Mano Gargždai



Tautodailininko V. Majoro vardo premiją atsiėmęs Petras Normantas: nesu tiek nusipelnęs

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šeštoji 1000 eurų vertės premija, skiriama Savivaldybės, šiemet komisijos sprendimu atiteko juvelyrui ir kalviui Petrui Normantui iš Dovilų. Klaipėdos r. sav. nuotr. Šeštoji 1000 eurų vertės premija, skiriama Savivaldybės, šiemet komisijos sprendimu atiteko juvelyrui ir kalviui Petrui Normantui iš Dovilų. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Žvarbų ketvirtadienio vakarą Gargždų krašto muziejuje netrūko jaukumo ir šilumos – čia pagerbtas Vytauto Majoro vardo tautodailininko premijos 2021 metų laureatas. Šeštoji 1000 eurų vertės premija, skiriama Savivaldybės, šiemet komisijos sprendimu atiteko juvelyrui ir kalviui Petrui Normantui iš Dovilų. Taip pat buvo atidaryta ir tradicinė muziejaus tautodailininkų darbų paroda „Metų simfonija“, rengiama nuo pat muziejaus atidarymo Gargžduose.

 

Laureatas – kuklus

„Ant širdies – didelis akmuo. Ačiū labai už tokį didelį dėmesį, bet to nereikėjo, nesu tiek nusipelnęs, kiek Jūs jau manote. Kiek galiu, tiek dirbu. Dirbau anksčiau, dirbu ir dabar. Dabar – kalbinu akmenį. <...> Kalbų sakyti nemoku, galiu metalą ir akmenį maigyti“, – susirinkusiems atviravo premijos laureatas.

Premiją, taip pat ir diplomą už ilgametį tautodailės puoselėjimą ir tradicijų perdavimą bei sklaidą, Klaipėdos rajono garsinimą bei Dovilų miestelio viešųjų erdvių puošybą, jam įteikė Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, vicemerė Ligita Liutikienė, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Petrauskienė, Tarybos narė Rasa Linkienė.

„Noriu padėkoti, kad neleidžiate surambėti mūsų sieloms. <...> Gerai, kai yra tokie kuriantys žmonės, kurie leidžia mums visiems suprasti, kad šalia tų kasdieninių darbų, rutinos yra kur kas šviesesni, gražesni dalykai. Ne be reikalo sakoma, kad žmogui reikia maisto nei tik kūnui, bet ir dvasiai“, – kūrėjams, muziejaus bendruomenei dėkojo rajono vadovas.

L Liutikienė pastebėjo, kad tradicinė paroda ir garbingo kūrėjo premijos laureato apdovanojimas – tarsi viso kūrybinio metų sezono uždarymas.

Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė, sveikindama P. Normantą, atkreipė dėmesį ir pasidžiaugė, kad tiek Vytautas Majoras buvo kilęs iš Dovilų, tiek ir šių metų premijos laureatas yra doviliškis.

„Visa bendruomenė džiaugiasi, kad Petras, atvykęs iš Klaipėdos, nežiūri kažkur į Klaipėdos miestą, tikrai žiūri į mūsų Dovilus – kad jie gražėtų. Petro dėka atsirado „Dovilano žvaigždė“ – simbolis mūsų šviesuoliams, „Dovilų herbas“ ir daug kitų darbų“, – seniūnijos ir bendruomenės vardu sveikino N. Ilginienė.

Laureatą pasveikino ir praėjusių metų V. Majoro premijos laureatė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Gargždų sekcijos pirmininkė Rita Riaukė, Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė, Dovilų etninės kultūros centro atstovai.

Gražių žodžių menininkui negailėjo Dovilų „Sidabrinės gijos“ asociacijos pirmininkė Birutė Palubinskienė.

„Petras – žemaitis, kilęs nuo Latvijos, Skuodo – nuo vieno „rubežiaus“ atvarė vėjas iki kito „rubežiaus“. Gerai, kad Doviluose užkliuvo. Jeigu geriate Petro arbatą, ji – tikrai ekologiška – matau, kaskart žingsniuojant į Dovilų piliakalnį ir grįžtantį su kvepiančiais žolynais, paskui draugiškai su visais dalinasi. Žiemą – su šiaurinėmis lazdomis varo per Dovilus. Džiaugiamės ne tik švietėjiška jo misija, bet ir kryžiais, vėtrungėmis, gėlių žiedais, saulės spinduliais. Kas būtume be mūsų Petro? Auksinės rankos ir atkaklus žemaitiškas būdas amžinai neleidžia jam nurimti, jis – gyvasis sidabras. Ar vakarai, ar vakaronė, jis nepraleidžia, linksmas, guvus, mes, „Sidabrinė gija“, norėtume į savo kolektyvą įsitraukti, bet dar nepasiruošęs. <...> Dar daug saulučių reikia Dovilams, vietos yra“, – stiprybės linkėjo ir „Sidabrinės gijos“ kolektyvo vardu sveikino jo pirmininkė.

