Mano Gargždai



Daukšaičiuose vyko Kaziuko mugė

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Giltinės – Dalios Eglynienės – grybukai vilioja pirkėjus. A. Vanagienės nuotr. Giltinės – Dalios Eglynienės – grybukai vilioja pirkėjus. A. Vanagienės nuotr.

Kovo 4-oji šiais metais pažymėta dviem šventėmis – Kaziuko Muge ir Užgavėnėmis. Tad daugeliui mūsų tą dieną teko švęsti dvigubai. Daukšaitiškiams išties buvo linksma, nes buvo galima ne tik pirkti, parduoti, pažaisti ar pasmaguriauti blynų, bet ir paklausyti nuotaikingo Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro mokinių ir Daukšaičių kaimo kapelos koncerto.

 

Bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis“ patalpose jau nuo vidurdienio pradėjo šurmuliuoti Kaziuko mugės prekeiviai. Neilgai trukus visi jų stalai buvo nukrauti pačių daukšaitiškių gamintomis prekėmis. Šiais metais tiek mokiniai, tiek ir suaugusieji pradžiugino prekių gausa. Laimei, pirkėjų netrūko, tad nuo stalų  tirpte tirpo namuose gaminti maisto produktai, rankdarbiai, namų apyvokos daiktai, medus, vaistažolės, net rūbai (namuose siūtos prijuostės).

Kaip teigė prekeivė Z. Žąsytienė, trylika pagamintų sūrių dingo per 10 minučių, o dešimtokai  Simas ir Ignas Rumšai mamos Linos Rumšienės pagamintų sūrių net nespėjo padėti ant prekystalio – pirkėjai tiesiog iš rankų pačiupo.

Ne ką nusileido ir prekės pagamintos iš medienos. Gudresni pirkėjai kantriai laukė kasmet atvykstančios daukšaitiškės  Rasos Lomsargienės, kad suspėtų įsigyti jos vyro Broniaus Lomsargio pagamintų virtuvės rakandų: lentelių, lopetėlių, kočėlų, samčių ir kitokių medinių dirbinių. Vos tik p. Rasa kartu su  vaikais (Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniais) Ieva ir Viliumi pradėjo iš pintinės traukti dar mediena tebekvepiančius virtuvės įrankius, akimirksniu nusidriekė pirkėjų eilutė, tačiau kaip ir kasmet jų visiems nepakako – paskutiniams teko nusivilti ir kantriai laukti kitų metų Kaziuko mugės.

Labai skanią rupią naminę duonelę iškepė daukšaitiškė Barbora Grevienė. Tad nepraėjus nė pusvalandžiui visi jos iškepti kepaliukai  puikavosi pirkėjų rankose. Darbščios daukšaitiškės Dalia Eglynienė ir Gražina Vengalienė pirkėjus viliojo grybukais. Patraukliai supakuotiems gardumynams atsispirti buvo nelengva, tad tarp daugybės prekių daukšaitiškių krepšiuose puikavosi ir rudagalviai baravykai. Trečiokės Vaida Montvydaitė, Monika Šaulytė ir  Julija Riekašiūtė stebino ne tik prekių gausa, bet ir gebėjimu savarankiškai mandagiai prekiauti pačių pagamintais saldumynais.

Atsakingai Kaziuko mugei ruošėsi ir kitų klasių mokiniai. Matas Požė kartu su ketvirtoku broliu Povilu ir mama Alina Požiene pirkėjus pradžiugino trijų rūšių namuose kepta duona,  Živilė Dirgėlaitė kartu su šeima iškepė didžiulę picą,  Lukas Raudys kartu su mama prekiavo rūkytais lašinukais, skruzdėlynu, šakočiais (juos kepa berniuko teta). Daug pagyrimų sulaukė originaliomis prekėmis prekiaujantys Lukas Kundrotas, Domas Bliūdžius, Modestas Rusteika, Rikantė Rėbždaitė  ir kiti Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai.

Daukšaičių Kaziuko mugė išsiskiria tuo, kad jos prekeiviai ir pirkėjai yra  kaimo gyventojai. Pasak daukšaitiškių, svarbiausia yra susieiti, pabendrauti, pasidžiaugti vieni kitų darbštumu, išradingumu, kūrybiškumu, įvertinti kaimo žmonių  siekį  puoselėti ir tęsti savo gimto kaimo tradicijas.

 

Almos Vanagienės nuotraukos:

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

1 komentaras

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 406 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,