Mano Gargždai



Siūlomi karantino pakeitimai: penkiese būriuotis jau nebebus galima, sieks sumažinti žmonių srautus prekybos centruose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
LSMU Kauno ligoninės nuotr. LSMU Kauno ligoninės nuotr.

Lietuvoje toliau naujai užsikrėtusiųjų koronavirusu atvejai skaičiuojami tūkstančiais, o kai kuriose ligoninėse, pavyzdžiui, Kėdainių, jau pildosi blogiausi scenarijai, kuomet nėra kur dėti mirusių kūnus ir tenka juos laikyti ant grindų. Nepaisant to, didžiuosiuose Lietuvos miestuose savaitgalį vyko kalėdinių eglių įžiebimo renginiai, o prekybos centruose – juodojo penktadienio išpardavimai.

 

Apie tai, kaip tai gali paveikti sergamumą COVID-19 liga ir būdus koronavirusui suvaldyti pirmadienį spaudos konferencijoje pasakojo laikinai einantis sveikatos apsaugos ministro pareigas, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

 

Nori mažinti žmonių, kuriems galima susirinkti, skaičių

Laikinasis ministras pranešė apie naujas galimas pandemijos valdymo priemones.

„Matome, kad atvejų skaičius išlieka aukštas, matome, kaip ir praėjusią savaitę, tam tikras stabilizacijos tendencijas, bet tikrai nematome kol kas mažėjimo. Situaciją vertiname kaip ir toliau išliekančią labai sudėtingą. Šiandien COVID-19 komitete buvo kalbama apie naujas galimas pandemijos valdymo priemones. Buvo siūlyta mažinti žmonių skaičių, kiek leidžiama viešose vietose susirinkti ir kartu būriuotis nuo 5 iki 2 asmenų“, – spaudos konferencijoje pranešė A. Veryga.

Viena iš priežasčių, dėl ko siūloma taip padaryti, pasak laikinojo ministro, yra ta, jog įvairios šventės ar renginiai, kurie oficialiai nesivadina renginiais, sutraukia daug žmonių. Pavyzdžiui, eglutės įžiebimas Vilniuje ar Kaune.

„Panašu, kad gali iššaukti labai panašias pasekmes, kaip iššaukė lapkričio 1–2 dienos žmonių judėjimas. Labai gaila, kad, nepaisant visos informacijos, žmonės nenusiteikę elgtis atsakingai ir renkasi pabūti, pažiūrėti į eglutės įžiebimą“, – kalbėjo A. Veryga.

 

Ragino daugiau apsipirkti elektroniniu būdu

Kitas siūlymas, išsakytas COVID-19 komitete, drausti reklamuoti įvairias akcijas ar išpardavimus.

„Girdime reklamas ir kvietimus, ir tik pabaigoje pasakoma, kad galite pirkti ir el. parduotuvėje. Tai tikrai nepadeda valdyti situacijos prekybos centruose“, – sakė laikinasis ministras.

Pasak jo, taip siekiama sumažinti žmonių srautus prekybos centruose, viliantis, kad žmonės bus mažiau skatinami vykti į prekybos vietas.

A. Veryga ragino kuo daugiau apsipirkti elektroniniu būdu, o dovanas perduoti ne važiuojant į svečius, o siunčiant jas paštu.

Ministro buvo paklausta, ar galimas scenarijus, kad prieisime iki tokios ribos, jog teks rinktis, kuriuos pacientus gydyti.

„Galima prieiti prie tokios situacijos, jei ir toliau rinksimės į eglučių atidarymus, toliau švęsime namuose ir panašias nesąmones išdarinėsime, tai iki visko galima prieiti. Ne vienoje šalyje taip buvo atsitikę“, – sakė A. Veryga.

 

Gali būti vakcinų perteklius

Taip pat laikinasis ministras pranešė, kad Vyriausybei bus teikiamas siūlymas įsigyti „Moderna“ vakciną. Dėl to bus sprendžiama trečiadienį. Lietuva tokios vakcinos galėtų gauti maždaug 500 tūkstančių dozių.

Kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, taip ir Lietuvoje gali būti vakcinų perteklius. Pasak A.Verygos, Lietuvos diplomatai šiuo metu dirba su tomis šalimis, kurios negali jungtis prie bendrų Europos Sąjungos pirkimų.

