Mano Gargždai



Su kokiomis korupcijos rizikomis susiduria valstybės valdomos bendrovės?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Susisiekimo ministerijos nuotr. Asociatyvi Susisiekimo ministerijos nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) korupcijos prevencijos pareigūnai, atlikę korupcijos rizikos analizę įvertino, su kokiais korupcijos rizikos veiksniais susiduria UAB „Lietuvos parodų ir kongresų centras „LITEXPO“, AB „Lietuvos paštas“, AB „Lietuvos energija“ dukterinės įmonės AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) bei UAB „NT Valdos“ parduodamos nekilnojamąjį ar kilnojamąjį turtą ir nuomodamos nekilnojamąjį turtą.

 

Didelė dalis rekomendacijų buvo pateikta UAB „Lietuvos parodų ir kongresų centras „LITEXPO“ ir AB „Lietuvos paštui“.

Minėtoms bendrovėms, kaip ir kitoms valstybės valdomoms bendrovėms, įstatymai nenustato nuosavybės teise priklausančio turto valdymo ir disponavimo tvarkos. Turto pardavimo ar nuomos tvarkas rengia ir tvirtina pačios bendrovės. Analizės metu nustatyta, kad korupcijos pasireiškimo tikimybė didėja dėl neaiškaus pradinės turto pardavimo kainos nustatymo proceso, netinkamo pardavimo būdo pasirinkimo, viešai prieinamos informacijos apie parduodamą ar nuomojamą turtą nebuvimo, ypač kai turtas parduodamas tiesiogiai dėl konkretaus turto įsigijimo besikreipiantiems asmenims.

Bendrovėms įgyvendinus pateiktus pasiūlymus visuomenei taptų prieinama informacija apie parduotą ir išnuomotą nekilnojamąjį turtą, būtų viešai skelbiama apie parduodamą kilnojamąjį turtą, pavyzdžiui, transporto priemones, baldus. Taip pat, esant galimybėms, kaip turto pardavimo būdui, prioritetas būtų teikiamas aukcionui. Atsižvelgus į pasiūlymus, būtų nustatyti turto pardavimo pradinės kainos kriterijai, turto pardavimo terminai, turto pardavimo bendraturčiams procesai.

STT pareigūnų nuomone, kitos valstybės valdomos bendrovės taip pat galėtų atkreipti dėmesį į teikiamus pasiūlymus ir savanoriškai įgyvendinti tuos, kurie galėtų sumažinti korupcijos rizikos veiksnių įtaką turto valdymo ir naudojimo srityje.

Su korupcijos rizikos analize galite susipažinti čia – https://www.stt.lt/lt/naujienos/?cat=1&nid=2917.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 672 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,