Mano Gargždai



Taryba laikinai atitolino vandens kainos didėjimą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Ketvirtadienį Klaipėdos rajono politikai rinkosi į priešpaskutinį šių metų Tarybos posėdį. Jubiliejaus proga pasveikinę Tarybos narę Birutą Alšauskienę, politikai sėdo svarstyti 34 darbotvarkės klausimų ir dviejų informacijų. Posėdyje nedalyvavo Albinas Klizas ir Alfredas Šiaulys.

 

Paskaičiuoti nauji įkainiai

Bene daugiausiai diskusijų sukėlė 14-asis darbotvarkės klausimas – dėl AB „Klaipėdos vanduo“ perskaičiuotų geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo ir vartotojų aptarnavimo paslaugų kainų nustatymo.

Šiuo metu vartotojams taikomos AB „Klaipėdos vanduo“ teikiamų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos yra nustatytos vienašališku Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (toliau – Komisija) sprendimu ir galioja nuo 2018 m. sausio 1 d. (kainos nustatomos 3 metų laikotarpiui ir kasmet perskaičiuojamos).

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“, vadovaudamasi kainų nustatymo metodika ir naudodama Komisijos sukurtą kainų perskaičiavimo skaičiuoklę, atliko savo teikiamų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų kainų perskaičiavimą ir pateikė Komisijai.

Komisija, įvertinusi AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo veiklos sąnaudas, vartotojams, perkantiems paslaugas bute, suderino 1,38 Eur/m³ (be PVM) geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainą (4 proc. didesnę nei dabar galioja). Apskaitos kaina mažėja 2 proc. – gyventojai mokės 1,26 Eur butui/per mėn. (be PVM).

Kaip nurodoma projekto aiškinamajame rašte, nustačius naujas kainas, nežymiai išaugs abonentų, vartotojų išlaidos už vandentvarkos paslaugų suteikimą (apie 3,6 proc.).

 

Siūlyta klausimui nepritarti

„AB „Klaipėdos vanduo“ niekaip nereaguoja norint išspręsti centralizuotą paviršinio vandens nuotekų surinkimo problemą rajone. Turime vieną viešą vandens tvarkytoją, tai kaip ir logiška būtų, kad ta pati įmonė tvarkytųsi tiek su geriamuoju vandeniu, tiek su lietaus nuotekomis. Žmonės rajone taupo vandenį, nes neturi pinigų susimokėti. Jei kelsime kainas – suvartojimas dar labiau mažės“, – vandens kainų didinimui nepritarti kvietė Tarybos narė Regina Kernagienė.

Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas informavo politikus, kad jis kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą, jog pastaroji išreikštų poziciją dėl sutikimo AB „Klaipėdos vanduo“ prižiūrėti rajono vandens nuotekų tinklus, bet atsakymo kol kas nesulaukta.

„AB „Klaipėdos vanduo yra pavaldi Klaipėdos miesto tarybai, kadangi ji valdo 75 proc. bendrovės akcijų, mes – 11 proc.“, – aiškino meras.

Tarybos narys Vaclovas Macijauskas posėdyje išreiškė nuomonę, kad dėl šio klausimo dirbta buvo mažai ir reiktų jį perkelti į kitą posėdį, per tą laiką būtų galima suderinti palankesnes kainas.

„2 su puse metų sodų bendrijos „Gargždelė“ ir „Minija“ yra išdraskytos, kelių nėra – neatstatyti į buvusį lygį, o mes dabar dar keliame įkainius. Čia gal tam, kad turėtumėte iš ko tas gatves sutvarkyti? – klausimą bendrovės atstovei kėlė Martynas Pocius.

„Klaipėdos vandenų“ Finansų departamento direktorė Aldona Jonaitienė teigė, kad gatvių tvarkymo projektas užstrigo dėl rangovo – „Kauno dujotiekio statyba“ – bankroto, bet žadėjo, jog darbai vienaip ar kitaip bus baigti.

 

Kaina vis tiek kils

Vandens kainų didėjimui nepritarė ir kiti posėdyje pasisakę politikai: Egidijus Skarbalius teigė, kad rajono žmonės jam rūpi labiau nei bendrovės problemos, o Andžela Šakinienė pabrėžė, kad rajone vanduo naudojamas teisingai – daugiabučių ir privačių namų gyventojų suvartojamo vandens kiekis išsilygino, tad klausimą reikėtų spręsti su Klaipėdos miestu ir įmonė neturėtų gyventojų sąskaita taisyti rangovų klaidų.

„Kiek Tarybos nepritarimas klausimui atitolins tą kainos didėjimą? Savaitėms? Mėnesiui?“, – klausė opozicijos atstovas Nerijus Galvanauskas.

AB „Klaipėdos vanduo“ atstovė A. Jonaitienė politikams paaiškino, kad jei rajono ir Klaipėdos miesto Tarybos nepritars naujoms kainoms, AB „Klaipėdos vanduo“ kreipsis į Komisiją dėl kainų nustatymo ir ta kaina vis tiek įsigalios, tik vienu ar dviem mėnesiais vėliau.

Taigi, nors Taryba, 10 politikų balsavus prieš, 6-iems susilaikius, 2 išreiškus nuomonę už, klausimui nepritarė, vandens kaina kils po AB „Klaipėdos vanduo“ kreipimosi į Komisiją.

 

Dabar galiojančių bazinių kainų ir perskaičiuotų AB „Klaipėdos vanduo“ bazinių geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo ir paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bei atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugų kainų palyginimas (be PVM):

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 861 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,