Mano Gargždai



NVSC specialistė: koronaviruso atvejų Klaipėdos rajone mažėja, bet atsipalaiduoti nevalia

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi „Ąžuoliuko“ nuotr. Asociatyvi „Ąžuoliuko“ nuotr.

Dėl griežtų karantino ribojimų šalyje stebime pamažu plokštėjančią COVID-19 infekcijos atvejų kreivę. Ne išimtis – ir Klaipėdos rajonas. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Gargždų skyriaus vedėjos Aušros Syminienės, atvejų mažėjimas pastebimas ir situacija pamažu gerėja.

 

40 proc. nežino, kur užsikrėtė

„Lyginant su gruodžio mėnesiu, COVID-19 skaičiai Klaipėdos rajone – ženkliai mažesni. Pirmąją sausio savaitę buvo užfiksuoti 184 atvejai, antrąją – 183, trečiąją – 128, ketvirtąją – 132 ir tik praėjusią labiau sumažėjo – iki 99. Tai jei pirmąsias metų savaites turėjome po 22,6 atvejo per dieną, praėjusią buvo 14,1“, – statistiką pateikė NVSC specialistė, pažymėjusi, kad tokių rezultatų pasiekti leido griežtos karantino priemonės.

Pasak A. Syminienės, nors užsikrėtimo atvejų mažėja, Klaipėdos rajonas dar nepasiekė atsipalaiduoti leidžiančios situacijos.

„Vieną savaitę atvejų turime daugiau nei šalies vidurkis, kitą – mažiau. Pavyzdžiui praėjusią savaitę, ketvirtadienį, Lietuvos rodiklis 14 dienų 100 tūkst. buvo beveik 415, o Klaipėdos rajone – 419, o šiandien šalies rodiklis yra 350, rajono – 341. Negalime būti labai ramūs, nesame iš tų „švarių“ savivaldybių kaip Rietavas ar Šilalė, bet nesame ir prie daug atvejų fiksuojančių kaip Visaginas ar Rokiškio rajonas“, – dėstė pašnekovė.

A. Syminienė teigė, kad apie 40 proc. užsikrėtusiųjų COVID-19 sako nežinantys, kur užsikrėtė, apie 30 proc., kaip ir anksčiau, atvejų nustatoma šeimose, dar apie 30 proc. – įmonėse, įstaigose, organizacijose. Iš jų – apie 7 proc. ugdymo, apie 3 proc. – asmens sveikatos ir globos įstaigose, 20 proc. – įmonėse, informaciją pateikia NVSC Gargždų skyriaus vedėja.

„Dirbame su daug infekcinių ligų, bet ši kodėl tapo pandemine, galima aiškinti taip, kad 3 dienas iki simptomų pasireiškimo žmogus jau gali būti pavojingas aplinkai ir nesilaikydamas bendrųjų prevencinių saugos priemonių, gali užkrėsti aplinkinius. Todėl išlieka didelis procentas užsikrėtimo šeimoje atvejų. Dar yra fiksuojama atvejų, kai užsikrečiama dėl izoliacijos nesilaikymo, bet pasitaiko, kad ir nežino žmonės, jog užsikrėtė ir ilgai būdami vienoje patalpoje, nesirūpindami tinkamai aplinkos priežiūra, perduoda infekciją“, – sakė NVSC specialistė.

 

Židiniai – Gargžduose ir Priekulėje

Kaip naujus židinius Klaipėdos rajone pašnekovė įvardijo Sporto centrą ir vos prieš mėnesį Priekulėje pradėjusią veikti globos įstaigą VšĮ „Sveikatos fondas“. Pastarojoje užsikrėtė tiek darbuotojai, tiek gyventojai.

„Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad 3 užsikrėtusieji Sporto centre kurį laiką, kad ir pakankamai trumpą, dirbo kartu viename kabinete. Jei mokytumės iš klaidų, reiktų pergalvoti, kuo daugiau nuotolinį darbą organizuoti arba atskirose patalpose dirbti, kuo mažiau eiti pas kolegą – tik esant būtinybei ir su apsaugos priemonėmis, – patarė specialistė. – Buvo atvejų, kai įmonėse užsikrėtė kartu pietaujantys ar važinėjantys į darbą vienu automobiliu. Šios priežastys išsiskiria iš bendro konteksto.“

Specialistė informavo, kad ilgą laiką sudėtingoje situacijoje buvusiuose Viliaus Gaigalaičio globos namuose šiuo metu nėra naujų protrūkių, bet įstaiga yra „nuolatinėje parengtyje“ – daug išmokta iš turėtų atvejų, atsiradus bent vienam naujam užsikrėtimui, izoliuojama, dedamos visos pastangos, kad liga neplistų.

Praėjusią savaitę, nuo vasario 2 d., dėl susidariusios rizikos reikėjo stabdyti vienos grupės veiklą Gargždų lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“, o kitose Klaipėdos rajono ugdymo įstaigose, pasak pašnekovės, atvejų nefiksuota.

„Vis dar turime laikytis socialinio nuotolio, nelankyti savo vyresnių artimųjų, kol įsivažiuos vakcinavimo kampanija. Ir į parduotuves reikia eiti kuo rečiau. Dar turime įdėti daug pastangų, kad atvejų skaičius ženkliai mažėtų“, – situaciją apibendrino pokalbininkė.

 

Naujovės – grįžtantiems į šalį ir darbdaviams

Pašnekovė priminė, kad nuo šiandien, vasario 8 d., griežtėja reikalavimai grįžtantiems – parskrendantiems ir parplaukiantiems į Lietuvą – oro ir jūrų uostose bus sustiprinta patikra. Plačiau apie reikalavimus keliaujantiems skaitykite čia.

„Kadangi, dar gan didelis procentas žmonių užsikrečia darbovietėse, bus sustiprinta epidemiologinė atida darbovietėms – bus vertinami ne tik didelės, bet ir mažos rizikos sąlyčiai. Bus rekomenduojama tirtis ir mažos rizikos sąlytį turėjusiems, – informavo specialistė atkreipdama darbdavių dėmesį, kad pasidomėtų naujove NVSC tinklapyje. – Jei įmonėje bus fiksuoti 2 ir daugiau atvejų, reikės įsivertinti ir mažos rizikos sąlyčius, rekomenduoti jiems išsitirti – bus sudarytos galimybės. Nuo šiandien darbdaviai patys galės pranešti NVSC apie infekcijos atvejus – atsiranda galimybė bendradarbiaujant identifikuoti daugiau asmenų, kurie galės išsitirti.“

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 224 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,