Mano Gargždai



Teatro diena – šventė aktoriams, teatro gerbėjams ir darbuotojams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Corbis nuotr. Corbis nuotr.

Šiandien – Tarptautinė teatro diena. Kovo 27-oji yra tikra šventė visiems, kurie vaidina, režisuoja, rašo scenarijus, kuria dekoracijas, siuva rūbus, šoka, dainuoja, muzikuoja teatre, dirba teatro kasoje ar tiesiog be galo žavisi spektakliais. Ta proga ne tik pasveikinkite pažįstamus teatro žmones – šiandien pasimėgaukite geru spektakliu. Žiūrovai – geriausia dovana teatralams.

 

Kovo 27-oji Teatro švente buvo paskelbta 1962 metų Tarptautiniame teatro instituto suvažiavime. O teatro, kaip reiškinio, šaknys siekia itin senus laikus. Kas nėra girdėjęs apie Antikos teatrą – prieš kelioliką šimtų metų graikų dainių parašytos pjesės ir šiandien tebėra daugelio režisierių bei aktorių profesinis tikslas.

Žodis teatras taip pat yra kilęs iš graikiško žodžio theatron – vieta, skirta vaidybai. Tokių vietų griuvėsių aptinkama visoje Graikijoje ir jos kultūros paveiktose teritorijose. Senovės Graikijoje teisę vaidinti turėjo tik vyrai, o ir vėlesniais laikais būti aktore moteriai reiškė ne patį geriausią vardą visuomenėje.

Pirmasis profesionalus europietiškas teatras buvo įkurtas Renesanso epochoje. Tai buvo italų kaukių komedijų teatras. Iš pradžių aktoriai klajodavo, rengdami vaidinimus šen bei ten. Bėgant laikui teatrai tapo sėslūs. Per juos į istoriją buvo įrašytas ne vienas rašytojas, pagarsėjęs savo pjesėmis. Turbūt vienas geriausiai žinomų pavyzdžių – Viljamas Šekspyras.

Lietuva taip pat turi gilias teatro šaknis – mūsų šalyje veikia kelios dešimtys teatrų, ne viena trupė ir režisierius yra žinomi ir už Lietuvos ribų.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 

1883 metais Rytų Prūsijoje pradėtas leisti žurnalas „Aušra“.

1918 metais prie Rumunijos prijungta Moldova ir Besarabija.

1968 metais žuvo Jurijus Gagarinas – pirmasis kosmonautas, pakilęs į kosmosą.

Vardadienį šiandien švenčia Nikodemas – pergalė liaudžiai, Rupertas – garsus, Aleksandras – ginantis žmogus, Lidija – Lidijos gyventoja ir Rūta – draugė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 371 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,