Mano Gargždai



Saugesnio interneto savaitės atgarsiai Klaipėdos rajono mokyklose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
D. Kačinskienės nuotr. D. Kačinskienės nuotr.

Vasario 5 d. visoje Europoje buvo minima Tarptautinė Saugesnio interneto diena. Šią dieną milijonai žmonių susivienija, kad įkvėptų teigiamus pokyčius, padidintų informuotumą apie internetinės saugos problemas ir dalyvautų visame pasaulyje organizuojamuose renginiuose ir veiklose.

 

Kalbėjo apie socialinių tinklų naudą ir pavojus

„Kurkime geresnį internetą kartu!“ – tokiu šūkiu šiais metais ir Klaipėdos rajono mokyklose mokiniai buvo kviečiami atkreipti dėmesį į internetą, kuriame jie praleidžia beveik tiek pat laiko, kiek ir realiame pasaulyje.

Endriejavo pagrindinės mokyklos IT mokytojas Jurijus Ščerbakovas vedė saugaus interneto pamokas, kuriose mokinius supažindino su kompiuterinių virusų klasifikacija, jų pavojingumo lygiais ir kokią žalą jie gali atnešti tiek techninei ir programinei įrangai, tiek pačiam vartotojui. Didelis dėmesys buvo skirtas priemonėms, kurios apsaugo kompiuterį nuo kenksmingų programų. Taip pat buvo kalbėta ir apie išmaniųjų telefonų apsaugą, nepamiršta pasikalbėti apie socialinius tinklus, jų naudą ir pavojus, bendravimo kultūrą bei patyčias. Mokiniai žiūrėjo situacijų filmukus ir juos nagrinėjo. Saugaus interneto dienai buvo paruošta radijo laida ir transliuojama per vidinį mokyklos radijo tašką.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos penktokai ir šeštokai kūrė inscenizuotas pamokas „Interneto teismo procesas“ ir „Internetas – pavojų negatyvios informacijos šaltinis“. Jų metu mokėsi atskirti teigiamą ir neigiamą interneto informaciją, mąstyti kritiškai, ugdyti kūrybiškumą. Vyresnieji mokiniai dalyvavo pokalbiuose, kurių metu peržiūrėjo parengtas skaidres ir aptarė saugaus interneto klausimus. Šias veiklas organizavo informacinių technologijų mokytoja Ramutė Stankaitienė.

 

Veiklas vainikavo apklausa

Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos IT mokytoja Violeta Liuksienė pasidalino įspūdžiais, kaip jų mokiniai ir mokytojai minėjo Saugesnio interneto dieną: „Per IT pamokas nagrinėjome informaciją apie saugesnį internetą, pavojus internete. Mokiniai iš įvairių medžiagų kūrė Draugiško interneto simbolį – mėlynąjį meškiuką. 4b klasė su mokytoja R. Jeriomenkiene vasario 5 d. lauke filmavo filmą, kuriame ketvirtokai davė savo pažadus mėlynajam meškiukui, kad visada galvos apie tai, kaip elgiasi internete. 2d klasė su mokytoja V. Stonkiene kūrė ir mokyklos fojė suorganizavo parodą.“

Susidomėję šių metų tema „Kurkime geresnį internetą kartu!”, dalyvavo ir Kretingalės pagrindinės mokyklos mokiniai, kuriems veiklas organizavo IT mokytojas Steponas Bambalas. Saugesnio interneto savaitės metu mokiniai galėjo išbandyti įvairias veiklas. Vasario 4 d. vyko akcija „Diena be telefono!“, jos metu mokyklos bendruomenė turėjo galimybę pasidalinti kilusiomis mintimis ir įspūdžiais. Kitų dienų veiklos įtraukė į žaidimą „QR saugaus interneto labirintas“. Žaidėjams teko rasti ir nuskanuoti mokyklos erdvėse esančius QR kodus ir atsakyti į 16 klausimų apie interneto žalą, interneto svetaines. Pradinių klasių mokinukai irgi neliko nuošaly. Jie piešė plakatus „Kurkime geresnį internetą kartu“. Savaitės veiklas vainikavo apklausa „Ar esi saugus internete?“. Veiklos buvo įdomios, prasmingos ir naudingos.