„Viena iš pirmųjų šalių, kuri atsiliepė į Lietuvos siūlymą ir už jį padėkojo, tai yra Sakartvelas. Siūlymas buvo, jog atsiradus vakcinų pertekliui jie galėtų jas įsigyti. Jei toks būtų ir jei toks susidarytų“, – sakė A. Veryga.

 

Daugiausia miršta namuose

A. Veryga atkreipė dėmesį ir į išaugusį mirtingumą nuo koronavirusu Lietuvoje.

„Matome, kad bendras mirčių skaičius auga. Pavasarį jis neperžengė statistinio vidurkio, dabar matome, kad mirtingumas, deja, bet yra augantis. Didžiausias mirčių skaičiaus augimas yra 80–89 metų amžiaus grupėje. Galime pasakyti kol kas tik tiek, kad didžioji tų mirčių dalis yra siejama su širdies ir kraujagyslių ligomis, tiesa, ne infarktu, ne insultu, bet mirčių priežastys nesusijusios su tokiomis staigiomis mirtimis. Taip pat matome, kad augimas didžiąja dalimi nulemtas mirčių, kurios įvyksta namuose, ne gydymo įstaigoje“, – sakė A. Veryga.

Ministras spėjo, kad po mirčių namuose padaugėjimu gali slypėti ir nediagnozuotos kovidinės mirtys. Laikinojo ministro paklausus, kodėl taip sparčiai auga mirčių nuo COVID-19 skaičius, A. Veryga atsakė, jog taip nutiko dėl smarkiai plintančios infekcijos, kuri vis dažniau pasiekia ir vyresnio amžiaus žmones.

„Mes kurį laiką dar matysime tikrai ne vieną dešimtį mirčių, ypač, jei liga plis slaugos, globos įstaigose, kur, kaip ir buvo sakyta, nustatoma bent po 1–2 atvejus. Vėliau, jei nesusitvarkoma, liga gali išplisti ir mirčių atvejų gali būti nemažai“, – kalbėjo A. Veryga.

 

Siūlytų ankstinti moksleivių atostogas

Paklaustas, ar neketinama pereiti prie nuotolinio mokymo, A. Veryga atsakė: „COVID valdymo komitete šiandien kaip tik tokią mintį išsakiau, bet ji yra susijusi su tokia galimybe pasinaudoti artėjančiomis Kalėdinėmis moksleivių atostogomis. Mano siūlymas buvo pagalvoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pagalvoti apie tokių atostogų paankstinimą ir visų klasių moksleiviams, tiek pradinio, tiek gimnazijos klasių, tą laikotarpį panaudoti kaip rudens atostogų, kaip savotišką pauzę. Iki-mokyklines įstaigas sunku stabdyti, nes dauguma darbuotojų negalėtų išeiti į darbą. Šiandien idėja dėl mokyklų buvo išsakyta, ją turėtų įvertinti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija“.

 

Protrūkiai persikėlė į šeimas

Epidemiologė Daiva Razmuvienė kalbėjo apie karantino rezultatus. Pasak jos, rugsėjo ir spalio mėnesį buvo registruojama nemažai protrūkių laisvalaikio praleidimo vietose, to šiuo metu nebėra. Tačiau protrūkiai šiuo metu persikėlė į šeimas.

Epidemiologės teigimu, šeiminiai protrūkiai šiuo metu sudaro apie 30 proc. visų atvejų, tad ši tendencija yra tik auganti.

D. Razmuvienė sakė, jog per visą rugsėjį buvo užregistruota tik apie 2 tūkstančius atvejų, o lapkritį naujų COVID-19 atvejų – net 38 tūkstančiai.

„Dabartiniu metu nerimą kelią slaugos ir globos įstaigos. Protrūkiai jose yra registruojami visose 10-yje apskričių. Nėra, ko gero, nei vienų globos namų, kuriose nebūtų registruojami bent keli atvejai“, – kalbėjo epidemiologė.

Lapkritį, palyginus su visu pandemijos laikotarpiu, matomas eksponentinis mirčių augimas. Iki lapkričio 1 dienos nuo pat pandemijos pradžios buvo registruotos 165 mirtys dėl COVID-19. Vien per lapkritį naujų mirties atvejų – 340.

Taip pat lapkritis, pasak epidemiologės, išsiskyrė tuo, kad padaugėjo mirčių asmenų, kurie nepriklausė rizikos grupėms. Jauniausias miręs asmuo buvo 30-ies.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 216 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,