Mano Gargždai



Klaipėda artėja prie pavojingos ribos: nuo pirmadienio laukia permainos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
V. Grubliauskas. O. Gurevičiaus/delfi.lt nuotr. V. Grubliauskas. O. Gurevičiaus/delfi.lt nuotr.

Rekordiniai COVID-19 viruso plitimo skaičiai kelia nerimą daugelyje savivaldybių. Klaipėdoje susirgimų skaičius dar neperžengė kritinės ribos, tačiau Ekstremalių situacijų komisija jau ruošiasi blogiausiam scenarijui.

 

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad per dieną pastarosiomis dienomis paimama apie 150 mėginių, tad svarstoma didinti pamainų skaičių. Taip pat svarstoma atskirose savivaldybėse įkurti papildomų mobiliųjų punktų mėginiams imti, kad darbai vyktų operatyviai ir būtų patogiau žmonėms iš rajonų.

„Mes šiandien nekalbėjome apie draudimus maitinimo įstaigose, tačiau siūlymai ateinana iš Vilniaus dėl barų darbo, mes žiūrime atsargiai, nes apribojus reikia mokėti išmokas“, – sako meras ir priduria, kad Savivaldybė nėra pasiruošusi sumokėti prarastų pajamų verslui.

„Akcentas, kuris labai dominavo – rizikos zonos. Mokymo įstaigose valdymas yra, bet popamokinių veiklų būreliuose sueina įvairių amžių, įvairių mokyklų vaikai. Šis akcentas – vienas rimčiausių. Klaipėdoje yra apie vienuolika židinių. Nėra tikslo ar noro uždaryti visas mokyklas, tačiau natūralu, kad jei suserga vienoje ar kitoje klasėje, nukreipimas į nuotolinį mokymą yra neišvengiamas“, – po pasitarimo su specialistais pasakojo V. Grubliauskas.

Viešų renginių ribojimo kol kas savivalda nenumato. Visgi svarstoma elgtis pagal situaciją ir jai tik sparčiai didės sergančiųjų skaičius, sprendimai gali būti ir ne itin malonūs.

Klaipėdos administracijos vadovas Gintaras Neniškis sako, kad nuo pirmadienio laukia permainos.

„Reaguojame, kad tapsime miestu, kuris taps didesniu, nei sergančiųjų vidurkis. Tad mes atsisakome komandiruočių, stengiamės vengti kontaktų, kad virusas nepatektų į Klaipėdos savivaldybės administraciją, todėl prašome, kad žmonės, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, tą darytų. Taip pat bus ribojamas kavinukės darbas. Taip pat darbuotojai, kurie privalo bendrauti su žmonėmis, laikytųsi visų saugumo priemonių ir jei nėra būtino kontakto, jo vengti“, – apie savivaldos darbo permainas pasakoja G. Neniškis.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovas Vinsas Janušonis sako, kad Lietuvoje kaistant situacijai medikai pagal poreikius yra pasiruošę trims mėnesiams, o tolesniam laikotarpiui vyks pirkimai. Planiniai ligonių priėmimai dar neribojami, tačiau apimtys gerokai mažesnės.

„Šiuo metu turime 22 ligonius, 3 jų reanimacijos skyriuje. Ruošiame daugiau palatų. Turime ir gimdyvę, kuriai nustatytas COVID-19, tačiau ji gal jau savaitgaliui bus išrašyta. Viskas sutvarkyta. Vyksta ir planinės operacijos, tiesa, ne tokiais mastais, kaip anksčiau. Mes tuos žmones testuojame“, – paskutinėmis žiniomis dalijasi V. Janušonis.

Medikas neslepia, kad situacija, kai medikams buvo rekomenduojama dirbti tik vienoje, jau pakitusi.

„Šito uždrausti nepavyks, kadangi privačios įstaigos laikosi ant viešųjų įstaigų medicinos personalo, ypač, gydytojų. Privačios turėtų tikrinti savo personalą, kadangi iškyla jau pavojus ne tik jiems, bet ir visoms mūsų didžiosioms įstaigoms“, – atvirauja KUL vadovas.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas sako, kad kone visi šiuo metu sergantieji yra vienaip ar kitaip susiję.

Šiandien Klaipėdoje serga 16 asmenų, dar 18 sergančiųjų nustatyta visame regione. KUL vadovas sako, kad situacija yra kitokia, nei pavasarį – ne visi žmonės, kuriems nustatytas virusas, guldomi į ligoninę, dalis jų izoliuojasi namuose. Dėl tokių pokyčių ligoninėje gerokai mažiau pacientų, o guldomi tik tie, kuriems būtina pastovi medikų priežiūra.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 278 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,