Mano Gargždai



Bendruomenės namuose nori šarvoti mirusiuosius

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Priekulės gyventojai pageidauja, kad bendruomenės namuose būtų teikiamos laidojimo paslaugos. Asociatyvi Stasio Šeštausko nuotrauka. Priekulės gyventojai pageidauja, kad bendruomenės namuose būtų teikiamos laidojimo paslaugos. Asociatyvi Stasio Šeštausko nuotrauka.

Priekuliškiai jau džiaugiasi restauruotais bendruomenės namais. Tačiau ne visus naujai atgijęs pastatas džiugina. Miesto gyventojai rinko parašus bei pageidauja, kad čia būtų teikiamos ir šarvojimo paslaugos, tačiau tokį norą riboja įstatymai ir pasirašytų sutarčių „rėmai“.

Antradienį Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko posėdis dėl Priekulės bendruomenės patalpų panaudos laidojimo paslaugoms.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Ryšių su visuomenė skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Ratkienė nurodė, kad Savivaldybėje buvo gauti raštai iš Priekulės seniūnės ir bendruomenės dėl šarvojimo paslaugų teikimo.

„Patalpose, kur iki šiol buvo šarvojami žmonės, bendruomenė įgyvendina LEADER projektą „Priekulės bendruomenės namų pritaikymas socialinei ir kultūrinei veiklai“. Pagal projektą nėra numatyta teikti šarvojimo paslaugas, bet bendruomenė jų nori. O Savivaldybė turi užtikrinti ritualinių paslaugų teikimą. Nutarta, kad Priekulės bendruomenė inicijuos atitinkamų dokumentų pakeitimą, jų sutvarkymą, kad atsirastų galimybė teikti pageidaujamas paslaugas“, – aiškino A. Ratkienė.

Visuomeninės organizacijos Priekulės bendruomenė pirmininkė Sigutė Puplesienė patvirtino, kad iš tiesų reikalinga tokia paslauga, bet reikia sutvarkyti visus dokumentus.

„Viskas išsprendžiama, tik čia yra laiko klausimas“, – sakė S. Puplesienė.

Pasidomėjus, kaip susiklostė tokia situacija, vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda Damulienė portalui mano-gargzdai.lt teigė, kad priekuliškiai parašus rinko nežinodami situacijos.

„Tai visiems reikalinga paslauga. Tačiau, ar šarvojimo salė bus bendruomenės namuose, negaliu pasakyti. Yra surinkti priekuliškių parašai, kad jie labai pageidauja, jog tuose suremontuotuose namuose būtų ta paslauga atliekama. Pagalbos jie kreipėsi ir į bendruomenę, ir į Savivaldybę. Pagal projektą ten numatyta kitokia bendruomenės veikla, nėra parašyta, kad jie gali užsiimti šarvojimo paslaugomis. Vietos veiklos grupė turi užtikrinti, kad pareiškėjai vykdytų veiklą pagal tai, ką jie nusimatė projekte. Jei nėra daroma pagal sutartį, jai nusižengiama, taikomos sankcijos. Ir jei yra kažkokie dideli pažeidimai, gali būti pareikalauta, kad pareiškėjas grąžintų paramos lėšas“, – nurodė R. Damulienė.

O ši suma nemaža – 450 tūkst. litų, tai yra 90 proc. Prie projekto įgyvendinimo likusiais 10 proc. – pastatu – prisideda Savivaldybė. Pastato vertė 45 100 litų.

Bendruomenės namų veiklą reglamentuoja ne viena sutartis. Buvo pasirašyta Vietos projekto įgyvendinimo bendradarbiavimo sutartis tarp Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos ir Priekulės bendruomenės. Trišalė sutartis – tarp Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos, vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ ir visuomeninės organizacijos Priekulės bendruomenė.

Numatyta, kad 5 metus be rašytinio strategijos vykdytojo ir agentūros sutikimo negalima keisti remiamos veiklos pobūdžio.

„Yra procedūros, kurias dabar bendruomenė bando atlikti. Jie parašė raštą, kreipėsi į vietos veiklos grupę dėl veiklų pakeitimo. Mes savo ruoštu užklausėme ministerijos dėl veiklų pritarimo. Ir šiuo metu laukiame atsakymo.  Jį gavus, jeigu bus galima pakeisti veiklas, bendruomenė turės pakeisti pastato paskirtį. Dabar yra administracinis pastatas, o norint teikti paslaugas, turėtų būti paslaugų teikimo paskirtis. Ir pagal LR įstatymus reikės išsiimti higienos pasą“, – teigė R. Damulienė.

Ji svarstė, kad be reikalo buvo išpūstas burbulas – tereikėjo žmonėms viską išaiškinti.

„Priekulės žmonės gali prašyti bendruomenės, kad ji teiktų kažkokias paslaugas ar veiklą, kurią jie mano esant reikalingą. Prašyti, bet jokiu būdu ne reikalauti. Niekas negali eiti prieš įstatymą.  Žmonės sako, kad reikia, mes irgi sakome, kad reikia. Manau, kad viskas išsispręs, viską sužinosime“, – konstatavo R. Damulienė.

Priekulėje yra ir daugiau pastatų, kuriuos suremontavus, būtų galima teikti laidojimo paslaugas. Tačiau tam nėra lėšų.

„O mūsų programa šarvojimo paslaugų neremia. Jeigu rašant projektą būtų buvę rašyta, kad planuojamos įgyvendinti šarvojimo paslaugos, tai būtų buvęs netinkamas pareiškėjas ir parama nebūtų skirta“, – informavo VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkė.

Dabartinių bendruomenės namų pastatas buvo avarinės būklės. Bet pagal projektą gavus pinigus, buvo įsipareigota atsistoti į tam tikrus rėmus.

 

Faktai

Atlikus patalpų remontą užsibrėžta sudaryti sąlygas platesnei, įvairesnei bei kokybiškesnei bendruomenės veiklai, poreikių tenkinimui.

Bendruomenės namuose vykdomos veiklos ir organizuojami renginiai skatins bendradarbiavimą su kitomis Priekulės bendruomenėmis.

• Projekte numatytos veiklos yra orientuotos į vietos gyventojų įtraukimą į bendruomenės veiklą ir miestelio socialinio gyvenimo aktyvinimą.

• Projekto tikslas – kurti patrauklią gyvenamąją aplinką kaime, sudarant estetines, materialines ir buitines sąlygas vietos bendruomenės socialinei – kultūrinei veiklai vykdyti ir plėtojant jos kiekybinį bei kokybinį potencialą.

• Vienas iš projekto uždavinių – organizuoti naujas laisvalaikio leidimo formas.

 

Nuotraukų galerijoje – Priekulės bendruomenės namai:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 242 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,