Mano Gargždai



Nuobodi diena

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Corbis nuotr. Corbis nuotr.

Šiandien tiesiog nuobodoka diena – pasaulio istorijoje kovo 26-ąją nieko stulbinančio neįvyko. Gimė keletas lietuvių ir užsienio žvaigždžių, nuvilnijo keletas politinių įvykių, neminima jokia šventė ar proga. Vis dėlto, ši diena pažymėta žymia netektimi – pasaulį kovo 26-ąją 1827 metais paliko vienas garsiausių kompozitorių – Liudvikas van Bethovenas.

 

L. van Bethoveno talentu šiandien niekas neabejoja. Net ir muzika nesidomintys žmonės atpažįsta jo kurtas melodijas. Tačiau  buvo laikas, kai Bethoveno talentas buvo skatinamas smūgiais, genijui teko pačiam ieškoti rėmėjų, kad pragyventų.

Bethoveno tėvas giedojo kapeloje. Tad ir sūnų mokė muzikos. Pasakojama, kad tėvas mažąjį Liudviką mušdavo ir vertė groti. Troško, kad sūnus taptų vunderkindu – kaip Mocartas.

Bethovenas tikrai buvo talentingas – išvyko į Vieną ir greitai buvo pripažintas virtuozu. Tačiau visą gyvenimą buvo laisvas kompozitorius – gyveno  iš pasirodymų, rėmėjų lėšų ir parduotų kūrinių. Jis niekada nedirbo bažnyčioms ar didikų rūmams.

Skaudžiausias likimo smūgis Bethoveną aplankė anskti – 28-erių kompozitorius pradėjo kursti. Sulaukęs pusės amžiaus visai nebegirdėjo. Nesisekė genijui ir asmeninis gyvenimas – jis niekada nevedė, žavėjosi nepasiekiamomis moterimis, pykosi su artimaisiais ir turėjo finansinių bėdų.

Mirė kompozitorius 1827 metais kovo 26 dieną. Mirties priežastis – kepenų liga. Tačiau yra nuomonių, jog genijus galėjo mirti apsinuodijęs švinu, kurio būta Dunojuje pagautoje ir pietums patiektoje žuvyje.  

 

Vardadieniai

 

Kadangi šiandien neminimos jokios šventės, progų gerai nuotaikai galite susikurti patys. Pavyzdžiui, pradžiuginti ką nors pasveikinant su vardadieniu. Jį šiandien švenčia Feliksas – laimingasis, Liudgaras – tautos ietis, Arbutas – egzistuojantis, Vydmantė – sumani, Emanuelis, kurio vardas reiškia „Dievas su mumis“, ir Teklė – Dievo garbė. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 239 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,