Mano Gargždai



VMVT ir VMI nusitaikė į nelegalią prekybą maistu ir gyvūnais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai sutarė aktyviau bendradarbiauti, siekiant išaiškinti nelegalios veiklos atvejus. Taip nutarta, institucijoms apibendrinus ir pasidalinus elektroninės erdvės stebėsenos rezultatais.

 

„Jau anksčiau iniciavome Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimus, kurie leido įpareigoti pardavėjus teikti papildomą informaciją skelbimuose – nurodyti veiklos registracijos numerį. Augintinių pardavėjams privalu nurodyti veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numerį, Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka paženklinto ir Ūkinių gyvūnų registre registruoto ūkinio gyvūno bandos ar individualų numerį, taip pat paženklinto ir Gyvūnų augintinių registre registruoto gyvūno augintinio – šuns, katės, ar šeško mikroschemos numerį. Be to, skelbimų internete ir socialiniuose tinkluose stebėsenai jau esame pasitelkę specialią programinę įrangą, kuri leidžia automatiškai identifikuoti galimai netinkamus skelbimus,“ – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Vadovas nurodo, kad praėjusiais metais VMVT patikrino per tūkstantį prekybos maistu skelbimų, kurių analizė parodė, kad didžiausias pasitaikantis pažeidimas – neregistruota veikla ir prekybos leidimų neturėjimas. Dažniausiai internete nelegaliai prekiaujama šviežia mėsa, skerdena, kiaušiniais, pieno produktais, žuvimi, vaisiais daržovėmis bei grybais ir maisto papildais.

Tuo tarpu pernykštės prekybos gyvūnais augintiniais skelbimų stebėsenos duomenys rodo, kad šiame sektoriuje nelegalios prekybos atvejų 2021 metais nustatyta gerokai mažiau nei maisto produktų. Įvertinus apie 20 tūkstančių skelbimų, 18 proc. nebuvo nurodyti privalomi duomenys, pateikti netinkami veterinarijos patvirtinimo registracijos, bandos ar mikroschemos numeriai. Be to, skelbimų portaluose užfiksuoti penki prekybos veterinariniais vaistais atvejai – kadangi tokia veikla nėra leidžiama, visi skelbimai buvo užblokuoti.

Pažymėtina, kad po atliktų patikrų ir perspėjimų didžioji dauguma nelegalių prekeivių savo veiklą internete nutraukė. Daugiau nei dešimtadalis suskubo užregistruoti savo veiklą. Atkreiptinas dėmesys, kad asmenys elektroninėje erdvėje vykdantys prekybą maisto produktais ar prekiaujantys gyvūnais augintiniais turi turėti leidimus tiek iš VMVT, tiek iš VMI. Vartotojais raginami būti atsakingais ir prieš įsigyjant prekę ar paslaugą įsitikinti, kad perkama tik iš patikimo ir legaliai veikiančio subjekto.

„Drauge su mokesčių inspekcijos pareigūnais stiprinsime rinkos stebėseną bei kontrolę, panaudosime daugiau žmogiškųjų bei techninių išteklių sparčiau identifikuojant nelegalios prekybos atvejus ir tikslingai imantis kontrolės ar užkardymo veiksmų. Dar efektyviau bendradarbiausime su mokesčių inspekcija tose srityse, kurios liečia maisto saugą, gyvūnų sveikatingumą ir gerovę, nes šalia mūsų fiksuojamų pažeidimų šiose srityse pasitaiko ir su finansais, mokesčiais ar apskaita susijusių nusižengimų“, – pabrėžia VMVT direktorius M. Staškevičius.

Nuorodos:

   Norint parduoti maisto produktus ar viešojo maitinimo paslaugas reikalinga informacija rasite čia: https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/Prekyba-maisto-produktais-internetu

   Norint parduoti gyvūną augintinį https://vmvt.lt/gyvunu-sveikata-ir-gerove/gyvunu-sveikata/gyvunu-zenklinimas-ir-registracija/gyvunu-augintiniu

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 394 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,