Mano Gargždai



A. Dulkys prakalbo apie galimybių paso ateitį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Josvydo Elinsko, DELFI nuotr. Josvydo Elinsko, DELFI nuotr.

Ant ministrų darbo stalo jau guli strategija dėl galimybių paso ateities, apie galimus pokyčius užsiminė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Pokyčių numatoma ir kitose srityse.

 

Privalomas testavimas – tik būtinosioms specialybėms

Privalomą testavimą ketinama palikti tik būtinosioms specialybėms.

„Mes peržiūrinėjame visus procesus, kuriuose yra vienokios ar kitokios testavimo apimtys. Yra pasiūlymas šiai dienai pasilikti tik tas, kurios yra pačios svarbiausios, kurios yra nukreiptos į didžiausios rizikos žmones, į kritines institucijas“, – sakė A. Dulkys.

Tose srityse, kur omikrono atveju privalomo testavimo reikšmė būtų vertinama kaip sumažėjusi, jo būtų atsisakoma.

„Kad būtų užtikrintas 100 proc. testavimas sveikatos apsaugos sistemoje, socialinėje srityje ir simptominiai atvejai, nes toliau matyt atvejų skaičiai augs“, – teigė A. Dulkys.

 

Su simptomais – į mobilų punktą

Pasak ministro, esant omikronui, kuris nebesirenka žmogaus, ar jis paskiepytas, ar yra persirgęs, svarbu keisti strategiją.

„Ką gali padaryti kiekvienas žmogus? Ir toliau išlieka skatinimas, kad jis gali pasiskiepyti, ir tokiu būdu apsaugoti tiek save, tiek savo artimuosius, tiek tuos žmones, kurie negali skiepytis. <…> Labai skatintume skiepytis trečiąja doze, nes omikrono atvejai rodo, kad jie renkasi ne tik senjorus, kaip didelę riziką, bet ir penkiasdešimt metų ir vyresnius. Ir respiratoriai – tyrimai rodo, kad tai yra efektyvi ir kur kas geresnė priemonė nei medicinos kaukė“, – sakė A. Dulkys.

Ministras šeimų prašė padėti vaikams testuotis vaikams. Jiems bus duodami testai į namus kiekvieną penktadienį.

„Taip pat mes labai kviestume nevesti vaikų su simptomais į ligonines, nes tada sukeliate grėsmę kitoms šeimoms. Namuose skatintume turėti papildomų testų. Ir neužkrautume tada šeimos gydytojų, nes kviečiu visus eiti esant simptomams tiesiai į mobilų punktą, kur valstybė užtikrina testavimą“, – teigė A. Dulkys.

 

Galimi pokyčiai dėl galimybių paso

Ministras neprognozuoja, ar po pertraukos bus grįžta prie galimybių paso (GP) vaikams iki 16 metų.

„Atvirai kalbant, esant tokiam sparčiam omikrono judėjimo greičiui, man labai sunku prognozuoti, kas bus rytoj. <…>Šiandien tai nėra pagrindinis prioritetas – dėl GP vaikams, nes mes negalime užtikrinti tokio spartaus PGR metodo vaikams“, — sakė A. Dulkys.

Ministras neslėpė, kad dėl GP gali būti pokyčių.

„GP, jeigu pasižiūrėsime retrospektyviai, visą laiką sakėme, kad tai yra laikina priemonė. Omikronas keičia ir testavimo strategiją ir mūsų politiką. Visko gali būti ir su GP. Girdime, svarstome, žinome ekspertus ir jau ES mastu diskutuojame ir dėl ES turinio, lygiai taip pat ir mes turėsime pergalvoti GP elgesį, kadangi keičia elgesį viruso atmaina. <…> Ant mūsų darbo stalo yra analizė, kokia galėtų būti GP ateitis, bet sprendimų dar nėra“, – sakė A. Dulkys.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 426 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,