Mano Gargždai



Nuo 2022 m. – saugesnės tatuiruotės ir ilgalaikis makiažas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Tatuiruotės tapo populiaria kūno meno forma ir vis daugiau savo aplinkoje sutinkame žmonių, ypač jaunimo, su tatuiruotėmis ar ilgalaikiu makiažu. Sukuriami piešiniai, kurie užima nemažus kūno odos plotus. Ilgalaikiai piešiniai suformuojami į odą įvedant cheminių medžiagų, kurios kūne išlieka ilgą laiką ir net visą gyvenimą, mišinius. Kelių cheminių medžiagų mišinyje gali būti pavojingų, tokių kaip reprodukcinę sistemą veikiančių, odą jautrinančių, ardančių ar ėsdinančių, cheminių medžiagų, sukeliančių odos alergiją ir kitų rimtesnių padarinių sveikatai, tokių kaip genetinės mutacijos ir vėžys. Kadangi kūno piešiniai išlieka visą gyvenimą, o potencialiai kenksmingos tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo dažų sudedamosios dalys gali turėti ilgalaikį poveikį, iškyla būtinybė tokias procedūras padaryti kaip įmanoma saugesnėmis.

 

Siekiant užtikrinti saugesnį tatuiravimo procesą 2021 m. gruodžio 14 d. Europos Komisija, atsižvelgusi į Europos cheminių medžiagų agentūros (ECHA) pateiktą informaciją, jog tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo priemonių dažuose esančios cheminės medžiagos ir pigmentai yra kenksmingi žmogaus organizmui ir gali turėti ilgalaikį poveikį, dėl tatuiruočių rašalo ir ilgalaikio makiažo priemonių gamyboje naudojamų pavojingų cheminių medžiagų apribojimo priėmė Europos Komisijos reglamentą (ES) 2020/2081. Naujasis apribojimas įsigaliojo nuo 2022 m. sausio 4 d. Jame nustatytos cheminių medžiagų koncentracijų ribos dažų mišiniuose, kurias viršijus, mišiniai negali būti tiekiami į rinką ar naudojami tatuiravimo tikslais. Į apribojimą įtrauktos kancerogeninės, mutageninės ir toksiškos reprodukcijai cheminės medžiagos, odą, akis jautrinančios ar dirginančios medžiagos. Apribojimu taip pat reikalaujama, kad tatuiravimui ir ilgalaikiam makiažui skirtų mišinių etiketėse būtų užrašas „Mišinys, skirtas naudoti tatuiruotėms arba ilgalaikiam makiažui“. Mišiniai, ant kurių nėra tokio užrašo, negali būti naudojami tatuiravimo tikslais. Etiketėse taip pat turi būti sudedamųjų dalių sąrašas ir atitinkamos saugos nuorodos. ES uždraudė naudoti kai kuriuos konkrečius mėlynus ir žalius pigmentus, naudojamus tatuiruočių dažuose („Pigment Blue 15“ ir „Pigment Green 7“). Šiems pigmentams draudimas bus taikomas nuo 2023 m. pradžios. Nustatytas ilgesnis laikotarpis, kad pramonės atstovai turėtų daugiau laiko rasti saugesnių alternatyvų.

Tikslo uždrausti tatuiruotes nėra, tik padaryti tatuiruotėse ir ilgalaikio makiažo priemonėse naudojamas spalvas saugesnes. Tikimasi, kad dėl apribojimo sumažės lėtinių alerginių reakcijų ir kitų uždegiminių odos reakcijų, kurias sukelia tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo dažai. Taip pat galėtų sumažėti ir sunkesnių sveikatos sutrikimų, tokių kaip vėžys, žala žmogaus DNR ir reprodukcinei sistemai, kuriuos galimai sukelia dažuose naudojamos cheminės medžiagos.

Sužinokite daugiau apie pavojingų cheminių medžiagų apribojimus tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo dažuose: https://echa.europa.eu/lt/making-tattoo-and-permanent-makeup-inks-safer

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Klaipėdos departamento duomenimis Klaipėdos rajone ilgalaikio makiažo paslaugas teikia 8 grožio paslaugų teikėjai, t. y. NVSC Klaipėdos departamentas yra išdavęs 8 leidimus-higienos pasus grožio paslaugų veiklai (ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslaugų veiklai vykdyti).

NVSC, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 15 straipsnio nuostatomis, vykdo tatuiruočių kabinetų, grožio salonų veiklos valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę (toliau – kontrolė). Kontrolės metu nustačius, kad tatuiravimui atlikti naudojami pavojingi vartotojo sveikatai dažai, bus taikoma atsakomybė pagal administracinių nusižengimų kodeksą, kuriame už higienos norminių aktų pažeidimą yra numatytas įspėjimas arba bauda asmenims nuo 60 iki 140 eurų ir bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 140 iki 600 eurų. Pakartotinas toks administracinis nusižengimas užtraukia baudą asmenims nuo 140 iki 600 eurų ir juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 550 iki 1500 eurų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 103 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,