Mano Gargždai



Akcijos „Lašiša 2021“ rezultatai: surengta 316 reidų, patikrinti 1929 žvejai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Per pustrečio mėnesio trukusią akciją „Lašiša 2021“ Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai surengė 316 reidų ir patikrino 1929 žvejus mėgėjus. Akcijos laikotarpiu nustatyti 135 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai (88 iš jų šiurkštūs), 6 verslinės žvejybos ir 41 kito pobūdžio pažeidimas. Taip pat pareigūnai paėmė 182 įrankius: 69 mėgėjų žvejybos, 107 ne mėgėjų žvejybos ir 6 kitus įrankius.

 

Daugiausia reidų surengta ir patikrinta žvejų didžiausiose valdybose.

Klaipėdos valdybos pareigūnai surengė 114 reidų, patikrino 711 žvejų mėgėjų ir nustatė 59 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą (40 iš jų šiurkščių), nustatyti 6 verslinės žvejybos taisyklių pažeidimai. Paimta 32 mėgėjų ir 20 ne mėgėjų žvejybos įrankių.

Pvz., Klaipėdos aplinkosaugininkai nustatė asmenį, Kuršių mariose statomuoju tinklu sugavusį tris karšius ir karpį. Be to, šio asmens ūkiniuose pastatuose buvo rasta dar 18 statomųjų tinklų.

Per reidą ties Veiviržo upe pareigūnai pastebėjo per upę pertemptą siūlą ir rado naudoti paruoštą statomąjį tinklą. Asmenį pavyko nustatyti, o jo ūkiniuose pastatuose buvo rasti dar 5 statomieji tinklai.

Spalį aplinkosaugininkai nustatė du asmenis, sodyboje prie Minijos turėjusius tinklinį samtį ir meškerę, paruoštą kabliauti. Dar vienas pažeidėjas Minijoje žuvis gaudė tinkliniu ekranu, kas yra draudžiama.

Vitinių kaime, padedant Klaipėdos apskrities VPK VTT Prevencijos skyriaus pareigūnams, nustatytas asmuo, sodyboje laikęs 4 žeberklus ir elektros žūklės įrangą. Dėl neteisėtos elektros žvejybos įrangos laikymo jam pradėtas ikiteisminis tyrimas. Per apklausą asmuo prisipažino, kad žeberklu sugavo 5 lašišas. Apskaičiuota žala žuvų ištekliams – 4850 eurų.

Spalio pabaigoje Šilutės GGAI pareigūnai gavo pranešimą, kad Tauragėje policijos pareigūnai sustabdė automobilį, kuriame du asmenys vežėsi 4 lašišas, 9 šlakius ir 6 marguosius upėtakius. Turint pagrindo manyti, kad žuvys buvo sugautos Jūros ichtiologiniame draustinyje, apskaičiuota žala žuvų ištekliams – 42150 eurų. Tiriant įvykio aplinkybes įtarta, kad žuvys buvo sugautos naudojant elektros žūklės aparatą. Asmenų atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Taip pat akcijos laikotarpiu buvo nustatytas ne vienas žeberklininkas. Veiviržo upės intake asmuo žeberklu pagavo 2 lašišas (žala 5, žuvų ištekliams 820 eurų). Žeberklais bandyta pasinaudoti ir Luobos bei Želsvos upėse.

Trys asmenys, gyvenantys Klaipėdos rajone, savo sodybose laikė po žeberklą, du žeberklus turėjo Skuodo rajono gyventojas.

Kauno valdybos pareigūnai surengė 36 reidus, patikrino 455 žvejus mėgėjus ir nustatė 31 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą (18 iš jų šiurkščių).

Daugiausia nustatytų pažeidimų buvo padaryti naudojant mėgėjų žvejybos įrankius – meškeres ir samtelius. Pažeidimų draudžiamais įrankiais buvo mažiau.

Pvz., Jonavos rajone Ruklelės upelyje buvo sulaikytas asmuo, savadarbiu tinkliniu įrankiu iš kaprono per plotį užtvėręs visą upelį. Kaišiadorių rajone, Medinių Strėvininkų kaime, ūkiniame pastate asmuo laikė statomąjį tinklą. Tame pačiame rajone Kauno marių įlankoje buvo sulaikyti du asmenys, rankomis sugavę 20 kg kuojų. Dar vienas pažeidėjas Kaišiadorių rajone Neries upėje žvejojo tinkliniu savadarbiu įrankiu – tinkliniu ekranu. Taip pat Kaišiadorių ir Jurbarko rajonuose nustatyti du asmenys, užkabinamuoju būdu sugavę karšį.

