Mano Gargždai



LRT kviečia visuomenę kartu prasmingai paminėti Laisvės gynėjų dieną

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
D. Umbraso, LRT nuotr. D. Umbraso, LRT nuotr.

Netrukus Lietuva minės Sausio 13-ąją. 1991-ųjų sausį laisvės gynėjai apgynė nuo sovietų agresijos atkurtą mūsų šalies nepriklausomybę. Iš visos Lietuvos suvažiavę žmonės saugojo Lietuvos parlamentą, Televizijos bokštą, Lietuvos radiją ir televiziją. Nuo įvykių praėjo 31 m., užaugo ne viena karta, kuri apie šiuos įvykius žino tik iš pasakojimų. LRT kviečia vilniečius ir Vilniaus svečius į specialią LRT RADIJO transliaciją, per kurią tradiciškai bus uždegtas laužas Konarskio g. 49. Taip pat kviečia leistis į trylikos stotelių ekskursiją „Kalbanti Sausio 13-osios ekskursija”, ją šiais metais galima išklausyti keturiomis kalbomis.

 

„Šiuo laikotarpiu auganti karta turi galimybę apie įvykius, vykusius prieš 31 m., išgirsti iš liudininkų, stojusių prieš okupantų agresiją. Norisi, kad surinktume kuo daugiau istorinės medžiagos, pasakojimų ir tai galėtume palikti ateities visuomenei. Vėl gyvename laikotarpiu, kai jaučiame spaudimą, agresiją, o dėl kelerius metus trunkančios įtampos vis labiau juntamas visuomenės susiskaldymas. Noriu tikėti, kad žvelgdami į atminimo laužus, pajusime bendrystę ir meilę mūsų šaliai“, – teigia LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Ekskursijos dalyviai turi galimybę apkeliauti trylika stotelių, kurių kiekviena pasakoja istoriją. Įrašytuose pasakojimuose galima išgirsti laisvės gynėjų skanduotes, medikų jaudulį, baimę žurnalistų balse, kai jų transliaciją tiesioginiame eteryje nutraukia okupantai. Ekskursiją galima apeiti virtualiai specialiame LRT.lt polapyje arba aplankyti objektus gyvai ir prie jų klausytis įrašytų istorijų. Portale LRT.lt skelbiamas audiogidas, parengtas lietuvių, lenkų, rusų ir anglų kalbomis.

Archyvus kruopščiai atrinko ir pasakojimus garsiškai sudėjo dokumentikos kūrėja Vaida Pilibaitytė. Per ekskursiją lydės patikimi ir pažįstami LRT RADIJO balsai. Vienas jų – žurnalistės Janinos Mateikienės, kuri 1991-aisiais per radiją pranešinėjo apie Sausio įvykius.

Atsivertę LRT.lt polapį, skaitytojai taip pat ras dokumentinę Sausio 13-osios medžiagą, laidas, kuriose Sausio 13-osios liudininkai dalijasi svarbiais prisiminimais, filmų ciklą „Neužmiršti“, nuotraukų galeriją, LRT muziejui atsiųstas Laisvės gynėjų nuotraukas, vaizdo ir garso įrašus.

Nors tuomet nepavyko apginti Lietuvos radijo ir televizijos pastatų – studijų ir žurnalistų darbo vietų, tačiau transliacijos nenutrūko. LRT žiūrovai taip pat turės galimybę išvysti specialias laidas ir transliacijas.

Sausio 12 d. LRT RADIJAS rengia specialią tiesioginę transliaciją, skirtą Sausio 13-osios įvykiams atminti. Laida transliuojama nuo 18.10 val. per LRT RADIJĄ, portale LRT.lt bei prie LRT susirinkusiems žmonėms. Praėjusiais metais dėl šalyje galiojusio karantino buvo nutrūkusi tradicija, ji šiais metais vėl tęsiama: LRT kurs atminimo laužą, bus dedamos gėlės prie LRT obelisko ir LRT radijo pastato, kur žuvo Laisvės gynėjas kėdainiškis Alvydas Kanapinskas.

Vėliau 21 val. per LRT PLIUS bus transliuojamas Sausio 13-osios atminimo laužų uždegimo ceremonijos vaizdo įrašas iš Nepriklausomybės aikštės Vilniuje.

Sausio 13 d. 12 val. LRT TELEVIZIJA tiesiogiai transliuos Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos minėjimą ir Laisvės premijos įteikimo ceremoniją Nepriklausomybės aikštėje.

Per LRT PLIUS 17.30 val. – tiesioginė šv. Mišių transliacija iš Vilniaus arkikatedros bazilikos.

19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ – dokumentinis Rimo Bružo režisuotas filmas „Diena po rytojaus“ – apie Sausio 13-osios naktį ir įvykius, nutikusius Vilniuje ir visoje Lietuvoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 250 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,