Mano Gargždai



Norint prekiauti savo užauginta produkcija, veiklos registracija būtina

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Lietuvoje vis daugėja asmenų, norinčių parduoti savo ūkyje išaugintą ar pagamintą produkciją. Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šiuo metu tokią veiklą yra užregistravę 1,4 tūkst. pirminių gamintojų arba net keturis kartus daugiau nei prieš penkerius metus.

 

Savo sklype užaugintus vaisius, daržoves ar uogas parduodantys augintojai neturėtų pamiršti, kad augalinės kilmės produktų gamyba turi nemažai rizikų, o atsakomybė už rinkai tiekiamo maisto saugą ir kokybę tenka gamintojui. Todėl auginant tokią produkciją, svarbu laikytis nustatytų reikalavimų, o norint ja prekiauti – užregistruoti veiklą VMVT.

Registracija nėra sudėtinga – reikia pateikti regioniniam VMVT padaliniui, kurio teritorijoje ši veikla planuojama, tam tikrus dokumentus, pavyzdžiui, aprašymą, kokia veikla bus vykdoma. Taip pat numatyti, ar daržovės bus plaunamos, pakuojamos, nes tam reikalingos patalpos, jose numatomų įrenginių planas, planuojami procesai ir pan.

Veiklą registruoti privalo ne tik tie augintojai, kurie yra stambūs ūkininkai, bet ir smulkūs daržininkai, jei savo produkcija ketina prekiauti prekybos tinkluose, turguose, viešojo maitinimo įstaigose, iš ūkio ar internetu. Beje, užsiregistravus ūkininkui ar sodininkui pirminiu gamintoju VMVT, papildomai registruotis norint prekiauti savo produkcija turgavietėse, paviljonuose ir kitose prekyvietėse nebereikia.

Registracija svarbi ir tuo, kad vartotojas gali pasitikrinti, ar pardavėjas, iš kurio perka bulves, morkas ir kitas pamėgtas daržoves ar vaisius, veiklą vykdo legaliai, laikosi saugos ir kokybės reikalavimų (registras skelbiamas viešai: https://vmvt.lt/opendata/mtsr/index.php).

VMVT specialistai taip pat primena, kad higienos reikalavimų laikymasis ūkyje, pradedant sodinimu ir baigiant derliaus nuėmimu, produktų pardavimu, – viena iš pagrindinių sąlygų, užtikrinant parduodamų produktų saugą. Todėl augintojai privalo ne tik tinkamai prižiūrėti ūkio teritoriją, bet ir derliaus sandėliavimo patalpas, produkcijai vežti naudojamas transporto priemones.

Su maisto produktais darbuotojai privalo dirbti pasitikrinę sveikatą, išklausę privalomąjį higienos įgūdžių kursą ir supažinę su rizikomis, galinčiomis kilti tvarkant vaisius ar daržoves.

Pardavimui skirtų šviežių vaisių ir daržovių etiketėse privaloma nurodyti produkto pavadinimą bei kilmės šalį, taip pat gamintoją, grynąjį jų kiekį (jei prekiaujama fasuotais produktais). Tam tikrai produkcijai (pavyzdžiui, bulvėms, obuoliams, saldžiosioms paprikoms, kriaušėms, salotoms, braškėms, žemuogėms) privaloma nurodyti ir kokybės klasę. Produkto etiketėje turėtų būti nurodyta ir veislė arba prekinis tipas, jei rūšiuojama pagal dydį – nurodomas ir jis.

Pirminiai gamintojai, kaip ir kiti maisto tvarkymo subjektai, turi turėti produktų atsekamumo sistemą, kuri būtina tiems atvejams, jeigu būtų nustatyta nesaugių produktų, tuomet greičiau būtų galima sustabdyti jų tiekimą rinkai ir apsaugoti vartotojus. Neturint tokios sistemos arba jeigu ji neefektyvi, gamintojui gali tekti sunaikinti visą derlių, nes nėra galimybių atsekti ir tiksliai apibrėžti konkrečios nesaugių produktų partijos.

Kitą aktualią informaciją pirminiai gamintojai gali rasti VMVT interneto svetainėje, o pasikonsultuoti su specialistais galima el. paštu , nemokamu telefonu 8 800 40 403 ar užpildant formą internete.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 514 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,