Pasak Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Dariaus Jurevičiaus, šių metų rezultatai rodo, kad situacija gerėja: „Draudžiamais įrankiai – tinklais – žvejojama rečiau arba vienu metu pažeidėjai jų naudoja mažiau. Pernai per vieną žvejybą paimdavome ir 500, ir 800 metrų, šiemet daugiausia buvo 350 metrų. Galime palyginti: šiemet, baigę akciją „Lašiša“, sunaikinome tik 2,5 km tinklų, o pernai – apie 10 km.

Marijampolės valdybos pareigūnai surengė 17 reidų, patikrino 129 žvejus mėgėjus ir nustatė 8 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus (6 iš jų šiurkštūs). Paimti 2 mėgėjų ir 68 ne mėgėjų žvejybos įrankiai.

Net 42 ne mėgėjų žvejybos įrankius (37 tinklus, 4 bučius ir 1 bradinį) laikė asmuo Vištytyje. Taip pat Marijampolės aplinkosaugininkai kartu su Kalvarijos PK policijos pareigūnais 8 statomuosius tinklus rado sodyboje Pakruopškių kaime ir 17 statomųjų tinklų Jurgežeriuose.

Šiaulių valdybos pareigūnai surengė 22 reidus, patikrino 71 žveją mėgėją ir nustatė 9 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus (4 iš jų šiurkštūs). Paimti 6 mėgėjų ir 1 ne mėgėjų žvejybos įrankis.

Lapkričio viduryje Šiaulių aplinkosaugininkai nustatė du asmenis, Masčio ežere žvejojusius 4 tinklais. Tinkluose buvo rasti 36 karosai (per 29 kg). Žala žuvų ištekliams – 439,80 Eur.

Utenos valdybos pareigūnai surengė 33 reidus, patikrino 98 žvejus mėgėjus ir nustatė 9 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus (5 iš jų šiurkštūs). Paimti 15 mėgėjų ir 8 ne mėgėjų žvejybos įrankiai.

Pavyzdžiui, Luodžio ežere sulaikytas pilietis statomuoju tinklu buvo sugavęs 1 karšį, 2 kg ešerių ir 1,5 kg kuojų. Žala žuvų ištekliams – 152 eurai. Kertuojų ežere asmuo, žvejodamas 1 statomuoju tinklu, 2 bučiais ir 4 plūdurėliais, sugavo karšį ir ešerį.

Lapkričio pradžioje, vykdant tikslinį reidą neršiančių lašišų apsaugai, sulaikyti du asmenys, Šventosios upės ruože nuo Kavarsko užtvankos iki Anykščių užtvankos iš guminės valties su elektriniu varikliu neteisėtai žvejojo dviem spiningais su dirbtiniais masalais ir sugavo 2 lydekas (žala žuvų ištekliams – 480 eurų).

Vilniaus valdybos pareigūnai surengė 90 reidų, patikrino 465 žvejus mėgėjus ir nustatė 19 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą (15 iš jų šiurkščių). Paimti 4 mėgėjų ir 7 ne mėgėjų žvejybos įrankiai.

Spalio viduryje Vilniaus GGAI pareigūnai vykdydami akciją Sudervės upėje sulaikė kabliautoją. Įvykio vietoje iš pažeidėjo buvo paimta meškerė su dviem trišakiais kabliais ir švininiu svarmeniu. Svarbu tai, kad žuvų asmuo nebuvo suspėjęs pagauti. Tą pačią dieną kitas asmuo Sudervės upelyje užkabinamuoju būdu sugavo 4 karosus (1,1 kg).

Spalio pabaigoje Vilniaus aplinkosaugininkai, gavę informacijos iš visuomeninių organizacijų atstovų, sulaikė 4 asmenis, draudžiamoje vietoje spininginėmis meškerėmis žvejojančius Neryje. Vienas jų buvo sugavęs lydeką.

Lapkričio pradžioje Šalčininkų rajone Kernavo ežere sulaikytas tinklininkas. Jis buvo pagavęs 2 lydekas, 1 karpį, 1 karosą ir 16 ešerių. Žala žuvų ištekliams – 789,1 Eur.

 

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai už pagalbą akcijos laikotarpiu dėkoja visiems aplinka besirūpinantiems asmenims, visuomeninėms organizacijoms ir policijos pareigūnams.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 654 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,