Mano Gargždai



Rajono biudžetui pritarė net opozicija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Savivaldybės nuotr. Savivaldybės nuotr.

Vakar Tarybos posėdyje, dalyvaujant visiems 27 nariams, patvirtintas 2020-ųjų Klaipėdos rajono biudžetas. Patvirtintas ir 2020–2022 m. Savivaldybės strateginis veiklos planas.

 

Opozicijos siūlymams nepritarė

Posėdžio metu, politikai paraleliai svarstė Strateginio veiklos plano ir biudžeto klausimus. Nors pasisakymų netrūko, vis tik sprendimų projektai patvirtinti balsų dauguma.

Pasiūlymą Strateginio veiklos plano klausimu turėjo Tarybos narys Nerijus Galvanauskas. Jis siūlė plane priemonės pavadinimą „Priekulės miesto Klaipėdos gatvės projektavimas ir rekonstravimas“ keisti į „Priekulės seniūnijos infrastruktūros plėtra ir remontas“. Tam pritarė 25 Tarybos nariai.

Nemažai pasiūlymų pažėrė ir opozicijos atstovas Sigitas Karbauskas. Tarybos narys siūlė atsisakyti priemonių „Administracijos pastato rekonstravimas, projektavimas ir statybos darbai“, kuriai numatyta 50 tūkst. eurų, bei „UAB „Klaipėdos rajono energija“ įstatinio kapitalo didinimas“ (numatyta 60 tūkst. eurų). Taip pat siūlė neskirti lėšų Gargždų kultūros centro projektavimui, atsisakyti daugiafunkcio sporto centro Kvietinių gatvėje statybos techninio projekto parengimo, perskirstyti pinigus seniūnijų keliams. Visiems S. Karbausko siūlymams buvo nepritarta.

Jonas Dromantas siūlė skirti 10 tūkst. eurų Skomantų piliakalnio prieigų sutvarkymui.

„Strateginiame veiklos plane yra atskira priemonė piliakalnių sutvarkymui. Koks bus piliakalnių sutvarkymo eiliškumas, apsispręs Savivaldybės vadovai. Skomantų piliakalnis yra neblogos būklės, tačiau kalbant apie prieigas, mes nieko negalime padaryti, nes ten – privačios žemės“, – paaiškino Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis.

Balsuojant šiam J. Dromanto siūlymui taip pat buvo nepritarta.

Galiausiai buvo balsuojama už Strateginio veiklos plano sprendimo projektą. Jam pritarė 20 Tarybos narių, 2 pasisakė prieš, 5 susilaikė.

 

Šįkart – be motyvų prieš

Tiesa klausimas dėl biudžeto replikų praktiškai visai nesusilaukė, tik Tarybos narys S. Karbauskas domėjosi, kodėl išaugo skolintos lėšos.

„Savivaldybės vadovai nusprendė imti 1,1 mln. eurų paskolą, kurią ketinama panaudoti dviem investiciniams projektams, o likusi suma bus skiriama paskoloms grąžinti“, – kalbėjo Biudžeto ir ekonomikos skyriaus vedėja Irena Gailiuvienė.

Prieš balsuojant, išsakyti motyvai. Šįsyk didelių priekabių neturėjo net opozicijos atstovai.

„Balsuosiu už biudžetą. Manau, niekaip negalima balsuoti prieš, juolab, kad toks ženklus gyventojų pajamų mokesčio išaugimas. Už tai reikėtų padėkoti ir naujajai valdžiai. Žinoma, šaržuoju, nes visgi tai – sistemingo darbo rezultatas, prie kurio prisidėjo ir buvusios valdžios atstovai, – dėstė S. Karbauskas. – Matau šiek tiek nekompetencijos, prasprūdusių žinučių. Matau baimę dėl Administracijos supriešinimo, ar pavyks įgyvendinti reorganizaciją. Prognozuoju 10 mln. likutį metų gale, todėl daugiafunkcį centrą primygtinai siūlysime statyti tik S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje.“

Už pasisakė ir Jonas Dumašius: „Žinoma, visiems neįtiksi, tačiau kelis mėnesius Administracija kartu dirbdama su politikais rado optimaliausius sprendimus.“

