Mano Gargždai



Įgyvendintas projektas, skirtas smurto, priklausomybių prevencijai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

2021 m. rugsėjo mėnesį koučingo specialistas, lektorius Aivaras Buitkus susitiko su Veiviržėnų, Vėžaičių ir Gargždų mokyklų 7 klasių mokiniais. Kiekvienoje mokykloje vyko po 2 susitikimus, kurių metu neformalaus ugdymo – „Points of you“ – metodu vyko diskusijos, užsiėmimai, visuomenėje ypatingai aktualiomis temomis, siekiant ne tik vykdyti prevenciją, bet ir keisti jaunimo požiūrį į patyčių, smurto artimoje aplinkoje, savižudybių, priklausomybių situacijas.

 

Lektorius Aivaras Buitkus teigia, kad projektas, kurio metu buvo siekiama padėti jaunuoliams, į tokias jautrias temas, kaip patyčios, smurtas, priklausomybės ir savižudybes, pažiūrėti kiek iš kito požiūrio kampo, kūrybiškai. Lektorius dalinosi, kad patyčios ir smurtas, kurie veda prie priklausomybių ar net savižudybių, nėra tik „agresoriaus“ ir „aukos“ reikalas. Labai svarbu kaip į tai reaguoja neutrali klasės dalis, kad tai yra žmonės, turintys didžiausią galią patyčių, konkurencijos ir smurto atmosferai pakeisti į geresnę, paremtą pagarba, priėmimu ir pagalba. Labai svarbu jų reakcija į vykstančius procesus klasėje.

Asociacijomis paremto žaidimo metu klasės draugai analizavo savo ir aplinkos santykį su šiomis temomis, ieškojo ir dalinosi savo mintimis kaip būtų galima mąstyti, elgtis, kovoti ir sustabdyti procesus dar patyčių stadijoje. Dalyvavo ir savo įžvalgomis dalinosi visi tuo metu buvę klasėse – daugumai nebuvo labai komfortiška stovėti prieš klasės draugus ir dalintis kylančiais jausmais ir mintimis, bet tai taip pat buvo auginanti ir padedanti geriau pažinti klasiokus patirtis.

Daugiau negu 85 proc. atsakiusių į grįžtamojo ryšio anketos klausimus teigė, kad užsiėmimai visiškai arba iš dalies pakeitė jų mąstymą ir požiūrį į šias temas. Dalinosi, labiausiai patikusiais momentais: „visi skirtingai mato tuos pačius dalykus“, „išsipasakojome, kas yra mūsų galvose“, „patiko išgirsti, ką kiti mano“, „patiko pamokos, kaip stabdyti patyčias“ ir pan.

Tikimės, kad inovatyvus ir kūrybiškas metodas ir jo metu gauti rezultatai nebus trumpalaikiai ir prisidės prie sąmoningumo augimo tarp jaunų žmonių, taip stabdant patyčias, smurtą, priklausomybes bei savižudybes ilgalaikėje perspektyvoje.

Projektą įgyvendino Jaunimo organizacija Alterno. Projektą rėmė Klaipėdos rajono savivaldybė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 343 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,