Mano Gargždai



Šią žiemą į pasaulio operos teatrus nukels „Žiemojimas su opera“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Rigoletas. LRT nuotr. Rigoletas. LRT nuotr.

Nuo gruodžio 13 d. LRT PLIUS pradeda elegantiškiausią žiemos projektą – transliacijų ciklą „Žiemojimas su opera“. Žiūrovams bus dovanojamos septynios garsiausiose pasaulio scenose pastatytos operos, prie kurių įgyvendinimo prisidėjo ir lietuviai.

 

Šį sekmadienį, gruodžio 13-ąją, „Žiemojimą su opera“ pradės 2018 m. Jungtinėje Karalystėje pastatyta Samuelio Barberio opera „Vanesa“, kurioje vaidmenį atlieka ir lietuvis solistas Edgaras Montvidas. Iki pat vasario 7-osios truksiančio projekto metu žiūrovai išvys ir operas „Elektra“, „Rigoletas“, „Halka“, „Kaukių balius“, „Ledi Makbet iš Mcensko apskrities”, „Salomėja”. Vaidmenis šiose operose sukūrė lietuviai Violeta Urmana, Asmik Grigorian, Aušrinė Stundytė, Kostas Smoriginas, Almas Švilpa, Romanas Kudriašovas.

„Labai džiaugiamės, kai vis daugiau mūsų dainininkų yra pripažįstami svetur, kai jie pelno išskirtinius apdovanojimus, tačiau kaip jie pasirodo didžiosiose scenose dažniausiai sužinome tik iš žiniasklaidos. „Žiemojimas su opera“ – pirmas bandymas Lietuvoje konceptualiai pristatyti lietuvių dainininkų pasiekimus didžiosiose Vakarų scenose. Ne tik parodyti spektaklius, bet su įvairių sričių ekspertais aptarti šių operų problematiką, aktualumą ir interpretacijas. Šiemet švenčiame Lietuvos nacionalinės operos trupės veiklos 100-metį. Tai nėra ilga tradicija, palyginus su senaisiais kultūros centrais. Negana to, 50 metų buvome išbraukti iš Europos žemėlapio, beveik pusė Valstybės teatro dainininkų, muzikantų 1944 m. pasitraukė į Vakarus. Tai, kad tokia neilga ir žaizdota Lietuvos vokalo meno tradicija yra tokia stipri, kad davė šitiek jaunų talentų, kurių vardai jau puošia žymiausių teatrų afišas, yra stebuklui prilygstantis reiškinys. Šiemet 100-metį švenčia ir prestižinis Zalcburgo festivalis W. A. Mozarto gimtajame mieste. Tai, kad svarbiausiam jubiliejinio festivalio akcentui – Richardo Strausso operos „Elektraׅ“ pastatymui – buvo pakviestos net dvi lietuvių solistės – Aušrinė Stundytė ir Asmik Grigorian – įrodo lietuvių vokalo mokyklos stiprybę ir pripažinimą“, – sako muzikologė, „Žiemojimas su opera“ diskusijų moderatorė Jūratė Katinaitė.

Išskirtines operas sekmadieniais pasitikti žiūrovai bus kviečiami su specialiai projektui nufilmuotomis diskusijomis, kuriose įvairių sričių ekspertai dalinsis savo įžvalgomis, įkvėptomis operų ir jose keliamų šiandieninei visuomenei aktualių klausimų. Pokalbiuose bus nagrinėjamos emocinių traumų, vaikų ir tėvų santykių, meilės ir smurto, moters vaizdavimo, santykio su tikėjimu temos.

Diskusijų svečiai – poetas T. Venclova, kultūros politikos tyrėja S. Trilupaitytė, teatro režisierius G. Varnas, psichoanalitikas T. Kajokas, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė M. Jankauskaitė, menotyrininkas H. Šabasevičius, muzikologės R. Stanevičiūtė, J. Galejeva, teatro istorikė, muzikologė V. Bakutytė. Pirmajame pokalbyje, S. Barberio „Vanesos“ belaukiant, susitiks solistas E. Montvidas ir kompozitorius, radijo laidų autorius Š. Nakas, nagrinėsiantys išdidumo ir kančios temas, atsispindinčias Pulitzerio premiją S. Barberiui pelniusioje operoje, parašytoje 1958 m.