 

„Kranto“ moksleiviai lauke filmavo filmą, kuriame ketvirtokai davė savo pažadus mėlynajam meškiukui. D. Kačinskienės nuotr.

 

Užduotis pateikė žaismingai

Lapių pagrindinėje mokykloje informacinių technologijų pamokose buvo diskutuojama įvairiais mokiniams aktualiais saugaus interneto naudojimo klausimais, peržiūrima mokomoji medžiaga tinklalapyje draugiskasinternetas.lt, sprendžiami testai. Mokiniai piešė plakatus vaizduodami, kas jiems asocijuojasi su draugišku internetu: draugiško interneto simboliai, veiksmai, kurie naršant internete suteikia daugiausia džiaugsmo, taip pat kūrė kryžiažodžius žiūrėdami prevencinius filmukus. Vyresnių klasių mokiniai kūrė savo vaizdo filmukus. Visi drauge mokėmės, kaip saugiai bendrauti socialiniuose tinkluose. Apie veiklas papasakojo informacinių technologijų mokytoja Roma Balsevičienė.

Dovilų pagrindinės mokyklos IT mokytoja Daiva Vinciūnienė su 7 klasės keturių mokinių komanda „Draiveriai” vasario 5 d. vyko į Saugaus interneto viktoriną, kuri vyko Klaipėdos P. Mašioto progimnazijoje. Informacinių technologijų mokytoja Gitana Ruškienė žaismingai pateikė šešias užduotis saugaus interneto tematika. Vasario 8 d. 5–7 kl. mokiniai buvo pakviesti į paskaitą Dovilų miestelio bibliotekoje. Bibliotekininkė Eligija Žukauskienė kalbėjo apie socialinių tinklų naudą ir žalą, rodė filmuką, priminė etiško bendravimo ir informacijos skelbimo internete taisykles. Mokiniai paskaitą užbaigė žaidimu: kiekvienas mokinys gavęs nuotrauką, turėjo pakomentuoti, ar ji tinkama platinti socialiniuose tinkluose, ar ne.

 

Keliavo kūrybingai ir nuotaikingai

Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos antrokai (dešimtokai) ir IT mokytoja Daiva Kačinskienė dalyvauja „eTwinning“ projekte „RoboTuko saugaus interneto akademija“, dėl to informacinių technologijų pamokose analizavo interneto problemas, kol priėjo vieningos nuomonės, kad kiekvienas iš mūsų gali reaguoti ir prisidėti kuriant saugų ir tinkamą interneto turinį. Jau įrodyta, kad mokiniai labiau motyvuoti ir išmoksta daugiau, jei informaciją pristato kitiems mokiniams. Taip ir gimė idėja, kad gimnazijos antrokai šiemet skleis saugaus interneto žinias kitų klasių mokiniams, šiuo tikslu buvo pasirinkta neakivaizdinė dviejų valandų trukmės kelionė „Saugaus interneto ekspresu“. Šis ekspresas buvo sustojęs dešimtyje stočių ir kiekvienoje jų dalyviai gavo praktinių užduočių ir papildė savo saugaus interneto žinias. Kelionė buvo kūrybinga, nuotaikinga, spinduliuojanti draugiškumą. Po renginio per informacinių technologijų pamokas dalyvavę mokiniai atsiliepė, kad tai buvo vertinga ir informatyvi veikla. Mūsų tikslas buvo pasiektas, mokiniai mus išgirdo.

Vasario 8 d. „Saugaus interneto ekspresas“ buvo užsukęs ir į Agluonėnų pagrindinę mokyklą. Dviejų mokyklų mokinių drauge praleistas laikas buvo visokeriopai naudingas: Agluonėnų mokiniai gavo aktualios informacijos iš Priekulės bendraamžių, veikla buvo ne tik aktyvi, bet suteikė ir daug teigiamų emocijų. Abiejų mokyklų mokiniai patobulino savo komunikacinius įgūdžius, nes pradžioje nedrąsiai jautėsi abi pusės.

