Mano Gargždai



2022-aisiais – I. Simonaitytės metais – dėmesys kūrėjos atminimui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Bernardo Aleknavičiaus nuotrauka iš Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos fondų Bernardo Aleknavičiaus nuotrauka iš Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos fondų

Sausio 23-iąją sukako 125 metai, kai gimė rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja Ieva Simonaitytė. Šiemet norintieji turės galimybę geriau pažinti Klaipėdos kraštą garsinusią prozininkę, savo kūriniuose vaizdavusią išskirtinius lietuvninkų likimus, ir jos kūrybą, nes Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Ievos Simonaitytės metais. Taigi rašytojos vardas garsiau skambės ne tik Klaipėdos rajone, bet ir visoje šalyje.

 

Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Ligita Liutikienė įsitikinusi, kad būtina dėti visas pastangas, kad rašytojos atminimas būtų išsaugotas.

„Galime didžiuotis, kad Klaipėdos rajone gimė, o vėliau ir gyveno bei kūrė tokia iškili bei išskirtinio talento asmenybė, žymiausia Mažosios Lietuvos metraštininkė. Džiaugiuosi, kad ne tik rajono gyventojus, bet ir atvykstančius svečius galime pakviesti į atnaujintą I. Simonaitytės memorialinį muziejų, kuriame saugoma daug autentiškų interjero elementų, rašytojos drabužių ir kitų buities daiktų. O šiais, I. Simonaitytės metais, tikiuosi, visi pasinaudos galimybe dar geriau pažinti kūrėją įvairių edukacijų, konferencijų ir kitų renginių metu“, – teigia vicemerė Ligita Liutikienė.

Praėjusią savaitę buvo įteikta jau XXVI rašytojos I. Simonaitytės vardo premija, šį kartą – Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus nariui, tautodailininkui Dariui Viliui. Taip pat įvyko renginys „Tau – Didžioji Ieva – 125“.

Tikimasi, kad epidemiologinė situacija pagerės ir gyventojai turės galimybę dalyvauti kituose rašytojos atminimui skirtuose renginiuose. Apie jų datas bus pranešta iš anksto.

Planuojama surengti edukacijų savaitę, kurios metu kasdien įvairaus amžiaus grupėms bus pasiūlytos edukacijos, susijusios su knyga, literatūra, rašytoja ir jos kūriniais.

Vyks ir dailininkų pleneras, kurio metu bus organizuojamos dvi edukacijos vaikams ir suaugusiesiems – tapybos ir Mažosios Lietuvos kulinarinio paveldo. Dailininkai bus kviečiami tapyti, ką jie pajaučia ar išjaučia išgirdę I. Simonaitytės vardą ar perskaitę jos kūrinius. O vėliau lauks ir plenero darbų paroda.

Taip pat bus organizuojamas šeimų žygis „Ėvės takais“ po Priekulės apylinkes, choro „Cantare“ koncertas, konferencija, skirta I. Simonaitytės metams paminėti, ir atsiminimų vakaras-konferencija. Bus galima pamatyti Ernsto Vicherto mėgėjų teatro spektaklį „Urtė“ pagal I. Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ bei rašytojos atminimui skirtą Šeiko šokio teatro šiuolaikinio šokio spektaklį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 357 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,