Mano Gargždai



Ievos Simonaitytės 127-ajam gimtadieniui kviečiame sukurti rašytojai dedikuotą haiku

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Sausio 20 d., nuo 12 iki 15 val. kviečiame į kūrybines dirbtuves „Haiku Evei“, kurias Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje Priekulėje (Vingio g. 11) ves poetas, fotografas Dainius Dirgėla.

 

Prieš 127-erius metus sausio 23 d. Priekulės parapijos kaime – Vanaguose – gimė Ewa Simoneit.

Ji buvo Simonaitytė. Etmės Evė. Klaipėdiškė. Vyžeikių karalienė. Kovingoji Ėvė. Vakarė žvaigždė... Tai tik keli knygų pavadinimais tapę epitetai, bandantys apibūdinti spalvingą, savito charakterio lietuvininkę.

Kviečiame kūrybiškai paminėti Mažosios Lietuvos istorijos liudytojos ir šlovingos rašytojos gimtadienį, sudalyvaujant kūrybinėse dirbtuvėse „Haiku Evei“ ir dedikuojant literatūros klasikei savo sukurtą haiku.

 

 Dirbtuvės vyks šiemet 40-ies metų veiklą minėsiančiame muziejuje, kuris lankytojams buvo atvertas buvusiame rašytojos vasarnamyje 1984-ųjų liepos 5 d. Dar anksčiau apie savo vasarnamio statybas laiške priekuliškiui Fricui Šlenteriui rašė pati Simonaitytė: „Atmeni tą taką, kuris pro Busardą vesdavo į Vingį? Šitas takas šiandien praplėstas, iš jo pasidarė graži gatvė su šaligatvėm ir apsodintais medeliais. Be to, abipus tos gatvės – išdygę gražūs namukai. Šitos gatvės gale, nuo Priekulės po kaire, statomas mano namukas. Jis paskutinis, čia pat Vingis, čia pat Minija. Vieta poetiška.

Šioje poetiškoje aplinkoje, minėdami artėjančią rašytojos gimimo sukaktį, japoniškais trieiliais kursime ne tik sveikinimą rašytojai, bet ir bandysime koncentruotai atskleisti savo santykį su Mažąja Lietuva, Priekule, jos žmonėmis, istorija, gamta, kultūra. Griežtos struktūros trieilis (17 skiemenų: 5+7+5), pasižymintis iš pirmo žvilgsnio paprasta forma, nėra lengvai ir paprastai sukomponuojamas kūrinys, nes jis reikalauja grynumo, maksimalios žodžio koncentracijos ir tam tikro haiku momento.

 

 Kūrybines dirbtuves ves poetas, fotografas, haiku ir fotohaigų kūrėjas Dainius Dirgėla. Vilniškis savo poeziją kuria iš kasdienybės fragmentų, žaismingai ir ironiškai buityje rasdamas būties apraiškų, kartu atsigręždamas į savo šaknis ir ieškodamas asmeninio santykio su šiuolaikybe. Su pamariu Dainių sieja vienos iš šeimos šaknų.

Dainiaus Dirgėlos patarimai pradedančiajam. Ko reikia, norint sukurti haiku?

1. Stebėti pasaulį ir net kasdienėse įprastose akimirkose stengtis įžvelgti daugiau.

2. Stebėti pasaulį su vaiko nuostaba.

3. Tai, ką pastebėjote ir tai, dėl ko nustebote, panardinti į savo atminčių ir patirčių vandenis ir gal iš tų gelmių išnirs Jūsų būsimas haiku.

RENGINYS NEMOKAMAS.

Dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija: https://forms.gle/QZxaXSs4Y3Zf8TLD8

Tel. +370 69675876, El. p.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 156 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,