Mano Gargždai



Vytauto Majoro premija įvertinta gargždiškė tekstilininkė Valerija Jurevičienė (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Valerija Jurevičienė. K. Abromavičiūtės nuotr. Valerija Jurevičienė. K. Abromavičiūtės nuotr.

Trečiadienio popietę Gargždų krašto muziejuje tradiciškai buvo atiduota duoklė rajono tautodailės meno puoselėtojams ir kūrėjams. Čia atidaryta ne tik iki sausio 26 dienos veiksianti paroda „Ženklai“, bet ir įteikta Klaipėdos rajono savivaldybės įsteigta 1 000 eurų Vytauto Majoro tautodailininko vardo premija. Šiais metais laureate tapo gargždiškė tekstilininkė Valerija Jurevičienė.

 

Atidaryta paroda

Į jaukias muziejaus patalpas sugužėjo gausus būrys meno mėgėjų, tautodailininkų, muziejininkų, vietos valdžios atstovų. Visus juos renginio pradžioje skambindamos kanklėmis pasveikino Gargždų muzikos mokyklos auklėtinės. Netrukus po to buvo pristatyti tautodailininkai, kurių dirbiniai eksponuoti parodoje. Tarp jų – įvairūs medžio drožybos, metalo, tekstilės, gintaro, žalvario bei molio darbai, kuriuos sukūrė Aldona Jonikienė, Joana Lukienė, Petras Normantas, Valerija Jurevičienė, Petras Balsys, Audronė ir Algimantas Macijauskai, Saulius Rumbutis, Paulius Šimas, Rita Riaukė, Stasė Kausteklienė, Valentina Kaubrienė. Taip pat čia galima išvysti ir Dariaus Viliaus iš Vilkyčių kalvystės bei Birutės Gudauskienės iš Kintų keramikos darbus.

Pavadinimas „Ženklai“ pasirinktas ne atsitiktinai. Parodoje atsispindi lietuvių liaudies kultūros ženklų interpretacija šiuolaikinio tautodailininko akimis. Tai – menininkų kūrybinės sąsajos su liaudies tradicija ir kultūra.

„Kuomet muziejuje atidaroma tautodailės paroda, tuomet tikrai žinai, kad artėja didžiosios metų šventės. Kuomet visi savo šeimose, miestuose atsigręžia į tradicijas. Jūsų paroda – užbaigia ir praturtina šį laikotarpį“, – renginio metu kūrėjams dėkojo Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė.

Pristačius tautodailininkų eksponuojamus darbus, Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė pasveikino ir įteikė Vytauto Majoro vardo premiją tekstilininkei Valerijai Jurevičienei. Gražių žodžių bei linkėjimų menininkė taip pat sulaukė ir iš kolegų, draugų, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus vardu sveikino Gargždų tautodailininkų vadovė Rita Riaukė. Su gėlėmis bei dovanomis atskubėjo ir laureatės artimieji, kurie prisipažino, jog yra tie žmonės, kurie ne tik mato, bet ir jaučia bei kartu su kūrėja išgyvena jos darbų atsiradimo procesą.

 

Darbai – ne atsitiktiniai

Klaipėdos rajono savivaldybės kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis padėkos raštus įteikė ir kitiems premiją gauti pretendavusiems tautodailininkams – tekstilininkei Valentinai Kaubrienei iš Gargždų, medžio drožėjui ir tapytojui Valentinui Dilginui iš Kretingalės, juvelyrui ir kalviui Petrui Normantui, audėjams Audronei ir Algimantui Macijauskams iš Jakų.

 

V. Jurevičienę sveikino ir patys artimiausi žmonės. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Kalbėdama apie savo kūrybą, premijos laureatė V. Jurevičienė prisipažino, jog nei vienas jos darbas nėra atsitiktinis. Visi jie gimsta įkvėpti autorei didelį įspūdį palikusių reiškinių – perskaitytų poezijos eilučių, regėtų vaizdų ar išgyventų įvykių.

„Visa tai atsispindi mano darbuose. Jie turi kalbėti, pasakoti tam tikrą įvykį, nesvarbu, ar jis liūdnas ar linksmas“, – kalbėjo premijos gavėja, kuri prisipažino mėgstanti savo darbuose palikti ir paslėptų minčių, kurias stebėtojui reikia surasti.

„Valerijos darbai – neturintys trafaretiškumo, kūrybiški ir individualūs. Visuose kūrėjos darbuose atsispindi skirtingos formos, spalvos, kryptys. Man labai imponuoja šis brandus, išgyventas kūrybiškumas, kurį ne visi gali taip greitai pasiekti. Tuo Valerija ir yra nepakartojama“, – gražių žodžių apie tekstilininkės kūrybą negailėjo praėjusių metų Vytauto Majoro premijos laureatas, medžio drožėjas Petras Balsys.

2016 metais Vytauto Majoro tautodailininko vardo premija buvo įteikta audėjai Zitai Paulikienei.

Vytauto Majoro vardo tautodailininko premijos tikslas – skatinti Klaipėdos rajono liaudies meno kūrėjų aktyvumą, kūrybiškumą, meistriškumą, pagerbti tautodailininkus, tęsiančius senųjų amatų tradicijas. Ji skiriama Klaipėdos rajone gyvenantiems ir dirbantiems Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Gargždų sekcijos nariams, meno kūrėjams, priklausantiems Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijai, tradicinių amatų meistrams, kurių gaminiai yra sertifikuoti už aktyvią, kūrybingą veiklą tautodailės srityje.

 

Akimirkos iš renginio – Kristinos Abromavičiūtės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 287 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,