Mano Gargždai



Kas yra pigmentinės dėmės ir nuo ko jos atsiranda?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pigmentinės dėmės yra daug kam aktuali problema. Jos gali būti paveldimos arba atsirasti su laiku. Paprastai, jų skaičius, laikui bėgant tik auga. Viena iš sričių, kurią dermatologija tiria labiausiai yra kova su pigmentinių dėmių atsiradimu ir plitimu. Tiesa, tik dermatologai profesionalai gali tiksliai identifikuoti pigmentines dėmes bei paskirti gydymą, kadangi reikia įvertinti paplitimą, stiprumą ir kitus faktorius, susijusius su pacientu.

 

Dėl ko atsiranda pigmentinės dėmės?

Pirmoji pigmentinių dėmių atsiradimo priežastis – hormonų disbalansas. Esant tam tikriems kepenų ar net skydliaukės, o kartais ir ginekologinio pobūdžio susirgimams bei net nėštumui (be abejonės, pastarieji atvejai aktualūs tik moterims), žmogui gali atsirasti pigmentinių dėmių. Su tuo susiję ir lėtinės ligos, vitamino C deficitas, o dažniausiai – ilgas buvimas saulėje. Pigmentinės dėmės jauniems žmonėms dažniau atsiranda ant veido, kaklo ar pečių, o vyresniems – ant nugaros, krūtinės, rankų.

Negalima ignoruoti ir kitų pigmentinių dėmių sukėlėjų – cheminių medžiagų ar fizinio kontakto. Po pvz., vabzdžių įkandimo, prausimo labai netinkančiu muilu ar kontakto su augalu, odoje gali užsilikti pigmentinė dėmė. Per ilgas buvimas saulėje sustiprina jų atsiradimo tikimybę.

Pigmentines dėmes sukelia melanocitų ląstelės, kurios yra atsakingos už pagrindinio pigmento, melanino, gamybą. Jeigu jų veikla suaktyvėja, tuomet sukeliama hiperpigmentacija ir atsiranda pigmentinės dėmės. Šių pigmentų gamybai įtaką daro vitaminų balansas organizme, įvairių hormonų balansas ir skydliaukės veikla bei enzimų (fermentų) balansas.

 

Kaip gydomos pigmentinės dėmės?

Vienas iš populiariausių ir patikimiausių pigmentinių dėmių gydymo būdų yra šalinimas lazeriu. Šis būdas leidžia sumažinti pigmentinių dėmių ryškumą arba net jas visiškai pašalinti. Ar tokia procedūra jums tinkama – nustatys gydytojas dermatologas.

Norint išvengti didesnio ir tolesnio šių dėmių atsiradimo, rekomenduojama nevengti tepti save SPF30-50 atsparumo kremais nuo saulės, kuomet ilgą laiką praleidžiate būtent besidegindami ar saulėje.

Kai kuriais atvejais gali būti skiriamas ir gydymas medikamentais. Dažniausiai tai yra itin aukštos koncentracijos balinantys preparatai, kuriuos naudoja profesionalūs gydytojai. Kai kada padeda ir specialus pilingas.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 313 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,