Mano Gargždai



Įsisiurbė erkė? Sužinokite, kaip teisingai ją pašalinti

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Nuo erkių turi saugotis visi be išimties – nesvarbu, pasiskiepijęs žmogus ar ne. Norint išvengti erkės įsisiurbimo, prevencinių apsisaugojimo veiksmų reikia imtis dar iki išeinant iš namų, tačiau ne ką mažiau svarbu žinoti, kaip teisingai elgtis šiai įsisiurbus. Todėl „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė ne tik atskleidžia dažniausiai daromas žmonių klaidas traukiant erkę, bet ir dalijasi patarimais, kaip teisingai ją pašalinti.

 

Dažniausios klaidos traukiant erkę

Kada įsisiurbs erkė – nenumatysi, o ir visu šimtu procentų nuo to neapsisaugosi, sako „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė. Todėl, anot vaistininkės, svarbu ne tik imtis prevencinių veiksmų nuo erkės įsisiurbimo, bet ir gebėti taisyklingai ją ištraukti.

„Iki šiol pasitaiko atvejų, kada manoma, jog prieš traukiant erkę, ją reikia ištepti aliejumi. Tačiau tai turi priešingą atoveiksmį negu norėtųsi – dėl aliejaus erkė pradeda dusti ir taip į žmogaus organizmą išskiria dar didesnį nuodingųjų medžiagų kiekį. Todėl ją traukiant nerekomenduojama naudoti jokių tepaliukų ar aliejų“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Erkės traukimas ją sukant kuria nors laikrodžio kryptimi – tai, vaistininkės teigimu, pati dažniausia klaida siekiant pašalinti erkę. Nors manoma, kad tai padeda lengviau ją ištraukti, tiesa tokia, jog taip tik dar labiau padidėja tikimybė per stipriai ją suspausti arba ištraukti kūnelį be galvos.

„Erkės traukimą skirtingomis laikrodžio kryptimis neišvengiamai seka ir kita daroma klaida. Galvutei likus jūsų odoje, šią stengiamasi įvairiais būdais iškrapštyti ar išspausti. Taip elgtis nepatartina, kadangi šie veiksmai gali sukelti odos infekciją. Iš tikrųjų ištraukti erkės galvutės nebūtina, kadangi organizmas po kelių dienų pats atmes ją kaip svetimkūnį“, – pasakoja vaistininkė.

 

Kaip atrodo teisingas erkės ištraukimas?

Kuo mažiau pašalinių veiksmų, tuo sklandesnis bus erkės ištraukimas. Todėl „Eurovaistinės“ farmacininkė dalinasi paprasta žingsnių seka, praversiančia įsisiurbus erkei.

„Jeigu jums įsisiurbė erkė, pirmiausiai paimkite pincetą ir jį dezinfekuokite. Tada atsargiai pincetu suimkite erkės kūnelį kuo arčiau galvos. Tvirtai laikykite ir staigiu judesiu traukite erkę į save. Taip turėtų kartu su kūneliu išsitraukti ir jos galva, o jeigu ši visgi liko odoje – netraukite jos ir palaukite porą dienų, kol organizmas pats ją atmes. Tuo tarpu vos ištraukus erkę, nuplaukite vandeniu pažeistą odos vietą ir ją dezinfekuokite“, – pataria E. Ramaškienė.

Vaistininkė primena: nesvarbu, pasiskiepijęs žmogus nuo erkinio encefalito ar ne, šį parazitą būtina ištraukti iš odos kuo greičiau. O vėliau patariama nepamiršti stebėti savo savijautos – jei per ateinančias savaites pasireikš peršalimo ir gripo simptomai arba erkės įsisiurbimo vietoje atsiras apie Laimo ligą signalizuojanti raudona apvali dėmė, nedelsiant kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 361 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,