„Nors esu opozicijos narys, tačiau šįkart tikrai balsuosiu už. Pagaliau, nors vieną kartą, Savivaldybės valdančioji dauguma atsižvelgė į rajono „melžiamąją karvutę“ – mūsų priemiesčius, kasmet prie biudžeto pridedančius papildomus milijonus. Visos ankstesnės valdančios daugumos nematė reikalo skirti papildomų lėšų Sendvario seniūnijai. Todėl dabar man džiugu, kad pagaliau atsirado pinigų ne tik centrui, bet ir Slengiams“, – pasisakė Tarybos narys Raimondas Simonavičius.

Už 2020 m. biudžetą pasisakė 25 Tarybos nariai ir tik du opozicijos atstovai susilaikė.

 

Biudžete – 73,1 mln. eurų

Šiemet biudžeto pajamos siekia 73,1 mln. eurų. Finansavimas auga daugelyje sričių, tad gerės rajono infrastruktūra, bus remontuojamos mokyklos ir darželiai, didės kultūros, kitų sričių darbuotojų atlyginimai, daugiau lėšų bus skirta socialines paslaugas teikiančioms įstaigoms.

Akcentuojama, jog šiemet daugiau dėmesio bus skiriama rajono infrastruktūrai. Lėšos rajono keliams, gatvėms atnaujinti, remontuoti ir prižiūrėti auga kone tris kartus ir sieks 10 mln. eurų sumą. Po 1,4 milijono – didžiausioms rajono seniūnijoms Gargždams ir Sendvariui – bus atnaujinami ir klojami nauji keliai, įrengiami ir remontuojami šaligatviai, tvarkoma kita inžinerinė infrastruktūra, pavyzdžiui, lietaus nuotekos. 200 tūkst. eurų bus skirta Priekulės seniūnijai.

300-ais tūkstančių eurų planuojama prisidėti ir prie Kelių direkcijos projektų Karklėje, Gargžduose, Veiviržėnuose, Kretingalėje, Priekulėje. Ši suma leido projektus iškelti į prioritetus. Ir toliau bus vykdomi darbai, prie kurių prisideda ir ES, tai – ir Priekulės viešųjų erdvių tvarkymas, ir Vėžaičių dvaro parko teritorija. Bus tęsiamas Gargžduose esančios Pušų, Sendvario Lenkviečių gatvių ir Kiškėnų–Lėbartų–Ketvergių kelio rekonstravimas. Asfaltuojami žvyrkeliai, remontuojami sodų teritorijose esantys keliai, atnaujinamos polderinės sistemos.

Daugiafunkcio sporto centro Gargžduose statybos techniniam projektui parengti ir darbams vykdyti 2020 m. numatomi 111 tūkst. eurų. Gargždų kultūros centro projektui rengti – 58 tūkst. eurų.

 

Didesnis dėmesys švietimui, socialinei apsaugai

Švietimui planuojama išleisti 28,8 mln. eurų. Už šias lėšas bus tvarkomi pastatai, gerinama mokinių ugdymo kokybė. Biudžete numatytos lėšos Slengių progimnazijos projektavimui, Agluonėnų lopšelio-darželio „Nykštukas“ pastato sienos remontui, Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ pastato rekonstrukcijos projektavimui, Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos aktų salės pastato statybos projektavimui ir kitoms rajono švietimo įstaigoms.

Socialinei apsaugai ketinama išleisti beveik 8,3 mln. eurų, kurie bus skirti paslaugas teikiančioms įstaigoms, socialinei paramai mokiniams, būstų pritaikymui ir projektams, kurie plės reabilitacijos paslaugas neįgaliesiems.

Poilsiui, kultūrai ir sportui teks 6 mln. eurų, o aplinkos apsaugai – 5,4 mln. eurų.

Vidutiniškai 6-iais procentais auga ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai. Kultūros darbuotojams šis augimas dar ženklesnis, nes prie jų atlyginimo didinimo prisideda ir Kultūros ministerija.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 347 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,