Mano Gargždai



Šalyje brangsta kiauliena

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Lietuvos mėsos perdirbėjai fiksuoja kiaulienos brangimą tarptautinėse biržose, tuo pačiu brangsta ir kiaulės Lietuvoje.

 

Brangimas ženklus – per savaitę sudarė apie 20 proc. ir tai išeina už įprastų svyravimo ribų bei kelia dar didesnę įtampą ir neapibrėžtumą, kaip situacija vystytis toliau.

Analizuojant priežastis, pagrindine yra laikoma sudėtinga situacija su kiaulėmis Kinijoje. Ten dėl kiaulių maro krito arba dėl biosaugos reikalavimų buvo sunaikinta labai daug kiaulių, kas formuoja deficitą ir daug didesnį importo poreikį.

Skaičiuojama, kad Kinija jau neteko ar artimiausiu metu neteks apie 100 mln. kiaulių, kas sudaro apie penktadalį jų išauginamo kiekio. Palyginimui, apie 100 mln. kiaulių per metus išaugina Vokietija ir Ispanija kartu sudėjus, kurios yra didžiausios kiaulių augintojos Europoje. Kadangi ES yra didžiausia kiaulienos eksportuotoja, neabejojama, kad didžiausią dalį trūkstamo kiekio Kinija pirks ir jau pradėjo pirkti iš ES. Todėl kainų krizė prognozuojama ilga ir gili.

Papildomai ją gilina ir tai, kad ateina didesnio vartojimo sezonas, o ES motininių ir penimų kiaulių banda šiek tiek sumažėjusi, tad pradedamas jausti kiaulienos produkcijos trūkumas pačioje ES, kas dar labiau skatina kainų kilimą.

Lietuva, savo poreikiams patenkinti, turi importuoti apie 60 proc. suvartojamos kiaulienos, todėl yra tiesiogiai priklausoma nuo kainų užsienio rinkose. Norėdama išvengti kiaulienos deficito, turi savalaikiai reaguoti į augančias kainas. Lygiagrečiai šviežiai kiaulienai yra neišvengiamas ir jos gaminių – dešrų, dešrelių ir kt. kainų augimas.

Prognozė nėra optimistinė, ypač žiūrint į ankstesnių metų skaičius – yra realu, kad gali būti pasiektas 2017 m. kiaulienos kainų lygis, kuris – 30–40 proc. didesnis nei buvęs prieš kelias savaites. O gamybinėms įmonėms jau dabar formuojasi didžiuliai tiesioginiai nuostoliai dėl ilgalaikių įsipareigojimų prekybos centrams. Kadangi konkursai vyksta periodiškai 4–8 savaitėms, nėra galimybės keisti kainų, tačiau negalima ir žaliavos pirkti, kuri yra ženkliai brangesnė už produkcijos pardavimo kainą.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija pabrėžia, kad yra globalios rinkos dalis, todėl situacijos pakeisti negali, įmanoma tik tinkamai į ją reaguoti ir spręsti randant optimaliausius spendimus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 377 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,