Mano Gargždai



Rajono gyventojų idėjos virs realybe: nuo „Muzikos alėjos“ Doviluose iki naujo parko Gobergiškėje

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Projektų rengėjų ir Klaipėdos r. sav. nuotr. Projektų rengėjų ir Klaipėdos r. sav. nuotr.

Antrąkart Klaipėdos rajono savivaldybės organizuojamo konkurso „Tavo idėja finaliniame etape varžėsi 20 gyventojų idėjų. Iš jų atrinkti šeši daugiausiai rajono gyventojų balsų surinkę pasiūlymai: du didelės apimties projektai, kurie bus įgyvendinti per dvejus metus, ir keturios, per metus realizuojamos, mažos apimties idėjos.

 

Didžiųjų projektų kategorijoje nugalėtoju tapo projektas „Karjerų teritorijos Doviluose pritaikymas rekreacinei sporto ir turizmo veiklai. II etapas, sulaukęs net 1098 balsų. Antrąją vietą toje pačioje kategorijoje iškovojo Gargždų „Minijos progimnazijos pasiūlytas projektas „Pramogauju, tyrinėju, atrandu. Jis surinko 949 balsus.

Tarp mažųjų projektų pirmąją ir antrąją vietas pasidalino idėja dėl „Dituvos sodų bibliotekos pramogų ir sporto erdvės įkūrimo bei pasiūlymas pritaikyti Lapių parko prieigas kultūros ir bendruomenės poreikiams. Jie surinko vienodą skaičių balsų – 557.

Trečiąją vietą užėmė projektas „Vaikų žaidimo aikštelės įrengimas Atgimimo parke Endriejave, surinkęs 555 balsus. Ketvirtąją poziciją pelnė Gobergiškės parko įkūrimo idėja, gavusi 552 balsus.

Didelės apimties projektams įgyvendinti skiriama iki 100 tūkst. eurų, mažiems – 20 tūkst. eurų. Iš viso 2022 m. gyventojų inicijuotoms idėjoms paversti realybe skirta 300 000 Eur.

 

Dovilai kvies ne tik poilsiauti prie karjero, bet ir pamuzikuoti

Dovilai jau buvo laimėję „Tavo idėja 2021 konkursą. Tada dėmesys taip pat buvo skirtas Dovilų karjero teritorijai modernizuoti: sumontuotas pontoninis lieptas, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, laužavietė, sutvarkyta pakrantė, pastatytas lauko gimnastikos kompleksas.

Šiemet vėl patekę tarp laimingųjų Dovilai galės džiaugtis įgyvendinamu antruoju karjero teritorijos tvarkymo etapu. Šįkart pagrindiniu tikslu taps šios vietos pritaikymas rekreacinei, sporto ir turizmo veiklai.

„Šiame etape didžiausias dėmesys bus skiriamas prie vandens vykstančių poilsiautojų viliojimui ir į Dovilų miestelį. 2019 m. šalia karjero įrengėme pėsčiųjų taką, kuriame dabar planuojame įkurti „Muzikos alėją. Ją sudarys varpai, mušamieji, tinkami bet kokio amžiaus vaikams ir suaugusiems.

Perėję šį taką, žmonės pateks į „vaikų miestą. Šioje vietoje norime praplėsti žaidimų aikštelę. Paaugliams įrengsime riedlenčių ir riedučių parką. Dovilai tam yra ypač tinkama vieta, nes turime gerą susisiekimą su Gargždais dviračiais, ir todėl ši teritorija tampa dar patrauklesnė. Be to, turėsime veiklos ir suaugusiesiems – žadame turėti ir daugiafunkcinę aikštelę, kurioje bus galima žaisti krepšinį, tinklinį, futbolą, – tvirtino VšĮ Dovilų socialinių iniciatyvų centro steigėja ir vadovė Šarūnė Petruškevičienė, pažymėjusi, kad karjero teritorija taps ne tik vieta nusimaudyti.

Pasak projekto iniciatorės, jau įrengto pontoninio liepto idėja pasiteisino – jis labai populiarus tarp žvejų ir netgi bus prailgintas, tam, kad jų žvejoti tilptų dar daugiau.

„Noriu, kad Dovilai būtų ta erdvė, kur per vandens turizmą, būtų galima atvesti lankytojus ir į patį miestelį, – savo tikslą išsakė Š. Petruškevičienė.

Projekto sąmata – 100 tūkst. eurų. Jį kartu įgyvendins Dovilų seniūnija, Savivaldybė ir Sporto centras.

 

muzikosalejadovilai

Planuojama įrengti „Muzikos alėja Doviluose. Projekto rengėjų iliustr.