Premijos laureatui gražių žodžių negailėjo ir Vytauto Majoro žmona Birutė, pastebėdama, kad nėra lengva būti šalia menininko: „Jiems kyla mintys tai dieną, tai naktį, ir svarbiausia – jiems visiškai nerūpi pinigai, svarbu – darbas, svarbu jį atlikti taip, kaip sugalvojo.“

Garbaus tautodailininko žmona dar kartą dėkojo Savivaldybei už įsteigtą premiją, tačiau siūlė ir pagalvoti, kur būtų galima kaupti menininkų darbus, tam kad jų kūryba liktų ateities kartoms.

Renginį muzikiniais intarpais nuspalvino Gargždų muzikos mokyklos atstovės.

 

Darbai puošia visą miestelį

2004 m. su šeima įsikūręs Doviluose, tautodailininkas P. Normantas labai aktyviai įsiliejo į Dovilų kultūrinį ir visuomeninį gyvenimą. 2018 m. Dovilams sukurtas ir dovanotas paminklas – simbolis „Dovilano žvaigždė“, skirtas krašto šviesuoliams atminti. Tais pačiais metais miestelio centre pastatytas ir tautodailininko kurtas simbolinis paminklas iš žalvario – „Dovilų herbas“. Miestelyje gausu ir kitų laureato rankomis kurtų puošmenų. Petras Normantas atkūrė ir nukalė vartus, esančius Dovilų I senosiose kapinaitėse, o Etninės kultūros centrą puošia kalviški laiptai ir turėklai. Dar vienas tautodailininko kūrinys – suvenyras „Saulė“ – puošia ir Dovilų biblioteką.

P. Normanto dabų galima išvysti ir Klaipėdos centriniame pašte, o gargždiškiai gali dėkoti už sukurtą suvenyrą, Gargždų miesto herbą, skirtą miesto 757-oioms metinėms paminėti.

Už aktyvų dalyvavimą parodose, už visuomeninę ir kultūrinę veiklą, prasmingas iniciatyvas tautodailininkas apdovanotas begale padėkos raštų. O 2012 metais jam suteiktas meno kūrėjo statusas.

Daug premijos laureato darbų galima išvysti ir prie jo sodybos, kurios aplinką puošia originalūs, išradingi kalviški eksponatai. Jo kalvę dažnai aplanko mokiniai ir visi besidomintys kalvyste. Čia apsilankę jie gali išbandyti įrangą – dumples, žaizdrą, kūjus, reples, plaktukus, pamėginti kaitinti geležį ir sukurti kažką savo.

Edukacinius užsiėmimus tautodailininkas veda ir Dovilų mokykloje bei darželyje.

Kalvystės tradicijas P. Normantas puoselėja gražiu šeimyniniu pavyzdžiu: savo žinias apie amatą perdavė sūnui ir anūkui, kurie tęsia kalvystės tradicijas.

 

Premijos tikslas – pagerbti ir skatinti

Vytauto Majoro tautodailininko premijos tikslas – skatinti Klaipėdos rajono liaudies meno kūrėjų aktyvumą, kūrybiškumą, meistriškumą, pagerbti tautodailininkus, tęsiančius senųjų amatų tradicijas.

Ji skiriama Klaipėdos rajone gyvenantiems ir dirbantiems Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Gargždų sekcijos nariams, meno kūrėjams, priklausantiems Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijai, tradicinių amatų meistrams, kurių gaminiai yra sertifikuoti už aktyvią, kūrybingą veiklą tautodailės srityje.

Kandidatus Premijai gauti gali siūlyti Klaipėdos rajono kultūros ir švietimo įstaigos, asociacijos, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, pavieniai asmenys.

Tautodailininko P. Normanto kandidatūrą teikė Dovilų etninės kultūros centras.

Premijos laureato atrankos komisijos nariai: L. Liutikienė (pirmininkė), R. Petrauskienė, Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus patarėja Jolanta Polekauskienė, Dovilų etninės kultūros centro direktorė Lilija Kerpienė, Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė, Klaipėdos r. savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Rasa Linkienė, menotyrininkė Regina Šiurytė-Šimulienė.

 

Tautodailės darbų parodoje – nuo medžio iki nėrinių

Muziejaus direktorė dėkojo visiems tautodailės meistrams, kurie puoselėja šią tradiciją ir kiekvienais metais apžvelgdami praėjusius metus, atsakingai atrenka darbus parodai.

Ji įteikė padėkas tautodailininkams, šiemet eksponavusiems savo darbus parodoje.

2021 m. kasmetinės Klaipėdos rajono tautodailininkų parodos „Metų simfonija“ tautodailininkų sąrašas: Rita Riaukė, Audra Jankeliūnienė, Saulius Rumbutis, Stasė Kausteklienė, Valentina Kaubrienė, Vilija Ridikienė, Algirdas Ridikas, Petras Normantas, Petras Balsys, Sigutė Šmaižienė, Ignas Vaičeliūnas (svečias), Dalia Lengvinaitė, Veronika Bernotienė (svečias), Rita Žilaitytė-Bružienė, Rimantė Šalčiuvienė, Vida Valaitytė-Ivakhnenko.

 

Renginio akimirkos – Klaipėdos r. sav. ir Agotos Rimkuvienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 84 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,