Mano Gargždai



Doviluose apsilankęs prezidentas G. Nausėda: malonu lankytis regionuose, kuriuose yra tokios mokyklos (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dovilų pagrindinėje mokykloje lankėsi prezidentas su žmona. A. Rimkuvienės nuotr. Dovilų pagrindinėje mokykloje lankėsi prezidentas su žmona. A. Rimkuvienės nuotr.

Penktadienis, gegužės 21-oji – įsimintina diena Doviluose. Čia lankėsi LR prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Po ekskursijos Dovilų pagrindinėje mokykloje, G. Nausėda dalyvavo diskusijoje „Įtraukusis ugdymas: laimėjimai ir iššūkiai“, o pirmoji ponia susitiko su Dovilų etninės kultūros centro bendruomene.

 

Prie Dovilų pagrindinės mokyklos LR prezidentą pasitiko Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, mokyklos direktorius Arūnas Grimalis.

Šalies vadovas pirmiausia pabendravo su susirinkusiaisiais, domėjosi, kaip gyvena moksleiviai, senjorai, teiravosi, ar tenkina pensijos, ar yra veiklos Dovilų miestelyje. Vietos gyventojai, atsakinėdami į klausimus, nesiskundė, bet minėjo, kad pensijos galėtų būti didesnės. Asociacijos„Sidabrinė gija“ narės dėkojo už vizitą, rūpestį, plojimais ir linkėjimais pasveikino prezidentą su praėjusiu gimtadieniu.

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad tiek tarp senjorų, tiek tarp pedagogų nematyti vyriškosios giminės atstovų.

„Atvežkite iš Vilniaus“, – juokavo Dovilų senjorės.

Ekskursijoje po mokyklą G. Nausėda apžiūrėjo sporto aikštyną, lankėsi moksleivių klasėse. Ten vaikų teiravosi apie mokslus, pomėgius ir pats sulaukė gausybės klausimų. Šypseną sukėlė klausimas „Ar Jums patinka būti prezidentu?“ Į jį šalies vadovas atsakė teigiamai, pridurdamas, kad tai iš tiesų nelengvas ir sudėtingas darbas.

„Malonu lankytis regionuose, kuriuose yra tokios mokyklos. Šios mokyklos išskirtinumas yra tas, kad joje, greta standartinių poreikių vaikų mokosi vaikai, kurie turi specialių poreikių, negalių ir jie puikiai sutaria. Puikiai gyvena vienas šalia kito, mokosi vienas iš kito. Labai stiprus bendruomenės kolektyvas, kuris vieną labai aiškią žinią mums pasiuntė. Iš tikrųjų įtraukusis ugdymas nėra koks išgalvojimas, o labai reikalinga visuomenės gyvenimo dalis. Vaikai, būdami vienas šalia kito, integruojasi į visuomenę, vaikai, kurie mato negalias, supranta, kokie gali būti įvairūs jų draugai ir tą supratimą neša į likusią visuomenės dalį. Tikiu, kad Lietuvoje sulauksime tos dienos, kai vaikas, kuris turi autizmo ar kitokius sutrikimus, bus vertinamas visiškai normaliai, matant jį kaip visavertį Lietuvos pilietį. Svarbu tai pradėti daryti kaip įmanoma anksčiau, daug kas prasideda mokyklos suole, ir dar iki mokyklos suolo. Noriu, kad tokie pavyzdžiai sklistų, bendruomenė, mokykla, direktorius, savivaldybė nenuleistų rankų, padėtų tokioms mokykloms kurtis“, – po vizito mokykloje kalbėjo valstybės vadovas.

Jis teigė matantis geras iniciatyvas mokykloje ir socialiniam verslui kurtis, tam, kad suaugę vaikai turėtų galimybes integruotis į darbo rinką.

 

Klaipėdos rajono meras B. Markauskas sakė, kad yra susitikęs ir bendravęs su visais Lietuvos prezidentais, tačiau su G. Nausėda gyvai susitiko pirmą kartą.

„Dovilai garsėja įtraukiuoju ugdymu, dėl to pripažinti Lietuvoje. Kad prezidentas pasirinko aplankyti šią mokyklą nenustebino, kad atvažiavo – smagu. <...> Daugėja vaikų tiek su fizine, psichine negalia. Mūsų rajonas yra vienas iš daugiausiai tam lėšų ir dėmesio skiriantis. Keičiasi politika – kad vaikai nėra atskirai, tai dėl to ir dėl Lapių turime tam tikrų nuogąstavimų, nenorime to bendrabučio užbaigti tam, kad vaikai nesikoncentruotų vienoje vietoje“, – komentavo rajono meras B. Markauskas, negailėdamas gerų žodžių apie Dovilų pagrindinės mokyklos įtraukiojo ugdymo pavyzdį.

 

Švietimo įstatymo pakeitimai, panaikinantys diskriminacines nuostatas negalią turinčių vaikų atžvilgiu, įteisinantys visų Lietuvos vaikų ir jų tėvų teisę rinktis mokyklą, įsigalios 2024 metais. 2020 m. Dovilų pagrindinė mokykla Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose buvo įvertinta „Įveiktos kliūties“ apdovanojimu už nuolatinių iššūkių įveikimą įtraukiant vaikus su negalia į bendrąjį ugdymą.

 

Susitikimo akimirkos – Agotos Rimkuvienės ir Prezidento kanceliarijos (Roberto Dačkaus) nuotraukose:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 224 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,