Mano Gargždai



Ar saugu gerti šulinio vandenį?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento (NVSC) specialistai primena, kad labai svarbu, kad žmonės, o ypač nėščiosios ir mamos kūdikių maisto gaminimui vartotų tik kokybišką geriamąjį vandenį.

 

Ar saugus šulinių vanduo?

Į šulinius, negilius gręžinius vanduo patenka iš arčiausiai žemės paviršiaus esančio vandeningo sluoksnio, todėl jo kokybė priklauso nuo šulinio vietos, įrengimo ir priežiūros, netoliese vykdomos ūkinės veiklos. Dažniausias gruntinio vandens teršėjas – dirbamų žemių tręšimas organinėmis ir mineralinėmis trąšomis, netoliese esančios fermos ar lauko tualetai. Atkreipiame dėmesį, kad nitratais ar nitritais užterštas šulinių vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Jie nepašalinami virinimu, todėl toks vanduo yra pavojingas sveikatai.

 

Kam labiausiai pavojingas užterštas šulinių vanduo?

Nitratai ir nitritai ypač pavojingi nėščiosioms, naujagimiams ir kūdikiams iki 6 mėnesių amžiaus. Jų organizme dar nesusiformavusi azotinių junginių nukenksminimo sistema, todėl naujagimiai ir kūdikiai gali sunkiai apsinuodyti ir netgi mirti.

 

Kaip išvengti apsinuodijimų?                    

Šachtinių šulinių vandens kokybė priklauso nuo tinkamos vietos šuliniui parinkimo, todėl šulinius reikia įrengti saugiu atstumu nuo ūkinių pastatų, lauko tualetų, tręšiamų laukų.

Gyventojams, kurių šulinių vandenyje nustatytas nitratų ar nitritų kiekis viršija ribines vertes, rekomenduojama maistui vartoti fasuotą vandenį. Būtina žinoti ir prisiminti, kad virinant vandenį, nitratai nesunaikinami, o priešingai – jų koncentracija vandenyje padidėja, nes virimo metu išgaruoja dalis vandens. Esant galimybei, rekomenduojama prisijungti prie centralizuotų geriamojo vandens tiekimo tinklų ir vartoti viešai tiekiamą kokybišką geriamąjį vandenį.

Visos besilaukiančios kūdikių moterys, apsilankiusios pas gydytoją akušerį ar bendrosios praktikos gydytoją, turi juos informuoti, kad maisto ruošimui vartoja šachtinio šulinio vandenį.                              

Primename, kad NVSC, iš gydymo įstaigos gavęs pranešimą apie nėščiąją ar kūdikį iki 6 mėn. amžiaus, kurių maistui naudojamas šachtinio šulinio vanduo, nurodytų asmenų nuolatinėje gyvenamojoje vietoje, iš šulinio paima vandens mėginius, pristato juos į laboratoriją ir apie tyrimų rezultatus informuoja gydytojus ir vartotojus.

 

Ar šulinio vandens tyrimas mokamas?

Jei besilaukianti kūdikio moteris pati vartoja šulinio vandenį ar šulinio vandenį naudoja naujagimio maistui ruošti, šulinio vanduo ištiriamas nemokamai. Jei vandenį vartoja iš centralizuotų geriamojo vandens tiekimo tinklų, vandens tyrimų atlikti nereikia.

Kiti gyventojai, norintys išsitirti šulinio vandens kokybę, tai padaryti gali savo lėšomis, kreipdamiesi į laboratorijas, atliekančias vandens tyrimus. Rekomenduojama šulinio vandenį išsitirti kiekvieną rudenį ir pavasarį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 415 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,