 

„Saugaus interneto ekspresas“ buvo užsukęs ir į Agluonėnų pagrindinę mokyklą. D. Kačinskienės nuotr.

 

Elektroninės patyčios ir asmens duomenų apsauga

Mokytoja Birutė Kerbedytė iš Šiūparių pagrindinės mokyklos papasakojo, kad jų 3–9 klasių mokiniai žiūrėjo mokomuosius filmukus: kaip nuotraukos publikavimu galima atskleisti savo duomenis bei patirti nuostolių ir apie asmens duomenų publikavimą, išviliojimą, jų panaudojimą negeriems tikslams, kaip elgtis susidūrus su elektroninėmis patyčiomis. Po to mokiniai išsakė savo patirtį, pasidalino emocijomis apie ką nemąstė publikuodami nuotraukas socialiniuose tinkluose. Asmens duomenų tema buvo pasirinkta dėl to, kad šiemet įsigaliojo naujasis duomenų apsaugos įstatymas.

Vėžaičių pagrindinės mokyklos IT mokytoja Virginijus Jonauskas atsiuntė 8 klasės mokinės Rugilės Širakovaitės žinutę, kurioje išsamiai aprašytos šios mokyklos vykdytos veiklos. 4 klasės mokiniai turėjo netradicinę pamoką, kuri vyko Vėžaičių miestelio bibliotekoje. Bibliotekininkė Irena Baltaragienė diskutavo su mokiniais apie interneto naudą, aptarė bendravimo internete kultūrą, patarė, kaip saugoti savo asmeninius duomenis. Mokiniai atliko testą „Ar esi saugus internete?“. Ketvirtokai jau žino, kur reikia kreiptis pagalbos, jei elektroninėje erdvėje susidurs su patyčiomis. Pirmokėliai mokėsi saugiai elgtis internete: žiūrėjo mokomuosius filmukus, kalbėjosi, piešė „Draugiško interneto “ ženkliuką-meškiuką. Devintokai dalyvavo pamokoje-diskusijoje „Ar internetas draugas, ar priešas?“, vedė pamoką pagal SEU programą „Raktai į sėkmę“. Pavojai, slypintys internete. 10-okams vyko klasės valandėlė tema „Interneto nauda ir žala. Kaip saugiai elgtis?". Penktokai, šeštokai konstravo plakatą „Ką pasakyčiau jaunesniam draugui“, septintokai, aštuntokai kūrė lankstinukus, saugaus interneto tema.

 

Rinko šauniausią RoboTuką

Gargždų „Minijos“ progimnazijoje penktokai dalyvavo vaidinime „Kompiuteris“, kuriame buvo akcentuojama, kad su kompiuteriu turime dirbti atsakingai ir saugiai. Mokiniai kūrė istorijas, komiksus „Mėlyno Meškiuko nuotykiai Internete“. Progimnazijos IT mokytoja Raminta Birgėlienė inicijavo nacionalinį „eTwinning“ programos projektą „#SID the abc“. Šio projekto idėja – suvienyti aktyviai saugesnio interneto veiklose dalyvaujančius mokytojus ir paskatinti juos pasidalinti įvairiomis saugesnio interneto dienos (SID) renginių veiklomis, jų nuorodomis. Mokiniai taip pat dalyvauja programos „eTwinning“ projekte „RoboTuko saugaus interneto akademija“. Kūrėme RoboTuko aprašymą „Word“ programa, piešėme juos programa „MS Paint“, kūrėme maketus, bendradarbiavome su tėveliais, organizavome konkursą, rinkome šauniausią RoboTuką.

Saugesnio interneto savaitė praėjo, bet „eTwinning“ projektas „RoboTuko saugaus interneto akademija“ tęsiasi ir toliau. Sieksime kuo daugiau mokinių įtraukti į projektines veiklas ir kurti saugų internetą kartu ne tik vieną proginę dieną ar savaitę, bet visus mokslo metus. Klaipėdos rajono mokyklos, kurios dar nėra prisijungusios prie šio projekto, yra kviečiamos tai padaryti dabar.

 

Akimirkos iš renginių – Daivos Kačinskienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 83 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,