Mano Gargždai



Universalūs konteineriai išspręs elektronikos atliekų galvosūkį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Naujieji konteineriai. am.lt nuotr. Naujieji konteineriai. am.lt nuotr.

Dar iki liepos 1 d. Lietuvoje bus pastatyta daugiau kaip 3 600 įvairaus dydžio universalios paskirties elektronikos atliekų surinkimo konteinerių. Į naujuosius konteinerius bus galima mesti elektroninę įrangą, baterijas, akumuliatorius ir lemputes. Tai pirmoji Lietuvoje kelias atliekų rūšis apimanti surinkimo sistema.

 

Nors gyventojai nuolat informuojami apie elektroninių atliekų rūšiavimą ir perdirbimą, daug tokių atliekų vis dar metamos į bendrus konteinerius arba kaupiamos namuose. Skaičiuojama, kad per metus nuperkama beveik 25 tūkst. tonų elektroninių prietaisų. Vadinasi, tiek pat anksčiau ar vėliau yra išmetama.

Elektroninių atliekų surinkimą ir perdirbimą organizuojanti Elektronikos platintojų asociacija (EPA) tokių atliekų surinkimo vietų tinklą plečia kasmet. Įgyvendinant Aplinkos ministerijos finansuojamą projektą, didelė dalis Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų nuo šiol galės lengviau atsikratyti elektronikos atliekų – šalyje bus pastatyta per 3 600 įvairaus dydžio universalios paskirties elektronikos atliekų surinkimo konteinerių. Kiekviena savivaldybė gaus apie 60 tokių konteinerių. Jiems nupirkti Aplinkos ministerijos Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas skyrė 450 tūkst. Lt.

„Džiaugiuosi, kad Seimas patvirtino mūsų parengtą planą 2015 m. įsivesti užstato sistemą plastikinei ir metalinei pakuotei, tačiau lygiagrečiai toliau vystome ir atliekų surinkimo sistemą. Elektroninės atliekos ypatingos, nes negali jų bet kur mesti, o ir vietą atrasti, kur atiduoti, sunku. Nuo šiol tokių bus daug daugiau ir jos bus ten, kur lankosi daug žmonių.  Elektroninių atliekų surinkimą kaip reikiant pastūmėsime į priekį“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Kaip šiandien per Aplinkos ministerijos surengtą spaudos konferenciją naujiesiems elektronikos atliekų surinkimo konteineriams pristatyti sakė aplinkos viceministras Almantas Petkus, tvarkydami elektronines atliekas žmonės ne visada elgiasi teisingai. „Elektroniniai žaislai, dantų šepetėliai vis dar keliauja į buitinių atliekų kibirus. Naujieji konteineriai paskatins į atliekas pažiūrėti kitaip“, – sakė A. Petkus.

Pasak spaudos konferencijoje dalyvavusio EPA vadovo Manto Varaškos, Lietuvoje kol kas nėra visuotinės ir universalios elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių atliekų surinkimo sistemos. 550 tokių didelių metalinių konteinerių bus pastatyta įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Planuojama, kad per metus kiekvienas jų surinks apie 250 tonų atliekų. Dar vienas šios sistemos privalumas – mobilumas. Konteineriai, skirtingai nei supirktuvės ar surinktuvės, gali būti perkeliami į kitas vietas. Šie universalūs konteineriai bus pastatyti prekybos centruose, juos prižiūrės informacijos centrų darbuotojai.

Viešosiose įstaigose, seniūnijose ar bendrijose planuojama pastatyti apie 3 000 dvinarių baterijų ir dujošvyčių lempų rinktuvų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 361 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,