Mano Gargždai



Kaip technologijos keičia krovinių pervežimą?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi unsplash.com nuotr. Asociatyvi unsplash.com nuotr.

Technologijos – nesustojanti tobulėti sritis, kuri pakeitė ne tik kiekvieno žmogaus gyvenimą, bet ir daugelio įmonių darbą. Viena iš sričių, kurią paveikė technologijos – tai logistika. Išmanių ir pažangių sprendimų pritaikymas logistikos procesuose ženkliai padidino tiekimo grandinės darbo našumą ir efektyvumą, leido prekes į galutinę paskirties vietą pristatyti ekonomiškiausiu ir saugiausiu būdu. Susipažinkite su pagrindiniais technologijų laimėjimais, kurie pakeitė krovinių pervežimo procesą.

 

Krovinių pervežimas prieš 100 metų ir šiandien

Transportavimas galimas įvairias būdais, tačiau krovinių pervežimai keliais yra pripažintas vienu ekonomiškiausiu būdų, galinčių efektyviai atlikti produkcijos pristatymą į galutinį tašką. Federalinės greitkelių administracijos duomenimis, praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio pradžioje sunkvežimiais buvo gabenama tik apie 3 proc. tarpvalstybinių krovinių, o didžiąją dalį krovinių gabeno geležinkeliai. Tačiau praėjus beveik šimtmečiui sunkvežimių pramonė stipriai patobulėjo ir 2017 m. duomenimis, Lietuvoje daugiausia krovinių buvo gabenama krovininiais automobiliais. Teigiama, kad didžiausią įtaką krovinių transportavimo keliu populiarumui turėjo technologijų pažanga ir tinkamas jų išnaudojimas. Pažvelkime, kaip inovatyvūs sprendimai pakeitė logistikos procesus.

 

Naujausios technologijos keičia krovinių pervežimą

Miestams plečiantis ir augant logistikos poreikiams, transporto priemonių gamybos lyderiai turėjo spręsti problemas, kaip sukurti tai, kas turėtų konkurencinį pranašumą. Tam jie privalėjo ieškoti naujų sprendimų. Dabar krovinių gabenimas nesinaudojant išmaniais sprendimais ir pažangiomis technologijomis būtų sunkiai įsivaizduojamas, o konkurencine prasme tai būtų žlugimas. Viską atliekant savo rankomis mažėja darbo našumas, darbai atliekami lėčiau, gali įsivelti žmogiškųjų klaidų, o nesinaudojant kompiuterine įranga krovinių pristatymo terminai taptų neprognozuojami. Tad kokia įranga padeda maksimizuoti logistikos procesų efektyvumą?

Asociatyvi unsplash.com nuotr.

 

Dirbtinis intelektas transporto valdyme

Vykdant krovinių pervežimą keliais, svarbiausiu aspektu tampa eismas. Kuo sklandžiau krovininis sunkvežimis gali pravažiuoti miestą ar šalį, tuo greičiau prekės pasieks galutinę pristatymo vietą. Žinoma, vieni maršrutai gali kelti daugiau problemų nei kiti, o logistikos kompanijos negali sau leisti didelių vėlavimų. Čia padeda dirbtinio intelekto technologijos (AI). Naudojant dirbtinį intelektą, važiavimo maršrutai parenkami taip, kad būtų išvengta kliūčių ir spūsčių didžiausiuose miestuose. Taip pat fiksuojami kiti panašūs įvykiai, kurie gali prailginti krovinio kelionę.

Yra paskaičiuota, kad Amerikos gyventojai kiekvienais metais apie 54 val. praleidžia spūstyse. Tai neigiamai veikia ne tik visuomenės saugumą, žmonių sveikatą, bet ir ekonomiką. Laimei, vis daugiau logistikos įmonių naudojasi pažangiausiomis transporto sistemomis, kad sumažintų eismo srautus intensyviausiose miestų vietose. Viena iš tokių technologijų – tiesiogiai veikiančios kameros ir eismo programos, kurios realiu laiku perduoda visą informaciją apie eismą keliuose, dėl ko logistikos įmonės gali efektyviau suplanuoti maršrutą.

Be to, dirbtinis intelektas yra viena iš svarbiausių priemonių norint suvaldyti didžiulį duomenų kiekį. Dirbtinio intelekto programinės sistemos renka visus duomenis į vieną vietą – tai leidžia logistikos įmonėms nustatyti problemines logistikos procesų vietas ir jas greitai ištaisyti. Išanalizavus surinktus duomenis pagerinamas darbų produktyvumas, optimizuojami maršrutai ir pagreitinamas krovinių pervežimo procesas.

 

Procesų automatizavimas ir sunkvežimių technologijos

Vienas iš didžiausių įtaką padariusių dalykų krovinių pervežimo srityje – tai automatizuotų sistemų diegimas. Automatizavus sudėtingus, daug jėgų ir žmogiškųjų resursų reikalaujančius procesus (tokius kaip prekių iškrovimas ir pakrovimas) sutaupyta daug laiko ir jėgų. Be to, automatizacija sumažina darbo laiką, praleistą įvedant duomenis rankiniu būdu. Naujausių technologijų dėka visi duomenys apie produktus ir prekes yra saugomi išmaniuosiuose įrenginiuose, o surinktą informaciją galima stebėti ir analizuoti tiek telefonu, tiek kompiuteriu. Vieni iš tokių duomenų – produktų galiojimo laikas. Stebint ir analizuojant prekių galiojimo laikus galima išvengti produktų švaistymo rizikos.

Kitas automatizuotų procesų pliusas – patobulintas atsargų valdymas. Norint, kad maistas, kosmetika ar kiti specifiniai produktai ilgiau išliktų švieži, svarbu palaikyti tinkamą produkto transportavimo ir sandėliavimo temperatūrą. Automatinės transporto sistemos nuolat stebi temperatūrą sandėlio viduje ir padeda sukurti aplinką reikalingą aukščiausiai produkto kokybei išlaikyti. Produktų transportavimo paslaugas teikiančios įmonės pasirūpina ir tinkamu transportu, kuris palaikytų būtinus temperatūros režimus kelionės metu. Paprastai transporto priemonėse galima palaikyti nuo 18 laipsnių šalčio iki 22 laipsnių šilumos.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.

 

Technologijos gerina procesų efektyvumą

Galima matyti, kad nuo pirmos sukurtos transporto priemonės iki šių dienų dirbtinio intelekto (AI) išradimo, logistikos procesai stipriai patobulėjo. Dabar logistikos įmonės naudoja technologijas, kad padidintų tiekimo grandinės procesų efektyvumą, sumažintų klaidų skaičių ir pristatytų krovinius ekonomiškiausiu ir greičiausiu būdu. Kokios technologijos dar atsiras logistikos procesuose sunku pasakyti, tačiau aišku, kad kiekvienas sprendimas turės didelį poveikį ateities logistikai ir atliekamų procesų efektyvumui.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 254 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,