Mano Gargždai



Savaitgalį – rudeninės paukščių palydos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ateinantį savaitgalį visi gamtos mylėtojai kviečiami stebėti ir skaičiuoti išskrendančius paukščius. Kaip ir kasmet rudenines migruojančių sparnuočių palydas organizuoja šalies nacionaliniai ir regioniniai parkai kartu su Lietuvos ornitologų draugija. Pagrindinis renginio akcentas – jų stebėjimas ir apskaita su greitojo informavimo akcija.

 

„Rudeninė migracija – vienas iš įspūdingiausių reginių. Jei tik vėjas tinkamas, galima pamatyti nenutrūkstamą paukščių srautą, vos per kelias valandas dešimtis skirtingų rūšių, išgirsti skirtingus balsus. Tai puiki galimybė praleisti laiką gamtoje ir su draugais ar šeimos nariais parungtyniauti, kas daugiau pamatys rūšių ar vienetų. Na ir, žinoma, puiki proga atsisveikinti su sparnuočiais iki kito pavasario“, – sako aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Rugsėjo 30–spalio 2 d. išlydėti ir registruoti migruojančius sparnuočius kviečia Žuvinto biosferos rezervatas. Jame bus rengiami rytiniai Žuvinto ežere nakvojusių paukščių stebėjimai, ekskursijos į jų susibūrimo vietas Buktos miško take, prie Dusios ir Žaltyčio ežerų. Nesuspėję į numatytas veiklas gamtoje, galės nemokamai dalyvauti Žuvinto lankytojų centro ekskursijose su filmo peržiūra. Renginių programą rasite čia.

Kuršių nerijos nacionalinis parkas paukščių palydas spalio 2-ąją, šeštadienį, rengia ypatingoje vietoje – ant Parnidžio kopos, šalia Saulės laikrodžio. Metelių nacionalinis parkas šią dieną siūlo atvykti prie Dusios ir Metelio ežerų, o Klaipėdos universitetas organizuoja renginį naujausiame pėsčiųjų take prie Klaipėdos šiaurinio molo. Nemuno deltos regioninis parkas kviečia į rytinį žygį gamtoje.

Spalio 3 d. Kamanų gamtiniame rezervate bus galima pamatyti Kamanų ežere, Kivylių tvenkiniuose, rezervato apsaugos zonos ir Ivanauskių bei Lygeikių kaimų laukuose susibūrusius migruoti sparnuočius.

EuroBirdwatch – vienas svarbiausių metų ornitologinių renginių, kuris vyksta visoje Europoje. Lietuvos ornitologų draugija ragina jame dalyvauti ir tuos, kurie sparnuočius pažįsta gerai, ir tuos, kurie žino vos kelias rūšis. Spalio 2–3 d. visus, stebėjusius paukščius, prašo užpildyti anketą ir iki spalio 3 d. 15 val. atsiųsti el. paštu .

Draugijos būstinėje budintiems darbuotojams susumavus rezultatus, jie bus perduoti Europos paukščių stebėtojų koordinavimo centrui. Šiemet tai yra Slovakijos ornitologų draugija, į kurią suplauks visų šalių anketų duomenys, o vėliau visuomenei bus pristatyti apibendrinti rezultatai. Ši akcija rengiama nuo 1993 m., joje dalyvauja tūkstančiai žmonių.

Lietuvoje priskaičiuojama 400 skirtingų paukščių rūšių. Apie 160 jų pas mus neperi, o tik praskrenda migruodamos arba atsitiktinai užsuka iš Azijos, Afrikos ar Pietų Europos.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 492 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,