 

„Minijos progimnazijos skvere – ir amfiteatras, ir sveikatingumo takas

Gargždų „Minijos progimnazija atnaujins šalia mokyklos esantį skverą. Nors juo ir dabar aktyviai naudojamasi, tačiau jame galima pastebėti viešosios infrastruktūros, įrenginių poilsiui, edukacijai bei pažintinei veiklai trūkumą.

„Dar 2020 metais buvo atliktas mokyklos bendruomenės tyrimas. Juo siekta išsiaiškinti, kaip šią teritoriją įsivaizduoja mokytojai, mokiniai bei jų tėvai. Apklausos rezultatai atskleidė, kad šioje teritorijoje trūksta infrastruktūros.

Taip pat buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: pažinimo (vabzdžių pažinimas, gėlių ir augalų auginimas, matematiniai veiksmai, planetų pažinimas, muzikos garsai ir t. t.), sporto (futbolas, krepšinis, laipiojimo sienelė ir t. t.), ramaus poilsio (skaityti, pasėdėti, pagulėti, pasikalbėti su draugais ir t. t.), – tvirtino Gargždų „Minijos progimnazijos atstovės.

Projekto įgyvendinimo metu bus įrengti įvairūs pažintiniai objektai (vabzdžių namas, slieko laboratorija, pažintinė paukščių inkilų ekspozicija, ežio namas, paukščių lesykla, akustiniai instrumentai). Skvero lankytojai galės basomis pasivaikščioti masažiniu Kneipo sveikatingumo taku. Šalia mokyklos išdygs ir amfiteatras poilsiui bei renginiams, universali žaidimų aikštelė, stacionarios šachmatų aikštelės bei takų sistema.

Idėjos išpildymo naudą pajus ne tik ugdymo įstaigos bendruomenė, bet ir Gargždų miesto gyventojai, jaunimas, šeimos su mažais vaikais.

Projekto sąmata – 99 984,84 Eur. Jį įgyvendins Savivaldybė kartu su Gargždų „Minijos progimnazija.

 

minijaskveras

Atnaujintas Gargždų „Minijos progimnazijos skveras. Projekto rengėjų iliustr.

 

Nauja erdvė Dituvoje leis užtikrinti kokybiškesnius renginius

Šio projekto pagrindinis tikslas – šalia Derceklių bendruomenės namų įkurti specialią erdvę, kuri prisidės prie tolesnio bendruomenės užimtumui skirtų vietų didinimo.

Jau prieš aštuonerius metus dituviškiai kartu su Savivaldybe Nidos g. įrengė žaidimų ir sporto aikštyną, kuriame nuolat vyksta nemokamos treniruotės vaikams. Šioje teritorijoje rengiamos ir tradicinės šviečiančių moliūgų naktys, valstybinių švenčių minėjimai.

Pasak sodų bendrijos „Dituva pirmininko Tado Vaitkaus, šio projekto įgyvendinimą bus galima laikyti tam tikru jau įvykdytų darbų tęstinumu.

„Dituvoje gyvena 2500 nuolatinių gyventojų, pati bendruomenė yra įsikūrusi beveik 700 hektarų teritorijoje, o ilgiausia gatvė driekiasi net 10 km. Tad įkurdami Dituvos sodų bibliotekos pramogų ir sporto erdvę garantuotume erdvės panaudojimą ir tolimesnės plėtros užtikrinimą, – teigė T. Vaitkus.

Be to, nauja susibūrimų vieta užtikrintų ir tolygesnį žmonių pasiskirstymą renginių metu.

„Bendruomenės namuose vos ne kiekvieną vakarą vyksta renginiai, tačiau patalpose jau fiziškai nebetelpame. Jeigu sukviečiame jaunimą į kažkokį renginį, tai sueina 30–40 vaikų, o vietos mažoka. Įrengus atvirą erdvę, bendruomenė jau dabar siūlo šiltuoju metų laiku organizuoti renginius. Tai būtų naudinga ir tėvams – jie galėtų vaikams leisti žaisti aikštelėje, o patys sudalyvauti renginyje, – pramogų ir sporto erdvės naudą įvardija T. Vaitkus.

Projektu „Dituvos sodų bibliotekos pramogų ir sporto erdvė į aktyvią, fizinio mankštinimosi veiklą būtų įtraukta apie 300 gyventojų. Erdvėje projekto metu būtų įrengti sporto ir fizinio mankštinimosi treniruokliai bei vaikų žaidimų aikštelė.

Projekto sąmata – 19 385,00 eurų. Projektą kuruos J. Lankučio viešoji biblioteka kartu su Sporto centru ir Savivaldybe.

