Mano Gargždai



Mugėje netrūko nei skanėstų, nei originalių dirbinių

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vaikai pagamino verbų - be jų neįsivaizduojama Kaziuko mugė. Vaikai pagamino verbų - be jų neįsivaizduojama Kaziuko mugė.

Lapių pagrindinė mokykla kiek anksčiau, negu įprasta, surengė Kaziuko mugę. Į ją suvažiavo visas būrys prekiautojų, pirkėjai galėjo įsigyti ko tik širdis geidžia, o vaikai nudžiugino kruopštumu ir svetingumu.

Ši Kaziuko mugė mokyklos bendruomenei buvo ypatinga – apsipirkti, kartu pabūti ir pasilinksminti šventės rengėjai kvietė visą Lapių kaimą.

Neišgirsti kvietimo buvo neįmanoma – nuo pat ryto po Lapius važinėjo išpuoštas automobilis, o Kazių Kazimieras kvietė pirkti, ragauti, bendrauti.

„Norėjome po kaimą važiuoti arkliu kinkytu vežimu, bet po žiemos arkliai dar nepasirengę išrisnoti į viešumą, tad priėmėme šiuolaikišką sprendimą. Išpuošėme automobilį, pasiėmėme garsiakalbį ir kvietėme visą kaimą. Seniau Kaziuko mugę rengdavome gan uždarą – rankdarbius pardavinėdavo mokiniai, kelios kaimo moterys. Šiemet mugę tam ir surengėme anksčiau, jog į šventę galėtų atvykti daugiau amatininkų iš rajono, kurie tikrąją Kazimiero dieną paprastai išvyksta į dideles muges“, - pasakojo Lapių pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Lukauskienė.

 

Viliojo gardumynais

 

Tuos, kurie paklausė per garsiakalbį skelbiamo kvietimo, ir nepatingėjo išsiruošti į Kaziuko mugę, šioji gardžiais kvapais viliojo jau iš tolo. Šventės rengėjai prie kaimo kultūros namų kepė šašlykus, vaišino grybų sriuba ir kaitino karštą vyną.  

Paragavusiųjų vaišių laukė dar daugiau pagundų: vietiniai kaimo gyventojai prekiavo namine duona, sūriu, mėsos gaminiais, rūkytais lašiniais.

Nepasididžiuoti ir užsukti apsipirkti kvietė improvizuotą kavinę vienai dienai įkūrę Lapių pagrindinės mokyklos mokiniai.

Jie pardavinėjo kavą bei arbatą, siūlė įsigyti pačių keptų saldumynų, duonos su česnaku ir kitų gardumynų.

 

Ant prekystalio – prekės kiekvieno skoniui

 

Šventės organizatoriai džiaugėsi, jog nenuvylė į mugę pakviestos visos kaimo bendruomenės. Ko nusipirkti rado kiekvienas.

Vaikai prekiavo rankų darbo auskarais, gėlėmis bei kitais rankdarbiais, sušalti neleido vilnos meistrai, pasipuošti kvietė gintaro gamintojai. Mugėje buvo galima įsigyti kremų, dekupažo dirbinių, sveikuoliškų sulčių bei kitų sveikų, naminių produktų.

„Prekiauti per Kaziuko mugę skatinome ir vaikus. Tai – būdas ugdyti jų verslumą. Tad jų rūpestis buvo sugalvoti, kaip ir kuo pritraukti pirkėjus", - kalbėjo V. Lukauskienė.

Pasak jos, Kaziuko mugė – tradicinė, daugelį metų švenčiama šventė Lapių mokykloje. Jos vadovė pasidžiaugė, kad į ją gali pakviesti ir kaimo žmones, o šiemet – ir daugiau amatininkų.

„Kokia šventė be mūsų Kazimierų Kazimiero. Jau daugelį metų apdovanojame lapiškį Kazimierą Gerviną. Kol jis neperkerpa šventės juostos, tol mugė negali prasidėti“, - šventės tradicijas atskleidė V. Lukauskienė.

Lapių Kaziuko mugės akimirkos – Stasio Gulbino nuotraukų galerijoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 522 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,