Mano Gargždai



Gedulo ir vilties dieną tylos minute pagerbti tremtiniai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Antradienį visoje šalyje minint 81-ąsias Gedulo ir vilties dienos metines, septintąjį kartą rengiama atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Prasmingas renginys prasidėjo šalyje paskelbus tylos minutę, prie kurios prisijungė visi norintieji. Kiek vėliau prasidėjęs tremtinių pavardžių skaitymas tęsis iki trečiadienio (birželio 15 d.) 12 val.

 

Kaip sako atminties akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“ organizatoriai, susikaupimą ir atmintį simbolizuojanti tylos minutė ne tik sujungė visą šalį, tačiau prie šios prasmingos tradicijos prisidėjo ir viso pasaulio lietuviai. Iki pat rytojaus per visą parą truksiančią akciją bus siekiama įgarsinti daugiau nei 11 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų ir likimų.

Šiemet skaitymai taip pat įgyvendinami vaizdo skambučių pagalba susisiekiant su visais iš anksto užsiregistravusiais į skaitymus. Praėjusiais metais pirmąkart atsiradus galimybei prie akcijos prisijungti ir nuotoliniu būdu, ji pritraukė itin daug pasaulio lietuvių. Anot akcijos organizatorių, tai tapo tam tikru istorijos tiltu, kuris sujungė skirtingose šalyse gyvenančius mūsų tautiečius.

Pasak projekto vadovės Vanesos Ražinskytės, skausminga lietuvių istorija yra pažymėta tūkstančiais. Tūkstančiai nekaltų mūsų tautiečių nukentėjo nuo žiaurių sovietų represijų. „Galime kalbėti apie skaičius, tačiau svarbus yra kiekvienas likimas. Todėl „Ištark, išgirsk, išsaugok" yra apie likimus.

Labai svarbu nepamiršti, saugoti šią atmintį ir įprasminti ją, nes tik dėl mūsų, ją saugančių, atmintis yra gyva“, – sako V. Ražinskytė.

Sovietų Sąjungos represijos laikotarpis Lietuvos gyventojams buvo itin negailestingas – per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių, tačiau istoriją būtina saugoti, net jei ji ir skausminga.

Daugiau informacijos www.tylosminute.lt

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 162 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,