 

Lapių parkas sulauks apšvietimo

Šalia Lapių pagrindinės mokyklos įsikūrusio parko atnaujinimo ir pritaikymo kultūros bei bendruomenės poreikiams pasiūlymas teiktas jau antrąkart. Šiemet jam pavyko tapti vienu iš keturių nugalėtojų mažųjų projektų kategorijoje. Šimtamete liepų alėja pasigirti galintis parkas daugelį metų yra pagrindinė lapiškių susibūrimų vieta.

„Parkas yra reikalingas visoms kartoms ir visam kaimui. Čia vyksta mokyklos, bendruomenės šventės, į jas atvažiuoja svečiai iš kitų Klaipėdos rajono kampelių. Gavus projekto finansavimą, Lapių parke bus įrengtas apšvietimas. Pastebėjome, kad rudeniop vykstant tradicinei Miško šventei, šviečia tik scena, o aplinkui nors į akį durk.

Paties parko erdvėje ir jo prieigose atsirastų vaikų žaidimų aikštelė su karstyklėmis, sūpynėmis, suoliukais. Taip atsiras užimtumo ir bendravimo erdvė, – tvirtino Lapių bendruomenės narė Elena Kundrotienė.

Pasak pristatytojos, po projekto įgyvendinimo sumažės ir rūpesčiai dėl renginių – nebereikės rūpintis apšvietimu, specialiu vaikų užimtumu.

Projekto sąmata – 19 949,88 Eur. Darbus įgyvendins Sporto centras ir Savivaldybė.

 

Endriejavo vaikai galės pramogauti „Laive

Endriejaviškiai taip pat galės džiaugtis nauja vaikų žaidimų aikštele, kuri atsiras Atgimimo parke. Šiuo metu parke esanti aikštelė daug metų nebeatitinka keliamų reikalavimų, yra nesaugi ir nenaudojama.

Naujoje žaidimų erdvėje būtų įrengtas vaikų žaidimo įrenginys „Laivas, supynės, į žemę įmontuojamas batutas.

„Laivo formos įrenginys pasirinktas, nes vaikams norisi pateikti kažką naujesnio, išskirtinesnio, kad jie dar labiau susidomėtų aikštele ir noriai ten žaistų, – pristatydama idėją teigė Endriejavo seniūnijos sekretorė Inesa Montvydienė.

Šiltuoju metų laiku gyventojų aktyviai lankomame parke, pasak I. Montvydienės, yra sporto erdvių suaugusiems, tačiau vaikams jų trūksta. Tad nauja žaidimų aikštelė išspręs vaikų užimtumo problemą. Be to, šia vieta galės naudotis ir netoli parko įsikūrusio darželio auklėtiniai.

Projekto sąmata – 19 995,25 Eur. Aikštelę įrengs Savivaldybė ir Sporto centras.

 

endriejavoaikstele

 

Vaikų žaidimų įrenginys „Laivas. Projekto rengėjų iliustr.

 

Gobergiškėje bus įkurtas parkas

2,3 hektarus užimsiantį parką numatyta įkurti Dauparų, Šlapšilės ir Gobergiškės kaimų sankirtoje. Šioje erdvėje jau vyksta asociacijos „Dauparų bendruomenė organizuojami renginiai, tačiau trūksta tinkamos infrastruktūros – teritorijoje šiuo metu yra tik plynas laukas.

Norą modernizuoti šią vietą ne kartą buvo išreiškę ir Dauparų, Jonušų, Šlapšilės bei Gobergiškės gyventojai. Šios gyvenvietės per pastaruosius 10 m. sparčiai auga, tad parkas atvertų naujas galimybes aktyviau praleisti laisvalaikį, susiburti ir vykdyti įvairias kultūrines veiklas.

„Naujo parko naudą pajus įvairaus amžiaus gyventojai: vaikai turės žaidimų aikštelę, jaunimas – lauko treniruoklių zoną, o ir pati teritorija bus sutvarkyta, pritaikyta pasivaikščioti. Be to, turime Gargždus ir Dauparus jungiantį dviračių taką, kurio žinomumas ir naudingumas, įkūrus parką, taip pat padidės. Pailsėję parke, žmonės galės nuvažiuoti į vieną lankomiausių Klaipėdos r. turistinių objektų – „MINI ZOO, – būsimą Gobergiškės parko naudą įvardija projekto autorė Guoda Uselienė.

Parke atsiras ir lauko scenos stoginė, ąžuolinis tiltelis, lauko gultas bei kita infrastruktūra.

Projekto sąmata – 20 000,00 Eur. Už sumanymo įgyvendinimą bus atsakinga Dauparų–Kvietinių seniūnija kartu su Savivaldybe.

 

gobergiskesparkas

Gobergiškės parkas. Projekto rengėjų iliustr.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 458 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,