Mano Gargždai



B. Markausko ir J. Ruškio veiklos ataskaitos: viena buvo patvirtinta, kitai – nepritarta

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos raj. sav. nuotr. Klaipėdos raj. sav. nuotr.

Antradienį vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo aptariamos 2021 m. mero Broniaus Markausko ir Administracijos direktoriaus Justo Ruškio veiklos ataskaitos. Abiejose Tarybos nariai įžvelgė trūkumų.

 

Mero ataskaitoje – gausu kritikos valdantiesiems

Tarybos posėdžio metu B. Markauskas pirmiausia išreiškė padėką kartu dirbusiems žmonėms.

„Tikrai manau, kad yra, kuo pasidžiaugti ir pasigirti. Mūsų Savivaldybės tiek švietimo, tiek socialinė politika yra matoma visoje Lietuvoje, sugebame laimėti ir nominacijas. Noriu padėkoti ir Savivaldybės administracijai, kad truputį esančiame politiniame chaose darbai yra padaromi. Dėkoju ir Tarybos nariams, nes meras tik kartu su Taryba gali kažką nuveikti, – teigė B. Markauskas.

Tarybos narys Viktoras Kura pasiteiravo, kokie yra dabartiniai mero santykiai su valdančiąja dauguma.

„Savo ataskaitoje minėjau, kad praėję metai buvo tikrai nelengvi. Ne kartą kalbėjau su valdančiaisiais. Nauja valdančioji dauguma buvo pasakiusi, kad meras dabar bus tik Tarybos pirmininkas, pirmininkaujantis posėdžiams. Aš nesu linkęs į kraštutinumus, visada ieškau kompromisų. Dar didesnis susipriešinimas į gerą nevestų. Iš pasitarimų su Administracijos direktoriumi, darbo grupių mačiau norą pašalinti mano komandą, mane patį. Dabar turiu pripažinti, kad šie metai yra kur kas produktyvesni – santykiai normalizavosi, daugiau diskutuojame, priimame bendrus nutarimus, – kalbėdamas apie santykius su valdančiaisiais pažymėjo meras.

Pristatydamas balsavimo motyvus, Tarybos narys Aivaras Vasylius išreiškė valdančiosios daugumos poziciją.

„Mere, jūsų žodžiai gražūs, ataskaitos tekstas – nelabai. Mes, valdančioji koalicija, ieškojome motyvacijos balsuoti už ataskaitą. Tačiau, ją paskaičius, matosi labai daug kritikos ir nulis savikritikos. Ataskaita yra subjektyvi, netelkianti, skirstanti į jus blogus ir mane gerą. Kas pavyko yra mero nuopelnai, kas nepavyko – valdančiųjų kaltė. Todėl esame priversti susilaikyti, – savo ir valdančiosios daugumos sprendimą motyvavo A. Vasylius.

Tuo metu opozicijos atstovas Vaclovas Macijauskas tvirtino, kad B. Markauskas savo ataskaitoje išsakė tiesą apie vykstančius procesus, tad valdantieji turėtų įprasti priimti kritiką.

Balsavimo metu susilaikė 15 tarybos narių, už buvo 11, tad 2021 m. Klaipėdos rajono mero ataskaitai nepritarta.

Po balsavimo Tarybos narys Nerijus Galvanauskas džiaugėsi, kad santykiai su meru gerėja į teigiamą pusę bei tikisi ir tolimesnio bendradarbiavimo.

„Politika visur vienoda: opozicija liks opozicija, o valdantieji – valdančiaisiais. Politiniai žaidimai demokratijose visada vyks. Tačiau dėl svarbių dalykų: pandemijos, vakcinavimo, karo Ukrainoje, Taryba sutarė vieningai, – teigė N. Galvanauskas.

 

J. Ruškio veikloje įžvelgė patirties stoką

„Praėję metai buvo neeiliniai ir nelengvi: tebesitęsianti pandemija, vakcinacija, politiniai pasikeitimai. Kaip Administracijos direktorius, stengiausi, kad Administracija nejustų politinių pasikeitimų pasekmių. Kitas mano tikslas buvo pakeisti, atnaujinti santykį su meru, buvusiais koalicijos partneriais. Šiame kampų apsišlifavime postūmis yra. Tai mato tiek meras, tiek aš.

Nepaisant jokių politinių vėjų, Administracijos darbo tikslas yra vienas – kurti geresnes sąlygas ir rytojų visam rajonui. Ačiū visai Administracijai – daugiau nei 300 darbuotojų – už nuoširdų darbą 2021-aisiais metais. Šiais metais iššūkių bus dar daugiau, – Tarybos posėdžio pradžioje kalbėjo Administracijos direktorius Justas Ruškys.

Opozicijos atstovas Sigitas Karbauskas pasidomėjo, kodėl nebuvo panaudotas 9 mln. likutis iš Savivaldybės biudžeto ir ar nekelia nerimo žinios apie galimą infliaciją.

„Viena iš priežasčių, kodėl taip nutiko – ne visus projektus pavyko įgyvendinti laiku. Strigo Gobergiškėje, Endriejave numatyti vykdyti projektai, Danės g. rekonstrukcija. Trūkumų visur yra. Tačiau niekas nebando taupyti ir specialiai laikyti pinigų. O sutaupytos lėšos pravertė – šiemet iš Savivaldybės biudžeto galime skirti 1 mln. 500 tūkst. vien gatvių asfaltavimui.

O dėl infliacijos – jeigu žinotum, kur krisi, pasidėtum pagalvę. Niekas nežinojo, kad prasidės karas ir šoktelės kainos. Kartais jos būna ir protu nesuvokiamos – rangovai prašo net 60 proc. kainos didėjimo, nes yra pabrangusios medžiagos. Nors turime oficialią statistiką, kad daugiausiai kainos yra pakilusios 20 proc., – pakomentavo J. Ruškys.

Komentarą papildė ir N. Galvanauskas.

„Direktorių peikiate, kad liko 9 milijonai. Paskaičiuokime, iš ko jie liko: milijonas eurų už „Lidl lapkritį parduotą žemės sklypą, 7 mln. viršplaninių pajamų. Iš tikro, Savivaldybė neįvykdė darbų tik už milijoną eurų nuo to, kas buvo patvirtinta 2021 m. biudžete.

O Administracijos direktoriui asmeniškai palinkėčiau neprarasti entuziazmo, matau jo patobulėjimą ir galiu pasakyti, kad jis yra vienas iš labiausiai paaugusių žmonių iš visų vadovų. Nenustok tobulėti, sėkmės, – linkėjo N. Galvanauskas.

Kalbėdamas, kodėl žada susilaikyti balsavime, S. Karbauskas pažymėjo, kad labiausiai geresniam J. Ruškio darbui koją kišo patirties stoka.

„Dėl likusių viršplaninių pajamų yra kalta valdančioji dauguma, kuri paskyrė žmogų į Administratoriaus direktoriaus vietą, kurioje būnant mokintis yra per vėlu. Jau būdamas šioje pozicijoje turi būti dirbęs vadovaujamąjį darbą kitose vietose, kad galėtum efektyviau planuoti ir įgyvendinti projektus, – paaiškino S. Karbauskas.

Jam vėliau pritarė bei jau turimų politinių įgūdžių pasigedo ir opozicionieriai Raimondas Simonavičius bei Vaclovas Macijauskas.

16 Tarybos narių balsavus už, o 11 – susilaikius, Administracijos direktoriaus 2021 m. ataskaitai pritarta.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 300 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,