Mano Gargždai



Ministrė A. Bilotaitė: stipriname Kaliningrado tranzito saugumą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Agnė Bilotaitė, VRM nuotr. Agnė Bilotaitė, VRM nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė lankėsi Kenos pasienio kontrolės punkte, kur kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ir Policijos departamento vadovais aptarė specialaus Kaliningrado tranzito saugumo užtikrinimą. Lietuva jau kreipėsi į Europos Komisiją, prašydama įvertinti Kaliningrado tranzitą karo kontekste ir jo saugumo užtikrinimui skirti 23 mln. eurų.

 

„Šiuo sudėtingu laikotarpiu turime skirti ypatingą dėmesį keleivių ir krovinių tranzitui traukiniais į Kaliningrado sritį. Pablogėjus geopolitinei situacijai regione, negalime prarasti budrumo, turime įvertinti visas rizikas ir galimas provokacijas bei užtikrinti maksimalų Kaliningrado tranzito schemos saugumą. Tam sieksime ir papildomų lėšų iš Europos Sąjungos“, – teigia A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, Lietuva privalo laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų, tad šiuo metu keleivių ir krovinių tranzitas traukiniais į/iš Rusijos Federacijos Kaliningrado sritį yra vykdomas sklandžiai ir nepertraukiamai. Tranzitas vykdomas remiantis galiojančiu 2002 m. Europos Sąjungos ir Rusijos susitarimu ir jame apibrėžtais įsipareigojimais. 

Stiprinant Kaliningrado tranzito saugumą nuspręsta tranzitinius traukinius dažniau lydėti iš oro, tranzitiniame ruože pasitelkti daugiau policijos ekipažų, taip pat įsigyti sraigtasparnį, plėsti stebėjimo sistemą tranzitiniame geležinkelio ruože. Ministrės A. Bilotaitės teigimu, pagrindinės grėsmės yra provokacijos traukiniuose, neleistinas pasišalinimas iš traukinio, masinis važiavimas traukiniu be leidimų ir karinių formuočių vykimas traukiniu.

Šiuo metu tranzitu per Lietuvą per parą vidutiniškai vyksta 4 traukiniai ir apie 100 keleivių. Iki Covid-19 pandemijos šis skaičius siekė 700 keleivių per parą. Šiuo metu specialioji tranzito schema vykdoma Užsienio reikalų ministerijos nustatytomis sąlygomis ir tvarka, apribojant keleivių skaičių iki 250.

Tranzito saugumą užtikrina VSAT, mobiliųjų objektų stebėjimo prietaisų pagalba kontroliuojanti tranzitinių traukinių judėjimą per Lietuvos teritoriją. Įvažiavus į Lietuvą prie traukinio tvirtinamas specialus įtaisas, kuris fiksuoja traukinio greitį, sustojimus, kitą informaciją, kurią realiu laiku stebi pareigūnai. Nuo 2008 metų tranzitiniai traukiniai pasirinktinai arba pagal iškvietimą lydimi patruliniais VSAT orlaiviais.

Karinį tranzitą geležinkeliu per Lietuvos teritoriją kontroliuoja Lietuvos kariuomenės Judėjimo kontrolės centras, kurio pareigūnai traukiniui įvažiavus į Lietuvą apžiūri ir įvertina vykstančius keleivius, nustato, ar tarp jų nėra karių.

Įvykus neplanuotam traukinio sustojimui Lietuvos teritorijoje, nustatyta tvarka organizuojamas policijos ekipažo išvykimą į įvykio vietą. Skubiais atvejais, iš užkardos ar policijos komisariato gavus informaciją apie asmenis, pasišalinusius iš neteisėtai sustabdyto tranzitinio traukinio, organizuojamas sraigtasparnio išvykimas į įvykio vietą.

2017–2019 m. per metus tranzitu iš/į Kaliningradą per Lietuvą vykdavo apie 800 tūkst. asmenų, 2020 m. – apie 220 tūkst. asmenų, 2021 m. – apie 400 tūkst. asmenų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,