Mano Gargždai



Alinančios kaitros padariniai: šalies upėse gaišta žuvys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nugaišusi žuvis Minijoje. Aplinkos apsaugos ministerijos nuotr. Nugaišusi žuvis Minijoje. Aplinkos apsaugos ministerijos nuotr.

Pastaruoju metu aplinkosaugininkai vis dažniau fiksuoja nugaišusių žuvų atvejų. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) prie Aplinkos ministerijos duomenimis, liepos 28–rugpjūčio 1 dienomis pastebėtas žuvų kritimas Ventos, Minijos, Veiviržo, Jūros upėse. Šiose upėse minėtu laikotarpiu buvo nustatyta deguonies koncentracija mažesnė arba lygi 2 mg/l. Tokia maža deguonies koncentracija kelia grėsmę žuvų išlikimui.

 

Deguonies mažėjimą lemia tai, kad esant aukštai temperatūrai greičiau auga ir greičiau nyksta aukštesnieji ir žemesnieji vandens augalai. Taip išlieka organinės medžiagos, kurių skaidymui reikalingas didesnis deguonies kiekis. Šis taip pat naudojamas organizmų kvėpavimui ir įvairiuose rūgimo procesuose.

Galima žuvų kritimo priežastis – nukritęs vandens lygis ir sumažėjęs deguonies kiekis vandenyje. Atsižvelgus į šių metų liepos mėnesį atlikto monitoringo duomenis, Lietuvos upėse ypatingų skirtumų nuo pernai liepą atliktų tyrimų nėra. 2018 m. liepos mėnesį mažesnė nei 2 mg/l deguonies koncentracija nebuvo nustatyta, o mažesnė už 3 mg/l buvo tik keliose labai mažose upėse.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 299 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,