Mano Gargždai



Naujos aistros dėl krematoriumo: sukilo Jakų, Sudmantų ir Budrikų gyventojai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
K. Dvariono nuotr. K. Dvariono nuotr.

Jakų ir Budrikų kaimų atstovai (Kęstutis Dvarionas, Lijana Simonaitytė-Sinušienė, Rolandas Adomauskas, Jelena Zaiko su dukra) praėjusią savaitę lankėsi Klaipėdos miesto savivaldybėje, kur miesto meras Vytautas Grubliauskas, LEZ vadovas bei strateginio planavimo atstovė pristatė galimą studiją krematoriumo atsiradimui šalia Jakų, Budrikų ir Sudmantų.

 

Dar galutinai nėra aišku, ar verslininkai pasirinks LEZ teritoriją, ar vadinamą „auksinį trikampį“, bet supratome, kad krematoriumas bus. Bendruomenių atstovai nesutinka tokio objekto atsiradimui kaimynystėje.

Mes, Klaipėdos miesto, Jakų, Sudmantų ir Budrikų kaimų, gyventojai, sužinojome, kad LEZ teritorijoje arba kitoje Vilniaus plento pusėje link Tilžės gatvės, taip vadinamajame trikampyje, planuojama statyti krematoriumą. Dėl planuojamos ūkinės komercinės veiklos, tikėtina, šiose apylinkėse itin suintensyvės eismas, padidės aplinkos tarša, o krematoriumo kaimynystė kels nemalonius jausmus tiek gyventojams, tiek atvykstantiems svečiams, nes tai pagrindiniai keliai vedantys į miestą. Todėl mums, šios savivaldybės ir rajono gyventojams, visiškai neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo pasirinktas krematoriumo veiklai būtent šis žemės sklypas.

Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad planuojamas statyti tokio pobūdžio komercinis objektas smarkiai sumenkins netoliese esančio nekilnojamojo turto vertę, dėl ko mes, gyventojai, galimai patirsime ekonominių nuostolių. Jakuose yra veikiantis pieno ūkis, sulčių spaudykla, bitynai.          

Planuojamo krematoriumo kaimynystėje esanti gyvenamoji aplinka, siūlomos paslaugos bei gaminami produktai būtų vertinami itin nepalankiai, todėl aplinkinių kaimų gyventojai yra pagrįstai nepatenkinti planuojamomis krematoriumo statybomis.

Nurodytos aplinkybės leidžia daryti išvadą, kad Savivaldybė šioje situacijoje nesuteikė visapusiškos informacijos, neužtikrino galimybės visuomenei dalyvauti miesto plėtros procese ir priėmė skubotus sprendimus, ignoruodama gyventojų interesus, nors turėjo skirti pirmenybę atstovavimui jiems. Esame linkę manyti, kad Savivaldybė galimai veikia išskirtinai tik verslo struktūrų komerciniams interesams.

Pareiškiame, kad krematoriumo planuojama statyba Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijai priskirtame sklype yra nesuderinama su vietos bendruomenės interesais, todėl šiuo raštu prašome Klaipėdos miesto merą ir atsakingus savivaldybės tarnautojus panaikinti tokį siūlymą, teikti visuomenės atstovams visą informaciją, susijusią su planuojama krematoriumo statyba, bei suteikti galimybę dalyvauti visame svarstymo procese.

Klaipėdos rajone jau pradėtas statyti krematoriumas, manome, kad vakarų regionui pakanka vieno ir Klaipėdos mieste statyti antro nereikia.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 324 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,