyvenančių tėvų vaikams nėra užtikrinta galimybė lankyti Savivaldybės įstaigą.

 

Siūlė svarstyti neeiliniame posėdyje

Posėdyje Tarybos narys Aivaras Vasylius teiravosi, kokiais motyvais remiantis apskritai buvo nuspręsta siūlyti 180 eurų kompensaciją. Anot Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Nijolės Gotlibienės, buvo atsižvelgiama į rajono privačių ikimokyklinių įstaigų kainą bei išlaidas iš Savivaldybės biudžeto, kurios tenka vienam vaikui per mėnesį. Planuota, kad 2018 m. Dovilų vaikų lopšelyje-darželyje „Kregždutė“ išlaidos sudarys 160 eurų, Vėžaičių lopšelyje-darželyje – 188 eurus, Agluonėnų lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ – 176 eurus, Priekulės lopšelyje-darželyje – 184 eurus. Gargždų ikimokyklinėse įstaigose planuojamos išlaidos iš biudžeto 2018 m. vienam vaikui sudaro nuo 116 iki 174 eurų.

Svarstant klausimą, meras V. Dačkauskas išreiškė poziciją, jog būtina sprendimą atidėti ir jį svarstyti rugpjūčio mėnesį neeiliniame Tarybos posėdyje, mat skubotai priimtas sprendimas gali diskriminuoti gyventojus pagal gyvenamąją vietą, būtina atsižvelgti į Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą. Mero siūlymui pritarė ir Vaclovas Macijauskas.

„Yra vaikų, kurie neturi galimybės lankyti darželio, jie neranda vietos ar neatėjo eilė ir taip toliau. Gal tuomet priimkim dar vieną galimybę, tėveliams išmokėkime tuos pinigus ir vaikai bus prižiūrimi? Visi juk turime lygias teise“, – svarstė Tarybos narys.

Opozicijos narys Nerijus Galvanauskas teigė, jog tikslingiau būtų sprendimą priimti ir tik tuomet jį koreguoti.

 

Siūlymą pavėlavo įregistruoti

„Tokia kompensacija iš Savivaldybės biudžeto tėvams, kurių vaikai lanko darželius tiek Klaipėdoje, tiek ir Gargžduose – per didelė. Šiuo metu į Klaipėdą yra siunčiami 36 vaikai. Manau, jog reikėtų klausimą ramiai apsvarstyti ir tik tuomet nuspręsti“, – savo nuomonę išdėstė meras.

N. Gotlibienė informavo, jog šiuo metu yra sudarytas ir naujas pasiūlymas, kuriuo remiantis kompensacija tėveliams, nepaisant to ar vaikas lanko privačią Klaipėdos rajono ar Klaipėdos miesto ikimokyklinę įstaigą, padidinama iki 165 eurų. Tiesa, svarstyti šio siūlymo Taryba negalėjo, nes buvo pavėluota jį įregistruoti.

Galiausiai Taryba balsavo dėl klausimo atidėjimo, tačiau sprendimui buvo nepritarta. Tuomet buvo balsuojama antrą kartą už pradinį projektą, siūlymą kompensaciją didinti iki 180 eurų, bet už balsavo vos 13 Tarybos narių. Tai reiškia, kad kompensacija nebus didinama.

 

Rajono mokykloms – nauji autobusai

Vakar buvo svarstoma ir dėl naujų mokyklinių geltonųjų autobusų. Švietimo ir mokslo ministerija šiemet jų nupirko rekordinį skaičių – 157, tai 75 autobusais daugiau nei pernai. Autobusai rudenį bus perduoti 58 savivaldybėms, tarp kurių ir Klaipėdos rajonas.

Tad Tarybos nariai taip pat balsavo dėl mokyklinių „Iveco Daily 50C15“ (įsigijimo (likutinė) vertė – 40 714,08 eurai) bei dviejų „Volkswagen Crafter“ (40 237,34 eurai ir 40 232,50 eurai) autobusų perėmimo Klaipėdos rajono savivaldybės nuosavybėn ir jų perdavimo valdyti, naudoti ir disponuoti patikėjimo teise Gargždų „Kranto“ pagrindinei mokyklai, „Vaivorykštės“ gimnazijai ir Vėžaičių pagrindinei mokyklai. Balsų dauguma šiam klausimui buvo pritarta.

Nauji autobusiukai bus skirti vežioti mokinius iš reorganizuotų, likviduotų ir pertvarkytų mokyklų kaimuose ir miesteliuose, gyvenančius toliau kaip 3 km, taip pat priešmokyklinio ugdymo, specialiųjų poreikių turinčius mokinius. Visi mokykliniai autobusai turi 19 vietų. Didesniam saugumui užtikrinti, visuose autobusuose įrengti ES standartus atitinkantys užvedimą blokuojantys alkotesteriai.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,