Mano Gargždai



Prezidentas: pasiekę tarpinį finišą privalome žvelgti į ateitį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidentas susitinka su Alytaus regiono merais. Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr. Prezidentas susitinka su Alytaus regiono merais. Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, pradėdamas darbo dieną Lazdijų rajone, Lazdijuose, susitiko su Alytaus regiono savivaldybių merais. Susitikime buvo aptarti pandemijos valdymo ir vakcinacijos procesai regione, pasiūlymai savivaldybių finansiniam savarankiškumui didinti, viešojo transporto organizavimas regioniniu principu, socialinę riziką patiriančių vaikų privalomojo ikimokyklinio ugdymo užtikrinimas.

 

Prezidentas pasidžiaugė sėkminga vakcinacijos eiga regione. Alytaus regionas 70 proc. pasiskiepijusių suaugusiųjų tikslą jau yra pasiekęs prieš kurį laiką ir pagal šį rodiklį yra šalies lyderis. Alytaus rajono savivaldybėje šiuo metu yra pasiskiepiję 94,6 proc. suaugusių gyventojų. Regiono merai pažymėjo, kad sėkmingą vakcinacijos procesą regione visų pirma lėmė seniūnijų, seniūnaitijų, socialinių darbuotojų, kurie gerai pažįsta visus gyventojus, indėlis ir prisitaikymas prie žmonių poreikių.

Šalies vadovas pažymėjo, kad reikia ir toliau siekti, jog pasiskiepytų kuo daugiau žmonių. Prioritetas turėtų būti skiriamas senjorų, sergančiųjų ir sveikatos priežiūros, globos ir slaugos, švietimo darbuotojų maksimaliam apsaugojimui. Kartu, Prezidento nuomone, augant pasiskiepijusių gyventojų skaičiui, pats laikas pradėti modeliuoti ateities gyvenimo su naujuoju virusu viziją.

„Galimybių paso politika turi būti suprantama kaip laikina politika. Jau dabar turėtume žinoti, kokiems pandemijos ir vakcinacijos rodikliams esant bus peržiūrimas Galimybių paso taikymas, įvairūs apribojimai, ekstremaliosios situacijos statusas. Turime išmokti gyventi esančiomis sąlygomis, bet kartu išmintingai planuoti ateities žingsnius“, – pažymėjo Prezidentas.

Aptariant didesnį savivaldybių finansinį savarankiškumą, šalies vadovas pritarė idėjai tobulinti konstitucinį fiskalinės drausmės įstatymą, pažymėdamas, kad šiuo įstatymu būtų galima numatyti savivaldybių skolinimosi galimybę ir investicijoms, kuriomis įgyvendinami ES struktūrinės paramos projektai.

Diskusijoje dėl nemažo nedarbo lygio regione priežasčių Prezidentas ir Alytaus regiono merai sutarė, kad šalyje būtina toliau eiti užimtumo darbo rinkoje organizavimo decentralizavimo keliu.

Prezidentas paragino regiono merus užtikrinti visų regiono socialinę riziką patiriančių vaikų privalomąjį ikimokyklinį ugdymą. Jau pernai šalies vadovo iniciatyva buvo pakeistas teisinis reglamentavimas, dabar teisiniu lygmeniu yra užtikrinamas lygus visų vaikų startas švietime, tam yra numatytas ir paskirtas pakankamas finansavimas, todėl reikia aktyvaus savivaldybių veikimo, kad daugelis Lietuvos vaikų nuo pat mažumės turėtų lygias galimybes nepaisant jų socialinės aplinkos.

Susitikime buvo sutarta pratęsti aktualiausių savivaldos klausimų aptarimą tradiciniame Regionų forume, kuris šiemet vyks Prezidento rūmuose rugsėjo 7 dieną.

Susitikime dalyvavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė ir Varėnos rajono meras Algis Kašėta.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 406 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,