„LRT žiūrovams norime pristatyti tai, kas geriausio pasaulyje sukuriama šiandien. Ciklas „Žiemojimas su opera” – tai nemokamas skrydžio bilietas ir vieta karališkoje ložėje Glyndebourno, Zalcburgo ir Bregenco festivaliuose, Madrido Teatro Real, Vienos Theater an der Wien, Liono Opéra National teatruose. Žiūrovams belieka tik išsivirti karšto šokolado ar karšto vyno, visu kitu pasirūpino LRT. Labai rekomenduoju prieš operos spektaklių transliacijas pasiklausyti ir diskusijų. Opera gali atrodyti lyg senovinis miestas, apsuptas aukštų neperlipamų sienų, tačiau iš tiesų tos sienos turi daugybę slaptų ir akivaizdžių durų, pro kurias įžengus galima patirti savą miesto, šiuo atveju, – operos versiją. Tyčia stengėmės nutolti nuo muzikologinių terminų ir atrakinti operų siužetus, kompozitorių gyvenimo dramas, per laiką aplink šiuos spektaklius susikaupusius kontekstus kitais raktais – psichologo, sociologo, politologo, istoriko, dailėtyrininko, rašytojo. Nėra vieno teisingo būdo, kaip patirti tokį kompleksišką reiškinį kaip opera, – joje tiesiog sutelpa labai daug”, – sako LRT Kultūros turinio redaktorė ir projekto idėjos autorė Agnė Biliūnaitė.

Dar iki Naujųjų LRT PLIUS žiūrovai išvys tris pirmąsias operas ir joms skirtas diskusijas. Operos bus rodomos LRT PLIUS kanale nuo 21.00 val. Specialiai projektui skirtos „Žiemojimas su opera“ diskusijos bus transliuojamos nuo 19.30 val.

Gruodžio 13 d. S. Barberio „Vanesa“. Tai – žymiausia amerikiečių pokario metų opera pagal paslaptingą XX a. pr. danų rašytojos Karen Blixen, Amerikoje savo kūrinius pasirašinėjusios Isako Dineseno slapyvardžiu, novelę. Tai kelių kartų moterų, beprotiškai laukiančių mylimojo sugrįžimo, istorija. Žiūrovai pajus skandinaviškos sagos dvasią ir žavėsis amerikietiška pokario muzika anglų aristokratų puoselėjamame Glyndebourne festivalyje. Prabangiame, elegantiškame, kinematografiškame britų režisieriaus K. Warnerio pastatyme pagrindinį Anatolijaus vaidmenį sukūrė lietuvis Edgaras Montvidas. Spektaklio įrašas pelnė 2020 m. BBC muzikos žurnalo (angl. BBC Music Magazine) apdovanojimą geriausio operos DVD kategorijoje. Diskusijoje prieš operą susitiks E. Montvidas ir Š. Nakas.

Gruodžio 20 d. R. Strausso „Elektra“. Operos kūrėjai XX a. pradžioje atvaizdavo antikinį graikų mitą apie Elektrą, keršijančią savo motinai už tėvo nužudymą. Tėvų ir vaikų santykiai, brolystės, seserystės išbandymai, vaikystėje neišmylėtų vaikų traumos dar stipriau išreikštos kultinio lenkų teatro režisieriaus K. Warlikowskio interpretacijoje prestižiniame Zalcburgo festivalyje 2020-aisiais. Net dvi lietuvių operos žvaigždės – Aušrinė Stundytė ir Asmik Grigorian – atlieka pagrindinius seserų Elektros ir Chrisotemidės vaidmenis svarbiausiame šiemet 100-metį mininčio festivalio spektaklyje. Diskusijoje dalyvaus R. Stanevičiūtė ir T. Kajokas.

Gruodžio 27 d. G. Verdi „Rigoletas“. Viena jautriausių italų operos klasiko muzikinių dramų, pasakojančių piktdžiugiško rūmų juokdario tragediją. Už savo namų sienų Rigoletas tyčiojasi ir niekina visus, o savo mažame pasaulėlyje dievina dukrą Džildą. Tačiau už patyčias išmuša atpildo valanda: Rigoletas netenka to, kas jam brangiausia. Įspūdingame Bregenco festivalyje spektakliai statomi ant Konstancos ežero su stulbinama scenografija ir technologijomis, kuriančiomis pribloškiantį reginį. Vokiečių režisieriaus P. Stölzlo spektaklyje grafo Monteronės vaidmenį atlieka Kostas Smoriginas. Diskusijoje prieš operą kalbėsis H. Šabasevičius ir J. Galejeva.

„Žiemojimas su opera“ – jau antrą kartą įgyvendinamas projektas. Praėjusiais metais diskusijos ir operos buvo transliuojamos radijo stotyje LRT KLASIKA, kurios klausytojai galėjo mėgautis operų transliacijomis iš Milano „La Scala“, Niujorko „Metropolitan Opera“, Vienos valstybinės operos, Londono karališkojo „Covent Garden“ ir Miuncheno Bavarijos nacionalinio teatrų, o diskusijos su ekspertais tiesiogiai vyko Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir Šiaulių viešosiose bibliotekose. Šiais metais žiūrovai kviečiami žiemoti prie televizijos ekranų ir mėgautis ne tik ypatinga muzika bei solistų pasirodymais, bet ir išskirtiniais režisūriniais, choreografiniais sprendimais, žadą atimančia scenografija.

Anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=JAU0w_Vytu0

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 361 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,